Радев: Здравната ни система е смъртоносно болна

COVID-19 разкрил болезнено нейните недостатъци
139
Радев: Здравната ни система е смъртоносно болна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

COVID-19 разкри болезнено недостатъците на смъртоносно болната ни системата, неравенствата в достъпа на медицински услуги и дисбаланса в разпределението на човешкия и финансов ресурс, коментира президентът Румен Радев, след като удостои с почетен знак осем медици в Световния ден на здравето.

Още по темата
По думите му многото загубени човешки животи са направили нетърпимо пренебрежението към факта, че системата е смъртоносно болна по отношение на профилактика и превенцията на социално значимите заболявания.

"Здравната ни система се нуждае от лечение, което да спре загубата на кадри и финанси", каза още президентът, цитиран от БТА.

Той посочи, че за медиците статистиката на болни и оздравели не е просто числа, а човешки съдби.

"Не рядко във вашите неимоверни усилия да възстановите дишането на пациентите си вие самите оставахте без дъх от умора и изтощение", обърна се Радев към лекарите.

Държавният глава благодари за всеки излекуван пациент и всеки спасен човешки живот.

С Почетния знак на държавния глава бяха отличени доц. д-р Дончо Дончев, началник на отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА, д-р Сибила Маринова - регионален координатор по донорство за Северен централен регион, д-р Мария Пишмишева, ръководител на инфекциозното отделение на болницата в Пазарджик, д-р Абдулах Заргар, управител на болницата в Исперих, Марияна Колева, главна медицинска сестра и директор здравни грижи на болница "Света Анна", медицинският фелдшер Роза Антова, рентгеновият лаборант Димитър Милинич в пловдивската болница "Свети Георги", и д-р Радислав Наков, специалист по гастроентерология в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Президентът Радев изрази своето уважение и признателност за избора, който медиците са направили, въпреки всички предизвикателства в професионалния им път - избор наречен България. Той им благодари за всеки излекуван пациент и спасен човешки живот, за това че продължават да бъдат на първа линия в борбата с пандемията, въпреки трудностите и риска за собственото здраве и живот.

Д-р Дончо Дончев каза от името на наградените, че за него е чест, че може да представлява колегите си, които цяла година без остатък дават всичко от себе си да се борят с една огромна, невидима и все още несвършваща напаст и благодари на всички институции и хора, които проявяват внимание към тази борба. В памет на загубилите живота си медици в битката с коронавируса доц. Дончев цитира думите на Иван Вазов от стихотворението "Новото гробище над Сливница" - "Юнаци, лека нощ".

Преди началото на церемонията с минута мълчание беше почетена паметта на медиците, които загубиха живота си в пандемията в изпълнение на своя професионален дълг.

