Борисов: 100% енергийно независими сме, никой няма да ни спира кранчето

Свършихме добра работа, подчерта премиерът
21 мар 2021 11:30,
296
Борисов: 100% енергийно независими сме, никой няма да ни спира кранчето
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов инспектира тази сутрин строежа на газовия хъб "Балкан" в община Ветрино, област Варна. Видео от проверката на обекта беше качено на страницата на премиера във Фейсбук.

Заедно  с Борисов на инспекцията е и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"България остава незаобиколим фактор в доставките на газ в региона, а транзитните такси от преноса му поне 70 години ще се получават от България", заяви премиерът. Той подчерта, че с модерните компресорни станции газ може да се  транзитира във всички посоки.

"Сега сме 100 процента енергийно независими, никой не може да ни спира кранчето и като прибавим намаляването на цената на газа, може да се каже, че свършихме добра работа", посочи Борисов.

"Благодарение на нашата дипломация и политическа воля успяхме да завършим мащабния проект "Балкански поток". България ще бъде незаобиколим фактор на европейската газова карта за десетилетия напред и ще получаваме транзитни такси. Компресорната станция "Нова Провадия" е поредният грандиозен обект, който изграждаме в момента. Със строителството на "Балкански поток", интерконектора с Гърция, с разширението на газовото хранилище в Чирен - ние вече сме 100% енергийно независими. Докато другите само приказваха и нищо не направиха, ние свършихме много работа – постигахме пълна диверсификация на газовите доставки", написа във Фейсбук премиерът след инспекцията.

"Надграждаме електропреносната ни система по най-добрия начин, за да бъде България лидер и в тази сфера", заяви министър-председателят, който посети и подстанцията към варненския мрежови експлоатационен район на Електроенергийния системен оператор.  

През подстанцията преминава електропроводът към подстанция "Бургас" до подстанция "Марица-изток", който е обявен за обект от  общ европейски интерес, тъй като е част от транс-европейската енергийна инфраструктура, както и от приоритетния енергиен коридор "Север – Юг".  150 километра от електропровода са вече в експлоатация, пуснати три месеца предсрочно.

Бойко Борисов отбеляза, че с изграждането на проекта се отговаря на нуждите на българските работодатели и за тях подсилването на енергийната мрежа ще бъде от огромна полза. Борисов изтъкна още, че 60 милиона лева от инвестицията за участъка на стойност 120 млн. лв. са безвъзмездна помощ от ЕС и по линия на европейския финансов "Механизъм за Свързване на Европа".  

Общо проектът е на стойност от 220 млн.лв. Министър-председателят беше категоричен, че със зелените мощности, които има в страната ни и с работата по 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" България ще може да бъде енергиен лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не отговарят на важните въпроси. Кой ще е инвеститорът в Козлодуй 7 и 8? Козлодуй 7 и 8 трябва да бъдат 100 процента държавна частна собственост.Строителят ще е фалиралата Уестингхаус, която ще наеме Росатом и китайци да строят 7 блок на двойна цена.България става благотворително дружество, което спасява американски фалирали фирми, които вече не произвеждали реактори.Ако Козлодуй 7 и 8 ги подарят на частни компании, ще сложим край на енергетиката. Това означава приватизация на Козлодуй
194
5
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До Анонимен 201Толкова от американското вицегубернаторче.
193
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно прав е, на 100% от нас нищо не зависи. Тиква!
192
3
 
13
 
! Отговори
чети внимателно преди 3 години
Още след смъртта на Брежнев ни завъртяха кранчето.Оттам тръгнахме на зле.Говоря за мнозинство от населението.
191
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
управлението на Лойко и шайката му са по-страшни от всички болести - те прогониха милиони граждани в чужбина, а други милиони обричат на бедно бъдеще в собствената им страна
190
6
 
17
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Инвестициите на Борисов са каса без дъно. Инвестира на вятъра в магистрали и на майната си, но не и където трябва. Не е построил една електроцентрала, а се фука, че сме енергийно независими. Как ще го докаже това безпочвено твърдение? Само закрива електроцентрали. Няма как да станат неговите предизборни фантазии. С магистрали не се става енергийно независим. Подари златните мини на чужди компании и си мисли, че е направил нещо за страната. Привлякъл чужди инвеститори, които да крадат и изнасят.
189
5
 
6
 
! Отговори
пандемията преди 3 години
Това е новата подмяна на страната и нов световен ред!
188
6
 
15
 
! Отговори
Нема да се обиждаш преди 3 години
Ама нещо не ти вярват хората вече мащото тваето време изтече
187
3
 
13
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Газ можем да получаваме единствено от Русия през Украйна (докато Русия транзитира още оттам) и от отклонението от Турски поток. Така че каква диверсификация? Спре ли газа през Украйна, оставаме само на турската тръба и Ердоган може да ни врътне кранчето когато поиска.
186
1
 
4
 
! Отговори
ИЗВРАТ преди 3 години
ДОГАН ИЛИ БЪЗРОДЕНОТО ДАМЯНЕ ИЛИ ДОГАНЕБЪЛГАРИЯ НЕ Е АНАДОЛА ИЛИ НЯКОЯ РУСКА РЕСПУБЛИКААНАДЪН МУ РЕЗИЛ
185
5
 
11
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Нагъл лъжец!
184
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ,ние не сме Румъния.Там може да се каже че са независими.Имат си залежи хората,и то големи.Природен газ,нефт и др.
183
1
 
11
 
! Отговори
Киро лъжата преди 3 години
Най-лошият враг на свободата е ситият и доволен роб!
182
4
 
7
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Добре, че сме толкова години във валутен борд.Иначе щяхме да ходим с торба банкноти за хляб.
181
3
 
9
 
! Отговори
лъжата ЕС преди 3 години
Британците се усетиха и избЕгаха от еврейския съюз.Българите обедняват, ден след ден.Това разбира се, не важи за крадците...
180
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така си мислиш Бойко.България никога не е била независима,камо ли сега.
179
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И от къде внасяме дгруг газ освен от Русия ? Може би е готов интерконектора с Гърция и Турция ? Евра ли ? Вероятно внасяле от Македония ? 100 % зависими сме от Русия. Ипотекирана е цялата ни енергийна система пред руска банка за да изтеглим кредит за да платим на руска фирма да построи руската си тръба за пренася руски газ за Сърбия. Няма как да върнем този кредит поради никаквите такси по транзите. Тъй че, какво се случва с ипотекираният имот ? Да, става руски !
178
4
 
6
 
! Отговори
fenbg преди 3 години
Може ли някой да му обясни че 100% енергиина независимост може да има само ако не внася отвън никакви енергиини компоненти или казано по друг начин Хъба в банкя пройзвежда газ за всички в БГ.
177
3
 
3
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Щом е била и теменушка краварката нищо не се вързва.Всичко е лъжа
176
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Браво , доброто си е добро. Злобата се връща като бумеранг и удря злобните.