Явор Нотев: Никой не знае какъв е хоризонтът на този парламент

Ако съществуването му продължи, ще станем свидетели на компромиси
15 апр 2021 22:30, Нели Христова
45

Ще посегнат ли настоящите народни избраници на Конституцията? Ще бъдат ли успешни опитите за съставяне на кабинет?

"Не е изненадваща инициативата за промени в Конституцията. Това беше многократно заявено като теза, цел и позиции на партията "Демократична България" по време на протестите, когато тя се манифестира като субект. В този ден, когато очаквахме фундаментални задачи и проблеми да бъдат формулирани наистина, пред скоба беше изнесена целта да бъде сменен главният прокурор. Имена не чухме. Ставаше дума за длъжностите, но ние знаем кой заема тези длъжности", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият зам.-председател на Народното събрание Явор Нотев.

Той е категоричен, че предложението за нов начин на избор на главен прокурор привлича вниманието, но трябва да се обсъдят аргументите против.

"Какво означава НС да избира главен прокурор? Изборите на НС са повлияни от неговия моментен състав - от присъствието на политическите партии, които са представени там. И оттам нататък, явно или скрито, политическият елемент в избора на тези високи длъжности няма как да бъде пропуснат. Много внимателно трябва да се обсъдят тези предложения", подчерта Явор Нотев.

Нотев допълни, че "фрагментираният" парламент все още не е заявил своето основание за един продължителен живот.

"Към момента никой не знае какъв е хоризонтът на този парламент, ако той е продължителен, ще станем свидетели на компромиси със собствена програма или виждания, за да може основни точки да бъдат проведени като разменна монета", заяви Нотев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Нотев допълни, че когато е бил поставен въпросът за мажоритарния вот по време на референдума, е нямало никакви съмнение кой го е формулирал.

"Дължат се отговори от представителите на ИТН. Така наречената рулетка ще достигне до тях и ще ги посочи като политическа сила, която трябва да предложи правителство", коментира още той.

"Ива Митева е дългогодишен служител в НС. Нейната компетентност и ниво предполагаше подготовка по съдебните актове, които влизаха за разглеждане в комисиите. Това ставаше в период, в който доминираше партия ГЕРБ. Възниква въпросът чий служител е била г-жа Митева. С какви убеждения е работила относно тази отговорна дейност - при подготовката на тези актове? Г-жа Митева не е и сънувала, че ще заеме този висок пост и основателно", допълни Нотев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Глупости на търкалета. Управлението на ГЕРБ беше най - доброто досега, не че да е било перфектно но видяхме че се работи, доста неща се направиха.Тези преди него само крадяха и даваха възможност на други да крадат.А тези новите дори *** си не могат да обършат. Голяма перспектива, няма що. Поредната глупост която някои хора направиха- да разчитат на месия, както навремето с царя. Но както царят не стана за политик така и Славчо и компания не стават. така че...не знам.
16
1
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Брей!Главния прокурор да се избира от изпълнителната власт означава зависимост,а не независимост!Тия мераци на Пинокио са за контрол,а такъв не следва да има.Нито да се избира партийно от парламента.Има си прокурорска колегия тя е компетентна да го предлага и след това ВСС.Наясно сме Христо Иванов с кои кръгове е свързан и за кого работи!
15
4
 
15
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
За кои мутри говориш, А?! За новите в парламента ли? Които са последния шанс да закопават тотално България ли ?!
14
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ съсипаха България. След мутрите и за 20 години няма да се оправим.
13
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно е, че новите ще крадат, но никой не може да краде толкова много колкото крадяха мутрите. При мутрите всичко отиваше в полза на чекмеджетата, а при новите дано поне половината да отива на ползу роду.
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махането на мутрите от властта е последния шанс за България.
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ всичко пропиляха. Хазната е празна, епидемията е извън контрол, но чекмеджетата са пълни.
10
6
 
7
 
! Отговори
Хорото преди 3 години
Тия само грачат. Нищо няма да излезе от тях. Празнодумци. Бойко беше последният шанс на България.
9
6
 
9
 
! Отговори
Дам преди 3 години
Баси в сравнение с тия гладни чакали ГЕРБ са за предпочитане. Квото събра Бойко тия ще го пръснат за 2-3 месеца и после глад.....
8
4
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
ГЕРБ да се организират и да започнат масови протести в цялата страна. -------И аз съм ЗА!Нека започнат, да видим колко ще са масови. Излезте, всички подръжници на ОПГ ГЕРБ и протестирайте, побийте палатки на Орлов мост.
7
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този парламент няма бъдеще ако някои са влезли в него само за да се държат като опортюнисти и да слагат прът в колелата на работата му. Разни Манолови Славчовци и не знам си какви.Българският избирател няма нужда от това макар че за създалата се ситуация си е виновен самият той. Никога не е действал адекватно, а сега още по - малко. И докато тия се гризат , ние ще седим и ще се чудим какво има да става. Защото в този парламент не влязоха професионалисти и експерти, а прости кресльовци
6
6
 
4
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Гл. Прокурор трябва да се назначава от Изпълнителната власт и да бъде обикновена административна длъжност, а не страна и полюс в политиката и цялата тази държава в държавата да се разтури и съкрати. И освен това прокурорът да бъде и омбудсман, а тази глупава длъжност да се закрие, заедно с всичките и офиси и бюджет.
5
2
 
1
 
! Отговори
Човекът преди 3 години
Махнат ли се Тея хорица знани незнани във власта проблема ще изчезне за хората
4
5
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Нотев беше един от кръглите идьоти в Парламента, депутат от провалената Атака.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този парламент е един фарс. Той няма хоризонт създаден е, да отърве от затвора Цветан Василев, черепа, Лиляна Мимана, и други червени престъпници. Да осигури безпрепятствена"работа" на руските шпиони и втори мандат на руския слуга Радев. ГЕРБ да се организират и да започнат масови протести в цялата страна. Щетите от тях, ще са много по-малки, от тези, които ще дойдат, ако позволим тазиизмет, да съсипе България.
2
6
 
0
 
! Отговори
А в какво преди 3 години
Точно се изразява номерът на китайката? И защо да не е Славчо?
1
2
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Подготвя се...номера на китайката;дано Слафчо да не е...китайката.