По-късно днес президентът Радев ще връчи Почетния знак на държавния глава на други седем лекари и медицински специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев, ти си наглец и ти е много къса паметта. До преди няколко месеца говорише друго.
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
porachaite na Mitko SMS povechko broiki kitki, venci ukrasa, brokat, shifon, poplin, tafta, batista, lame, shareni konci, pandelki, kovchezi, urni, kostnici, pametnici, opelo, molitvi, svesti, tamian, muzika...da stane edno hubavo veselo vivache tarjestvo na grobistnia park za radost na armeiskite artisti bat Sergo i Mitko Bombata.
35
2
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Вестителят на лоши новини и апокалиптични прогнози да готви Службен кабинет..Останалите 8 самолета от ескадрилата F-16, не е късно да бъдат заменени с Грипени, може и предназначението на някой джип договорен от Бойко да се смени допълнително и да се предоговори...и секретните документи в чекмеджетата на стратегическите му съветници могат да се шътнат за някоя и друга рубла...Беквокалиста да вземе и кака Корна за съветничака, като я пенсионират от БСП-то и без това е свикнал да припява вокалите и
34
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 3 ти Март миналата година, една седмица след това тръгнаха първите Ковид болни от Ловеч.
33
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И все по болна ще става при управлението на протестърите. Днес болните са 4 500 нови, а те отказват да назоват новия со здравен министър. Проблемите искат решения, а не плямпане!
32
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аре сега като сте взели опорката, че Радев е казал, вирус няма да кажете на коя дата е било и колко случая е имало тогава - че ми писна да извъртате изказвания, досуш сте като мал0умния си шеф
31
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джипитата докараха целия невъобразим хаос и липса на компетентност.Вече няма ни отговорност,ни специалисти.Има само трупане на пачки и нахалство.Имаме стоматолози и психолози за мангизи ама нямаш сърдечни херурзи и всякакви херурзи въобще.Цели болници в страната са без херургия и хората си измират.Останахме на едни аптеки и кой какво види в интернет.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
vikaite zlatnite gimnastichki, maikite ot systemata ni ubiva, boksiori, atleti, futbolisti, strelci, shahmatisti, iadreni fizici, meteorolozi, baletisti, grimiori, garderobieri, stilisti, artisti, tanciori, muzikanti, pevci, masajisti, fotografi, zlatari, biletoprodavachi, osvetiteli, kancelarski nso i dance eksperti da popraviat maistorski bg zdravnata systema ;-) viel Spass!
29
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като връчи награди припомни ли на лекарите, че вирус няма и колегите им са починали от друго?
28
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клиентелистката чиновническа партия ГЕРБ + присъдружните й фирми досега удържаха властта под формата на копанка от еврофондове и ще се стремят към минимални властови загуби. Методологията на ГЕРБ на ползване на еврофондовете отврати много избиратели с порочния държавно-корупционен капитализъм на фаворизиране на близки до властта. Справка средствата за инфраструктура и свръхконцентрацията на земята в малко на брой огромни зърнени стопанства, западащото животновъдство и тотално намаляващото производство на плодове и зеленчуци.
27
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джи питата донесоха цялата безотговорност и некомпетентност в цялата система.Ще дирите социалистическия модел.
26
2
 
6
 
! Отговори
д преди 3 години
Няма лекари вече. Кой ще остане да го унижават и да страда безкрайно със заплата колкото надника на брокер.А тези, които останаха ще ви свалят кожата и от петите, защото системата така се подреди.
25
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този другар кога смени плочата ? До скоро пееше,че няма вирус и всичко е измислица на Борисов,сега нещо друго запя! Ами другарю,сега ще възложиш на Славчо да излекува здравната ни система!Какъв ти е толкова сложен проблема?
24
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравната система е добра, политиците не трябваше да се месят или ако се месят да следват последователна политика спрямо вируса, както Китай го пресече тоя вирус. Отваряме, затваряме и накрая хаос и най-висока смъртност. Щаба беше длъжен да иска извънредно положение от политиците, не да чете сухи сводки от рода на Бай Иван умрял нощеска, а можеше и да не е умрял ако си бяха свършили работата.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обещанията са налице, да видим сега колко процента между 0 и 100% ще бъдат изпълнени и как точно ще стане това.
22
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много уважавам президента, но се налага да поспоря с него.Здравната ни система отдавна почина. Даже и погребението мина, че и 40-те.
21
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много уважавам президента, но се налага да поспоря с него.Здравната ни система отдавна почина. Даже и погребението мина, че и 40-те.
20
7
 
18
 
! Отговори
Зоко преди 3 години
Трифонов ще реши проблемите на здравната система, разчитаме на него всички сега.
19
8
 
25
 
! Отговори
Пандемията преди 3 години
Показа, че здравните системи в целият свят не са подготвени за справяне с такива ситуации. А без полезното парвеню радефофоф, няма право га говори за това. Всички бяхме свидетели на безобразните му плямпаници относно коронавирусът. Бъггария никога не е имала по т. Ъ. п , некомпетентен и неадекватен президент.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еиий най-после открихме топлата вода ! - каква здравна система бълнувате като лекарите не виждат насреща си човеци а пачки по стотачки.В щатите ветеринарните клиники са по-добре оборудвани от нашите болници и лекуват гущери и змии с повече внимание отколкото тук хората.А тук няма пари за тоалетна хартия и сaпун ! - ние изобщо нямаме представа къде се намираме , ама никаква.