56,2% искат правителство дори и на компромиса, 37,4% - нови избори

Ако изборите са утре, ГЕРБ печели 27,2%, а ИТН – 23,2%
115
56,2% искат правителство дори и на компромиса, 37,4% - нови избори
Снимка: НС

Българските избиратели по-скоро биха предпочели да има правителство на обявяващите се срещу ГЕРБ сили, отколкото да има нови избори. Обществото обаче почти не вярва, че правителство ще може да се състави.
Изборите са оставили усещане, че са по-скоро честни, макар да не е ясно кой точно е победител и доволните от резултатите да не са много. Не са ясни и перспективите при нови избори. Те вероятно биха донесли още гласове на Слави Трифонов, но може би биха мобилизирали и в полза на ГЕРБ.  Изводите са от бърз сондаж на „Галъп интерншънъл болкан“ сред 831 души по телефона, проведен между 12 и 14 април със собствено финансиране.

Сондажът дава добър ориентир и очертава важни хипотези в навечерието на свикването на новия парламент.
54,7% от запитаните намират провелите се избори за честни, а 36,6% са на обратното мнение. Практиката показва, че чувстващите се успешни в изборите електорати, обикновено са склонни да определят изборите като честни. В същото време, отминалите избори като че ли наистина не бяха свързани с по-сериозни скандали на тема честност от обикновеното.

Още по темата

 
По-малък дял избиратели обаче са останали доволни от резултата – 43,8%. Недоволни са 52,8%. Недоволни, закономерно, изглеждат симпатизантите на БСП, но недоволни са и привърженици на „Изправи се, мутри, вън!“, както и на по-малки формации. 
 
И все пак, кой спечели тези избори? Май по-скоро никой истински не е спечелил – 41,7% казват точно така. 5,8% казват, че и ГЕРБ, и онези срещу тях са спечелили.

 Директното сравнение дали печели ГЕРБ или „антиГЕРБ“ е 19,8% на 26,5% в полза на „антиГЕРБ“. Този въпрос разбира се е и индиректен индикатор за пристрастия и повтаря общия баланс от 4 април.

И все пак, правителство, дори и с компромиси, е за предпочитане пред нови избори, казват 56,2%, а 37,4% биха избрали нови избори. Нови избори най-вече искат избирателите на „Има такъв народ“. Всички други основни електорати са привърженици на съставяне на правителство.
 
Опцията ГЕРБ и Слави Трифонов по-скоро отблъсква – 28,1% са „за“, но 68,2% са „против“. Привържениците на ГЕРБ, например, са „за“, но тези на ИТН – „против“.
 
Слави да направи правителство с всички срещу ГЕРБ? Отбелязва се превес на подкрепящите подобна възможност: 54,5% са „за“ срещу 40,4% „против“.

Сондажът включи и стандартен индикатор за вот на 4 април, както и индикатор за потенциален нов вот. Данните са тестови и не бива по никакъв начин да се свръхинтерпретират, още по-малко – като директна прогноза.

Най-малкото защото не отчитат вота в чужбина, който се оказа значим на 4 април. Но те позволяват най-общия извод, че при скорошни нови избори, съществено разместване не се очертава. Вълната за Слави Трифонов ще продължи да расте, но и подкрепата за ГЕРБ донякъде ще се мобилизира. Като цяло тенденцията е ИТН да скъсява дистанцията с ГЕРБ, която с вот в чужбина може да бъде и елиминирана. Потвърждава се и стандартната хипотеза, че мобилизация вероятно ще претърпят и други формации, които на 4 април показаха сила, а част от формациите с разочароващи резултати ще продължат по инерция надолу.
 
Ако изборите са утре, ГЕРБ вероятно биха имали 27,2%, а ИТН – 23,2%, БСП – 13,8%, ДПС 10,4%, ДБ – 12%, а „Изправи се, мутри, вън“ ще са близо до бариерата с 4,3%. По-малките, останали на 4 април под бариерата, засега биха останали там, но ако тенденциите се запазят, никакви изненади там няма да са изключени и бихме могли да осъмнем не с 6, а дори със 7 или 8-партиен парламент.
 
Не бива да пропускаме обаче, че към днешния момент делът на колебаещите се за кого да гласуват е значим.

