Учениците и родителите искали да има военно обучение

Каракачанов: Подготовката е важна за житейските умения
45
Учениците и родителите искали да има военно обучение
Снимка: Dnes.bg, архив

От новата учебна година учениците от осми до десети клас ще преминат едноседмично военно обучение по новата национална програма на Министерството на отбраната и Министерството на образованието „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“. Програмата е качена за обществено обсъждане на сайта на МОН.

„Тази подготовка е важна за житейските умения на младежите“, коментира за БНР вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

„Когато говорим за военно обучение, става въпрос и за оказване на първа помощ и други необходими знания, които да ти се наложи да ги приложиш в живота. Да вземем дори нещо по-елементарно – да се научат как да си палят огън, как да го гасят, как да съхраняват околната среда, когато се пали огън. Дори това елементарно нещо да научат, ще им бъде полезно", обясни той.

Пилотно през лятото на миналата година 20 момичета и момчета от девети и десети клас от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново минаха за пет дена основните дисциплини по начална военна подготовка в първия такъв курс в страната за последните 20 години. Обучението се проведе в Националния военен университет „Васил Левски“.

След този пилотен курс военният министър заяви, че е получил много добри отзиви с искане това обучение да бъде продължено.

„Буквално имаше лично до мен множество предложения от други училища в цялата страна, има интерес, то е и въпрос на инициативност на самите учители. Отделно, освен училища – родители в личен план с похвали  за това, което са видели през медиите и са научили през социалните мрежи за това, което се случи в Търново, с, така да се каже, поощряване на едно подобно действие от страна на Министерството на отбраната и на Министерството на образованието“, каза Каракачанов.

Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново ще бъде основната обучаваща организация.

По новата образователна програма за едноседмични теоретични и практически занятия учениците от осми до десети клас в училищата, които желаят да се включат, ще придобиват първонaчални знания и умения по военна подготовка, ще учат какви са различните видове военни средства и правилата на общуване във военните структури, ще изучават историята на българската армия.

След проведените обучения от учениците ще се очаква да са усвоили основните начини и способи за ориентиране в местност, да могат да оказват първа медицинска помощ, да са развили лидерски умения и да се научат да работят в екип. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
потърпевш преди 3 години
Казармата ми беше 2 годишен пълен локдаун.Там просто стоиш и да искаш да правиш нещо не можеш и чакаш да минат 2-те години!Онлайн обучение по това време не беше възможно.Учих неща които нямат никакво приложение-да марширувам,козирувам и да стрелям.Е кажете ми кое е толкова ценно след излизане от казармата?
35
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ами те тези с бръснатите гърди и крака, дадеш ли им автомат ще се избият, те не знаят какво е да ставаш в 5 часа, какво е да се бръсне със студена вода, как с години се яде замръзнала манджа с медузи вътре, но не е за ***.
34
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомних си,че навремето имахме военно убочение 2 седмици бяхме на лагер,където ни обучаваха.Беше много хубаво.Ако го направят и сега сигурна съм,че за децата ще бъде образователно,забавно и мноооого ще им хареса.,а и без да искаш научаваш неща които ти помагат в тежки ситуации.Адмирации,най-сетне нещо свястно.
33
1
 
6
 
! Отговори
Весо преди 3 години
Що наричахме армията казарма? Щото не я уважавахме и ни вземаха по 2 от най - хубавите години в живота. Два рожден дена съм си карал там. Аз също бях казал, че детето ми няма да ходи в казарма - но я махнаха. А военното си беше купон. Моето в 10 клас, от 2 училища бяхме - 2 седмици футбол волейбол и състезания, а през нощта напрежение по стаите и леглата.
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като толкова искат военно обучение има кадрова армия, военен университет, ама и там не ги учат да оказват първа помощ или пък да палят огън. Поредната безсмислица на ВМРО с цел вдигане на рейтинг.
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-голямата малоумщина, която можеше да съществува на тоя свят беше казармата
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия да не са малумни че да не знаят как се пали огън
29
2
 
20
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
ВОЙНАТА СЕ ВОДИ С ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИ СРЕДСТВА И СПЕЦИАЛИСТИ, А НЕ ОТ ВЪШКАРИ СЪС ШАРЕНИ *** ЗА КАМУФЛАЖ!ТКОВА Е ИЗЛИШНО ХАРЧЕНЕ НА ПАРИ !
28
2
 
13
 
! Отговори
SS преди 3 години
Това за военното обучение е отколешна мечта на някои хора.И точно тук прозира голяма некомпетентност.Войната одавна не е напред на нож.Съвременните бойни действия са надпревара в технологиите и технолог равнище на воюващите страни.Но както беше казал един: Ако хората знаеха какви ги управляват щяха ..........!!!!
27
3
 
25
 
! Отговори
8 преди 3 години
Безполезно!Харчене на пари и губене на времето на учениците със *** простотии.Съзирам в това намерение то да прерасне в задължително с удължен срок.Стратегия на милитаризация на странатапо нечие чуждо указание !Не виждате ли ,че и американската армия почерня?Такава ще стане и нашата .Целят и връщани на строителни войски за братчедите .За всичиките тези бълнувания няма нито пари ,база ,нито кадри!
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжа!
25
4
 
9
 
! Отговори
Klinghoffer преди 3 години
"ще придобиват първонaчални знания и умения по военна подготовка, ще учат какви са различните видове военни средства и правилата на общуване във военните структури, ще изучават историята на българската армия."Това несъмнено са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНИ житейски умения. Мда...
24
2
 
12
 
! Отговори
програмист преди 3 години
Как ще научиш детенце в 12клас да пали огън и кой военнен ще се заеме с таз мисия
23
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Военните обучения са outdated , останали от ерата на войните. Светът няма нужда да обучава бъдещите си поколения за да ги изпраща на война.
22
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф16И какво научиха хората за по 3 години? КАКВО? Нищо полезно. Умението да управляваш танк е безполезно извън казармата. Умението да рапортуваш и да казваш "Здраве желаем, другарьо старшина" или квото е там е полсезно, ако ще си подметка...
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20Няма да ни липсват такива като тебе!
20
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако сме стигнали дотам 17-годишните да не знаят да запалят огън, по-добре да се самоубием колективно.
19
11
 
9
 
! Отговори
Ф16 преди 3 години
Що не въведе три години задължителна казарма от 18 до 21 години и за момичета и за момчета, като в Израел?На пикник за една седмица какво може да се научи? Скаутски движения ли ще правят или военно обучение?
18
0
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Ако обичате само да стреляте и да се окопавате онлайн, оти ковидо дебне!
17
0
 
2
 
! Отговори
до SS преди 3 години
Точно това щях да кажа и аз