70 от 130 партии са подали финансовите си отчети

Шефът на Сметната палата посочи санкциите за неизрядните
Обновена: 31 мар 2021 09:25 | 31 мар 2021 09:25, Красимир Ангелов
6

Днес е последният срок, в който политическите партии трябва да представят финансовите си отчети в Сметната палата. Остава въпросът колко от тях са го направили и какви ще са глобите и последствията, ако не са.

"Към 30 март, от общо 130 политически партии, 70 подадоха годишните си финансови отчети в Сметната палата, придружени с декларация по образец, съдържаща списък на дарителите на политическите партии през изминалата година", заяви в ефира на "България сутрин" председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

По думите му те могат да подадат годишните си финансови отчети и по пощата, стига пощенският одит да е в законово определения срок - 31 март. От партиите, които получават държавни субсидии, само една не е представила своя финансов отчет.

Още по темата
"4 са санкциите за тези, които не представят в срок отчетите си и ако те не отговарят по форма и съдържание на изискванията - налагане на парична санкция от 5 до 10 хил. лв.; ако получават държавна субсидия, губят това право до следващите избори за Народно събрание. Друга последица е да уведомим Софийски градски съд (СГС), който да разгледа разпускането на нередовната партия. Четвъртата е, че не получават удостоверение за редовност, с което да участват на избори", заяви Цветков пред Bulgaria ON AIR.

Той каза още, че миналата година 14 партии не са представили своите годишни отчети, от които 2 за втори път. Предприети са съответните действия и СГС е започнал процедура по разпускане. Останалите 12 партии ги очаква същото тази година, ако не покажат редовна отчетност.

Цветков коментира и информацията за подадените към партиите дарения.

"Тя може да бъде проверена в Единния регистър по изборния кодекс. Даренията могат да бъдат парични и непарични. Към вчерашна дата са направени 1065 дарения, от които само 7 са непарични. Общата стойност да тези дарения е около 1,2 млн. лв. Ако дарението е над минималната заплата 650 лв. те подават и декларация за произхода му. Не могат да получават анонимни дарения от чуждестранни юридически лица и физически лица от чужбина, както и от религиозни организации", обясни той.

И съобщи, че през последните години парламентарно представителните партии значително са подобрили своята финансова дисциплина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 3 години
И аз съм против смъртното наказание,но от тия става прекрасна трудова колония за по 12ч. на смени оковани за по 30год.
5
0
 
2
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
130 партии - нямам думи. Аз съм против смъртното наказание,но тия всичките бих ги натикал в някоя каменна кариера и бих заповядал да пердашат с няколко картечници по тях.....
4
0
 
6
 
! Отговори
Хранилка за послушни преди 3 години
Изобщо за какво е тази партии на хранилка наречена Сметна палата,създадена е за пушилка че уж има контрол а реално нищо не върши. Огромна сграда пълна с чиновници на хранилка на големи заплати а резултати никакви.
3
1
 
2
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Нека има и 150 партии, въпросът е ...защо близо 50 % не са подали отчетите си ?!?Друг е въпросът че в САЩ например има две партии, и пак си живеят добре !Всичко зависиот хората, не от друго !
2
0
 
4
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
Леле 130 партии.. всеки иска тоя кокал ***
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗА КАКВО СА НУЖНИ 130 ПАРТИЙ,САМО В БАНАНОВА БГ МОЖЕ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ,ВИНОВНА Е СИСТЕМАТА.