Арменската общност у нас е против избори на 4 април

Изпратили са отворено писмо до президента Румен Радев
20 яну 2021 12:44, Анисия Иванова
111
Арменската общност у нас е против избори на 4 април
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Арменската общност в страната се обяви против датата на парламентарните избори  - 4 април, на която етническата група ще чества празника Възкресение Христово.

В отворено писмо до президента Румен Радев представители на общността призовават държавния глава да преразгледа решението си и да определи друга дата, съобразена с религиозните обичаи на всички български граждани.

"На 4 април 2021 г. съгласно календара на Арменската апостолическа Света църква ще се отбележи Възкресение Христово. Хиляди арменски семейства в страната (дори и тези, където има смесени бракове) в този ден ще отдадат по подобаващ начин своята почит към Иисус Христос и неговата саможертва в името на спасението на хората.

Още по темата

Предпочитаме да мислим, че изборът на неудачния ден е продиктуван от непознаването на традициите на „различните“ в България, а не е резултат на тенденциозен избор, показващ незачитане на религиозните права на принадлежащите към други вероизповедания, различни от българското православие", пишат в обръщението си към президента.

По думите им на този 4 април 2021 г. арменската общност в България иска да отдаде почит към Христово Възкресение по подобаващ начин, а не да се втурва към урните и да мисли за политическите страсти и пристрастия. Това е ден, който трябва да бъде посветен на Спасителя, не на политиците.

 "И не на последно място – Великден е времето, в което нашите християнски семейства, след като са посетили храма, се събират в уютна семейна среда, за да продължат празника, посветен на тържеството на духа над тленното. Ето защо не бихме искали този свят ден да бъде помрачен или похабен заради едно недоразумение.

И ако използваме по-мека дума, то е защото не бихме искали да употребим „неуважение“, което със сигурност почувствахме, научавайки за подписания указ от президента на България и за избора на неподходяща дата"....

Бихме искали, както ние винаги сме били лоялни български граждани, зачитащи законите на България, която е нашата родина, така и към нас като представители на арменското малцинство да се проявява уважение и внимание към вярата, обичаите, културата, в т.ч. и към църковния ни календар. Противното би означавало потъпкване на правата ни, вписани и в Конституцията, както и на духовните ни ценности", завършва писмото им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние Каракачаните сме твърдо за избори на 28 март именният ден на толупа!
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 6имат да управляват още 2 месеца
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз като представител на ескимоската общност пък съм обиден, че никой не ме е питал за датата. АЗ искам да е на 32-ри април
17
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В страната има 12000 българи от Арменски произход,от които не повече от 8000 имат право на глас!Дотук с "голямата" общност!
16
6
 
14
 
! Отговори
ОПАААААААААААААААААА преди 3 години
ШЕПА ТАРИКАТИ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ--ПЪТЯ ЗА АРМЕНИЯ И ..ПАЙДОС
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6Сигурно сега си кацнал от друга планета.Напротив - демокрация е, където Мнозинството се съобразява с малцинството. Пример - ***, гай паради, бежанци, джамии, черрни...
14
2
 
12
 
! Отговори
ЕДНА преди 3 години
Абе каква арменска общност, герпавите са подкокоросали някои от шефовете им. Да не е Хекимянчо, че и той арменец се пише!?
13
7
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
аз съм арменец и никой не ме е питал за или против тази дата съм но праща писмо от мое име.---аз пък съм българина И НЕ МИ ПУКА дали си за или против тази дата. Ама хич даже. Както имах възможността да обясня - малцинството ще се съобрязява с малцинството. Няма на всеки ентос, клика и джинси, чиито деди са придошли тука преди години ДА ПАПАТ да го питаме и да се съобрязяваме. Бактън вече. Като не ти харесва датата - ей къде е Турция, ей къде е НАгорни Карабах. Там ще ви уважават повече.
12
4
 
20
 
! Отговори
РАШИСТ преди 3 години
Да се оплачат на арменския поп.
11
15
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Прав си пич, същото важи за шепата клоуни дето пискат оставка на площада. Мнозинството е избрало ГЕРБ да управлява и няма да се съобразява с шепа неадекватни.
10
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
После пък Великден, после някой мюсюлмански празник, после хукват по морета.... та чак есента за НЯКОИ е подходящ ден за избори. Никого да не слуша Президентът, че няма управия!
9
4
 
20
 
! Отговори
Арменски номера преди 3 години
Кой ги е задължил да се втурват към урните? Арменците навсакъде ли правят така - втурват се? Нямам такива впечатрения. Не може ли като другите, да отидат културно и полека? А-***-де, арменски номера!
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз съм арменец и никой не ме е питал за или против тази дата съм но праща писмо от мое име.
7
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те комунистите така искаха да унищожат религията преди, сега руските марионетки тука пак се мъчат колкото могат да правят мръсно.
6
7
 
15
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
някой да вземе да обясни на Арменската Общност в България, че Демокрацията изисква - малцинството да се съобразява с мнозинството. Няма на всеки мамун, арменец, евреин или индианец да му правилм, евала че да не му обидим чуствата. Арменската общност има пълното право да си гранбне чукарите и да се върне в Армения. Или в Турция - там ще ги уважават по добре. Или - да се обади на арменскиия поп. Което от трите им харесва и пасва.
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурен съм, че в Армения намат избори на този ден.
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и аз съм против арменската общност ама никой не ме пита , да се оплачат на арменския поп
3
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре отворено писмо до Решетников да пуснат, фигуранта какво може да направи?Той е кукла фигурант.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сверете си календара!
1
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да отидат в Нагорни Карабах да пускат вот тогава. Това е малко нахално от тяна страна