Комисия Ревизия ще проверява харчовете на властта за 10 години назад

Мая Манолова я поиска и я оглави
Обновена: 16 апр 2021 16:28 | 16 апр 2021 16:00, Камелия Цветанова
339
Комисия Ревизия ще проверява харчовете на властта за 10 години назад
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Народното събрание прие проект на решение за създаването на Временна комисия по проверка при разходването на средства от Министерския съвет и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие за последните десет години.

Проекторешението за създаването на комисията бе гласувано с 214 гласа "за".

Още по темата

Първоначалният проект на решение предвиждаше създаването на Временна комисия по ревизията при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие за последните четири години. Вносител на това предложение бе ПГ "Изправи се!Мутри вън!".
От името на вносителя Мая Манолова настоя, че отговорът на въпроса как са разходвани средствата, събрани от данъците на българските граждани, касае върховенството на правото и репутацията на България като най-корумпирана държава в ЕС. Ще покажем с тази комисия ценоразписа на скъпата клиентела на властта, заяви Манолова, цитирана от БТА.

В хода на дискусията Йордан Цонев направи редакционно предложение, комисията да направи проверка, а не ревизия, тъй като парламентът няма такива правомощия. Депутатите приеха и друга редакционна поправка, направена от Цонев, от обхвата на проверка да бъдат изключени пенсионните дружества и тяхното състояние, тъй като въпросните дружества вече са били подложени на стрес тестове от страна на европейските институции и освен това представляват частна собственост.

По предложение на Румен Христов от ПГ "ГЕРБ - СДС" депутатите приеха вместо последните четири години комисията да направи такава за последните десет години.

Депутатите отхвърлиха предложението, направено от председателя на ПГ "БСП за България" Корнелия Ниноваq до избирането на нов Министерски съве, парламентът да наложи мораториум върху отдаването на концесии, продажба на държавни и общински болници и назначение в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50 процента държавно участие.

Нинова заяви, че е готова да внесе въпросното предложение като отделно проекторешение, което да бъде обсъдено следващата седмица в пленарна зала. От парламентарните групи на ДПС и "Демократична България" посочиха, че е добре въпросът с мораториума да бъде в отделно проекторешение.

Мая Манолова /"Изправи се! Мутри вън!"/ оглави временната комисия по проверка при разходването на средства от Министерския съвет и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие за последните десет години. Заместник-председател стана Георги Георгиев от "Има такъв народ".

Манолова беше избрана със 147 гласа "за" и 1 "въздържал се".

От ГЕРБ поискаха разделно гласуване на председателя и на състава на комисията.

Съставът на комисията беше одобрен с 217 гласа "за". За членове бяха избрани: от ГЕРБ-СДС - Дани Каназирева, Маноил Манев и Тома Биков, от "Има такъв народ" - Иван Хиновски и Пламен Абровски, от "БСП за България" - Румен Гечев, Явор Божанков и Пламен Милев; от ДПС - Йордан Цонев, Сергей Кичиков и Адлен Шевкед; от "Демократична България" - Иван Димитров, Борислав Сандов и Калоян Янков; от "Изправи се!Мутри вън!" - Драгомир Ошавков и Андрей Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
13
 
! Отговори
корни преди 3 години
програмата на БСП за България е основана на постиженията на 21 век, няма да се връщаме назад, всички пенсии ще бъдат изплащани в БИТКОНТи, е не могат да си купят хляб, сирене и кисело мляко, но могат да направят първа вноска за яхта
46
0
 
11
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
Там на Росенец и Цанков камък всичко е 6 парите на Пеевски са чисти като утринна роса!
45
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи удобно, няма разбира се ревизия за грабежите на Станишев, Тройната коалиция, на Орешарски, на пладнешкият обир на десетките банки ограбени до фалит с източени милиарди,на заграбените държавни дружества превърнати в частна собственост за жълти стотинки.Разбира се трябва да се направи за ГЕРБ, но защо се пропускат удобно престъпленията преди тях?Където има избирателност, няма справедливост. А като види човек и хора като Румен Гечев, ДанчоМентата, Мая Костинбродска- направо леш
44
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забравихте ли Доган и ТЕЦ Варна ? Забравихте го ...а не бива ....
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да проверяват!
42
0
 
7
 
! Отговори
Зрител преди 3 години
Едно време Преходът беше много модерен, но вече никой не говори за него? Да разбирам, че той е привършил?
41
12
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
добре започват!Така трябва!..Докато не се въведе ред и строга отчетност за харченето на НАРОДНИТЕ пари всеки,който се докопа до властта, ще краде като за последно!..Мутрьо-В ПАНДЕЛАТА!!!!!!!!!!!...Слугите от Харема му-СЪЩО!!!!!
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личи си ,че маяма е човек на черепа!
39
4
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 3 години
а ти кво предлагаш ? значи онея Крали и тея Крали и да си траеме така ли ? и новите и те да Крадът ,щот видите ли Всички Крали ?
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да проверяват Костов , той само Златни пясъци са негови , е и някой други неща , но това са подробности
37
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
герберастчетата плачат :)
36
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на бас че нищо няма да намерят, това са пукотевици и предизборни агитации за следващите избори :)
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия некадърници трябваше да направят следното уточнение ПЗа 10 години Проверка, но Първо за мандата 2017-2021 и ЕДВА след като НАПЪЛНО СЕ изясни всичко, след това се разглежда периода 2011-2016година.ТРОБАРИТЕ пак ги вкараха в капан. Те не могат да изчистят 4 -годишен период, тръгнали с 10 годишен....
34
13
 
4
 
! Отговори
Като преди 3 години
гледам коментарите на всипки *** им липсва меко казаното мафиотско управление на страхливеца от Банкя, който вече година се крие-къде сте бедни мисшки работвщи за 600лв и Вожда ви подхърля от джипката, на която плащате бензина-а той си шрави договорки с Доган, Пеевски и цялата мафиотска олигархия!! Парламента не епопнал работа, но почнахте да недоволствате. За това да припомня - най- бедни в Европа, най-болни 24 умрели на 100 хиляди срамота - в Конго умират в пъти по малко хора. ПРОСТИТЕ ПРО
33
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мая ,Веднага пращайте булдозерите да бутат хотела/стена в Алепу на екс минисърката захарова от геп !
32
2
 
4
 
! Отговори
До що преди 3 години
Щото така! Око за око посегна ли Бойко на черепа Трактора посегна! Сега ревизия ама Гешев на кого е човек?!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като чуя че ще има комисия и ми настръхва косата, тоест нищо няма да намерят. ще има масово - ами то е законно ама дали е морално и до там ще приключи...това издава тази масовост на продкрепата за тази комисия, че дори от проверяваните нямат нищо против...да ви приличат на хора които се страхуват от някакво възмездие?!
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За първи път ще има орган, който ще работи със задна дата. Това не е нормално в правото.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 30 - абсолютно четеш ми мислите - трябва ревизия за 30 години назад!
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама не разбрах сега Ако установят нарушения , ще връщат ли парите ? Ако не установят нарушения , искащите проверка ще подават ли оставка ?Проверката колко време ще трае ?Ще проверят ли Мая за Галеви и Дончева за Ванко 1 или то минало ,какво да го ровим ? Патриота Слави плащал ли е данъци в Бг или има офшорки ?Да не питам повече , че много въпроси изникват Била ли е Мая особено близка с премиера ....или да питаме охраната ?