Колко хора биха гласували на тези избори – повече или по-малко – какво е усещането на мнозинството? И тук яснота няма: 48,4% намират, че повече хора биха участвали в едни „поправителни“ избори, но 43,2% смятат, че хората ще бъдат по-малко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нови избори!Точка!Ама с променен кодекс!Тези които не могат да попълнят заявлението на български аут!
44
5
 
3
 
! Отговори
Да разбирам ли преди 3 години
До Анонименче "златното нощно шкафче" изчезна?
43
2
 
5
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Никой не ни пита какво искаме и какво не искаме!!!Нови избори без алтернатива - това ни чака!!!Е да, и аз не искам нови избори. Ама от мене ли зависи?
42
5
 
8
 
! Отговори
Край преди 3 години
Кого представлява Мария Капон в парламента. Някой познава ли някой който да е гласувал за г-жа Мария Капон.Сегашната избирателна система е абсурдна.
41
4
 
6
 
! Отговори
протестъри преди 3 години
с чалгата напред, само така ще оправим държавата.. слави с помоща на милиардите на божков ще ни оправят. борисов в опозиция с договорените от него европомощи.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И 99% не вярват на мисир социолозите
39
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Димитъраз лично искам да ти кажа, че си прекално неумен.
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има нови избори, не е ли ясно. Тези, които са "инвестирали" в сегашните, разбира се, не искат.
37
8
 
2
 
! Отговори
Свободна тв преди 3 години
слави и манолова и супер ще е най накрая едни умни, интелигентни, обградени с още по умни (ако има накъде) хора които милеят за България и българите в чужбина
36
3
 
8
 
! Отговори
Хехе преди 3 години
Всъщност желанието за правителство на ИТН и останалите срещу ГЕРБ ще е повратния момент за човека, поискал навремето 50% от ГЕРБ(по думите на Борисов) Интересен катарзис ще е останалата част от живота,който няма да става по-добър за Трифонов! Той не знае колко ще се наложи да изтърпи,защото славата му досега беше красива ТВ приказка.. Добре дошъл в това,което си татуира,пожела и сам си избра!
35
6
 
12
 
! Отговори
Димитър преди 3 години
Много просто. 1. Който иска предсрочни избори да хареса коментара. 2. Който иска да бъде направен кабинет (вероятно трябва да е с ГЕРБ за да има такъв) нека да натисне кликне ънлакн бутона. Ето ти честна и неплатена анкета! Действайте! :)
34
5
 
9
 
! Отговори
Край преди 3 години
70% искат нови МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИХората искат да видят кого пращат в парламента да ги представлява а не втръсналите им абревиатури зад които се крият кохорти от тарикати.Някой протестиращ разбра ли че е е вкарал Мария Капон в парламента?!?
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И оти ручахме жабетата?
32
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вярвайте на под.ло.г.и.те от Dnes.bg ! Искат правителство само герберската из ме т. Всички нормални хора искат нови избори, за да разкараме българоубииците от власт.
31
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече Правителства с присъствието на крадеца или негови протежета няма да има!ЕРАТА на Популизма,Празните приказки и Пълните чекмеджета приключи!!
30
5
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Правителство на компромиса ? Няма да има такова - Мая е безкомпромисна тя вече нареди кабинета, определи министрите, има готов план за изхода от кризата, натика ГЕРБ в ъгъла и извика Борисов на разпит в Парламента въпреки че той се отказа от депутатското си място, готова е и с обвинението му, както и с присъдата ... Остава да разпусне останалите депутати и да изземе изцяло функциите им ... !!!
29
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Златния Век на България приключи. Следват години на упадък.
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОЙТО Е ЗА НОВИ ИЗБОРИ ЗЕЛЕНО ПРОТИВ ЧЕРВЕНО. ДА ПРОВЕРИМ ПРОЦЕНТИТЕ ДАЛИ НЕ СИ ГИ Е ИСМУКАЛ НЕКОЙ ОТ ПРЪСТИТЕ..
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живея в голям български град и съм на 58 г.Как така до сега,нито една социологическа агенция не ме е питала нищо и как така нито един социолог не се е сблъскал с мен и да ми зададде някакъв въпрос?Сигурно съм голям карък!
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хей ръчички, хей ги две!