Ресторантите може да работят както сега работят тези в хотелите

Марияна Николова след срещата с представители на ресторантьорския бранш
Обновена: 19 яну 2021 19:14 | 19 яну 2021 17:25, Красимир Ангелов
11
Ресторантите може да работят както сега работят тези в хотелите
Снимка: Министерство на туризма

Вицепремиерът Марияна Николова се срещна с представители на ресторантьорския бранш. След края на обсъждането тя посочи, че е възможно при отпускане на мерките всички ресторанти да отворят при условия, в които в момента работят ресторантите в хотелите.

На следващото заседание на Националния оперативен щаб в четвъртък допълнително ще бъде дискутирана възможността за разхлабване на мерките, които касаят заведенията, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.  В дискусията участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Министър Николова поясни, че към момента се обсъжда възможността за отваряне на заведенията две седмици след 4 февруари 2021 г., ако епидемиологичната обстановка в страната го позволява. И допълни, че настояването на бранша е ресторантите да отворят още от 1 февруари, отново при спазване на конкретни условия – 50% заетост и вечерен час. Различни варианти се обсъждат за вечерния час – 22:30 часа, 23:30 часа, но все още не е договорено, уточни вицепремиерът.

Най-важни са животът и здравето на хората и здравните власти са тези, които трябва да вземат окончателното решение по повод промяна на заповедта на министъра на здравеопазването, заключи министър Николова.

По отношение на компенсациите към бизнеса вицепремиерът коментира, че очакваната нотификация от ЕК трябва да бъде получена в рамките на няколко дни. Допълнителните средства по социалните мерки ще бъдат разплатени до края на месеца, така че браншът да получи своите обезщетения, поясни тя. И добави, че по време на срещата е обсъдено и продължаването на мярката 60 на 40, която за туристическият бранш е 80 на 20.

Какво заявиха от бранша след срещата вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако т.н ресторантьори пак клекнат на властта, няма да оставя и стотинка в заведенията им дори да ги отворят по-късно.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1

Падне ли ти пердетео, ще ви изпозастрелят и толкова ще е.
8
4
 
4
 
! Отговори
Ваня преди 1 месец
Стига вече сценарий и маскаради, всички знаят че е безсмислено всичко това. Вирусите няма да се махнат, ще МУТИРАТ до безкрайност. Трябва да се работи, децата да учат в нормална среда и да върви живота. Няма ли край тази мисия вече.
7
2
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Ресторантите ме ме вълнуват.Само искам да отвори родният култов рок-клуб "Рогача" в Ямбол...и пак да тренираме за вратове под размазващите тежки звуци на дет метала!
6
0
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До Анонимен 1
намери си работа. Просто е.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Не че другите условия са логични, но вечерния час как точно спира вируса?"
Ми като след работа стигаш в ресторанта чак в 21-21:30, а трябва да си тръгнеш в 22:30... не ходиш.
Иначе мерките с през маса, и т.н. както в заведения, така и в хотели са показали, че 70-80% не се спазват и си се пълни всичко. Та ако ги пуснете без контрол и глоби, все тая.
4
2
 
9
 
! Отговори
Пунта Кана преди 1 месец
Да стоят затворени,това не са ресторанти ,а пародия на ресторанти с намусен и отегчен персонал.За качеството на храната да не говорим в масовите от тях.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не че другите условия са логични, но вечерния час как точно спира вируса? Установили сте, че вирусът е по-заразен в тъмната част на денонощието?
Ето с такива неадекватни решения доказвате, че единствена ви цел е да ни съсипете с контрол, глоби и терор.
2
4
 
11
 
! Отговори
Алибег Ричардов преди 1 месец
Хайде, отваряйте ни, че нямам пари за фризьор вече.
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с тази измислица за настинка, че падне ли ни пердето от глад... Не се знае ...!