Въпроси от Helpbook за Избори 2021: Как ще гласуват карантинираните?

Наш потребител с молба за адекватни отговори
16 мар 2021 19:38, Анисия Иванова
9
Въпроси от Helpbook за Избори 2021: Как ще гласуват карантинираните?
Снимка: БГНЕС

Сред получените сигнали в платформата на Helpbook.info се открои един с резонно зададени въпроси относно предстоящите избори. Ето какво пита нашият потребител с молба за адекватни отговори:

"Здравейте г-н Президент, чета, слушам и гледам по медиите следните разпоредби и не мога да си дам разумно обяснение. Аз ли не разбирам, или те нямат логика!? Или има някаква цел. А именно:
1. От 24 до 31 март е срокът, в който хората под карантина могат да подадат искане за гласуване с подвижна избирателна кутия. Това е решението на Централната избирателна комисия, по повод правилата за вота в условията на пандемия. Подвижна избирателна кутия ще се образува обаче, само ако има подадени поне 10 заявления от избиратели под карантина.
2. Карантината се отменя при изтичане на 10-дневния срок и предоставяне на отрицателен резултат от проведено на 10-ия ден от карантината изследване по метода на полимеразноверижна реакция за доказване на COVID-19. Резултатът се представя на директора на регионалната здравна инспекция, който е издал предписанието.
3. Инструкции при изолация в домашни условия. Болният трябва да ограничи движението си в дома.

При неспазване на карантина при пандемия със смъртни случаи се предвижда затвор до 10 години и глоба от 10 до 50 хилядилева.

- По каквото и да е причина, ако на човек му е наложена карантина, подаде искане за гласуване с подвижна избирателна кутия, но не се съберат поне 10 искания, то това автоматично ли го лишава от правото да си даде гласа на изборите?
- Ако човек е карантиниран, непосредствено преди изборите от 1 до 3 април и не му е дадена законова възможност да гласува, то това автоматично ли го лишава от правото да си даде гласа на изборите?
- Ако излизането от карантина става: “карантината се отменя при изтичане на 10-дневния срок и предоставяне на отрицателен PSR“, а при напускане на адреса карантинираният го застрашава глоба и/или затвор. То това води до явна невъзможност за сваляне на карантината, нали?
- Хипотетично, ако 20% от тестваните са с положителен тест, то интерполирано 20% от гласоподавателите би могло да бъдат карантинирани. Ако тези хора им е отнето правото да гласуват, може да се окаже, че най-голямата политическа група е лишена от участие във вота. Затова си задавам въпроса: Имали някаква цел или е елементарна некомпетентност?“

Всички се вълнуваме, заради предстоящото гласуване и се надяваме да получим яснота по така зададените въпроси.

При нередност - подайте сигнал в платформата на Investor Media Group, която ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
ПЕШО ЧУКА преди 1 месец
КОЙТО Е БОЛЕН---НЕ ГЛАСУВА!
ДА СИ СТОИ В КЪЩИ И ДА ГЪЛТА ХАПЧЕТА... А НЕ ДА РАЗНАСЯ ЗАРАЗИ И БОЛЕСТИ!
7
1
 
1
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 месец
КАРАНТИНИРАНИТЕ --ДА НЕ ГЛАСУВАТ!
САМО ЩЕ РАЗНАСЯТ ЗАРАЗАТА!!!!!!!!!!!!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам за кого ще гласувам ..още не съм решил ,но знам за кого няма да гласувам!
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И за кой имам опция да гласувам?
Едни и същи всеки път. Промяна никаква
4
1
 
1
 
! Отговори
Я стига ! преди 1 месец
Ще рече човек, че на всички избори, никой не пропуска да гласува....?!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Професор Константинов ще ги изчисли без да ходят до урните. Дистанционно :)))
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Избори април няма да има. Ще се отложат поне за средата на юни.
1
2
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 месец
ОТГОВОР - ОФЛАЙН