Правната комисия не прие на първо четене субсидията за партиите да е 1 лв.

Гласува "Да" за изцяло машинно гласуване, "не" на мажоритарния вот
21 апр 2021 21:01, Анисия Иванова
158
Правната комисия не прие на първо четене субсидията за партиите да е 1 лв.
Снимка: БГНЕС

Правната комисия не прие на първо четене законопроекта за промени в Закона за политическите партии на "Има такъв народ", който предвижда партийната субсидия за един получен глас от 8 лв. да стане 1 лв. От ДПС обявиха, че ако субсидията е 1 лв. или 8 лв. това е равно всъщност на нула, каза Хамид Хамид от ДПС и заплаши, че ако се приеме на първо четене намаляне на субсидията, от движението ще внесат текст тя да стане 0 лв. на глас, съобщи БТА.

Така една от основните каузи на партията не намери реализация в 45-ото НС. Срещу законовата промяна гласуваха от ДПС, БСП и "Демократична България". От ГЕРБ и "Изправи се! Мутри вън!" се въздържаха.

"Всички политически партии излизат на тезгяха. Партиите се финансират от държавата по прозрачен начин. Тези пари се харчат за политическа дейност", каза Филип Попов от левицата. Партиите може да се финансират дори от терористична организация, предупреди той и подчерта, че политическите сили може да влязат в зависимост от икономически кръгове.

Още по темата

Комисията одобри само един от шестте законопроекта за промени в Изборния кодекс, внесени от партиите в новия парламент.

На първо четене мнозинство събра само проектът на „Има такъв народ“.

Одобрение за предложенията си за промяна в изборните правила получи само „Има такъв народ“, чийто законопроект включва гласуване по пощата за сънародниците в чужбина, ако има такава възможност, изцяло машинно гласуване, включително и зад граница, но с поддържането от секциите на резерв от хартиени бюлетини, които могат да бъдат използвани при неразрешим технически проблем.

Предложенията на партията включват още създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат.

„Да вървим напред и да се развиваме, а не да вървим назад“, обоснова ги председателят на парламента Ива Митева.

И  у нас, и в чужбина ще може да се гласува с машини и електронно дистанционно.

От „Има такъв народ“ са разписали също да няма ограничения на броя секции в чужбина, видеозаснемане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии, както и подготовка за експериментално електронно дистанционно гласуване, като първият експеримент да се проведе още на изборите за президент тази година.

Предлагат също и смяна на ЦИК, а комисията да стане малък и компактен орган, като в нея да се премахне квотата за партиите, които имат членове в Европейския парламент.

Мнозинството в Правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в два тура, съобщи БНР.

Предложенията на най-голямата парламентарна група за преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система предвиждаха изборите да се провеждат в едномандатни райони в два тура. От ГЕРБ предложиха районите в страната да са 234 и 6 извън нея, като номерацията им да се определя от президента.

Според "Има такъв народ" обаче законопроектът на ГЕРБ е с единствената цел да ги предизвиква, тъй като те са поели такъв ангажимент пред своите избиратели.

По време на дебатите в парламентарната правна комисия за промени в Изборния кодекс представителите на ГЕРБ и "Има такъв народ" си отправиха взаимни обвинения в "законодателстване за една нощ".

Темата отвори Радомир Чолаков от ГЕРБ, който възрази срещу предлагането на такива съществени промени, каквито са пощенско електронно гласуване в ситуация, в която не е ясно кога ще има избори. Според него, освен това, държавата няма достатъчно капацитет да бъдат въведени тези новости.

Репликира го председателят на НС Ива Митева с подробен анализ на предложението от ГЕРБ за въвеждане на мажоритарна система в два тура. Тя посочи именно този законопроект като доказателство за писане на закон за една нощ и декларира, че ИТН не се е отказал от мажоритарната избирателна система, но за да не бъде въведена тя се нуждае от време.

Дебатът премина именно под знака на неизвестността - дали парламентът ще излъчи правителство, или ще се върви към предсрочни избори и колко пленарно време имат за работа по изборните промени, както и ако се върви към бързи избори, допустимо ли е в последния момент, според европейските стандарти, да се променят изборните правила.

Общото в законопроектите на "Изправи се! Мутри вън!" , "Има такъв народ" и "Демократична България" беше акцентът върху гласуването на българите зад граница.

Заседанието беше открито от новия председател на новата Правна комисия Радостин Василев, който пожела на колегите си, като истински елит на правната мисъл в НС, да работят в името на интересите на гражданите, да не се обиждат и да се уважават.

Проектите на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ не минаха заради големия брой гласове „въздържал се“, докато този на ГЕРБ, предвиждащ мажоритарно гласуване в два тура, беше спрян с масово гласуване „против“ от представителите на всички останали парламентарни групи.

В петък обсъждането ще се повтори в пленарната зала на Народното събрание, след което започват да текат сроковете за нови предложения за промени в Изборния кодекс.
Предложението не намери подкрепа още на първо четене в правната комисия към парламента

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
4
 
16
 
! Отговори
123 преди 3 години
До 106Ами не, не съм. На никого не казвам "мри от глад". Отишли сте да работите в чужбина, това е ваше право. Помагате на родителите си или на децата си, това също е ваше право и ваш избор. Има хора, които живеят в България и също помагат на родителите си, така са решили. Не малка част от българите в чужбина получават и второ гражданство и гласуват на изборите в съответната страна. Нормално е - живееш там и гласуваш там. Как не гласувате за местни избори в България? Така и за национални.
99
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДПС НАЛИ ИМАТ 300 000 ИЗБИРАТЕЛИ ПО 5 ЛЕВА СА 1 500 000 ЛЕВА НА МЕСЕЦ ЗА ГОДИНА 18 МИЛИОНА ТАМАН ЗА ЕДНО САРАЙЧЕ.
98
2
 
23
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
До АнонименКой то където има имот плаща на съответната държава. Имайте си доходите, работата и т.н., вие решавате дали да пращате пари на вашите родители, не на мен. но няма да гласувате за съдбата на България гледайки отвън. Ако искате тези промени , елате и живейте тук, борете се, не отвън
97
1
 
23
 
! Отговори
БЕЗПЛАТЕН ТРОЛ преди 3 години
Другарко Нинова, вчера в парламента на трибуната паник атака ли видях, хубаво е да си обърнете внимание и да отидете на лекар гледайте над вратата да пише ,,ПСИХИАТЪР,,. Аз по въпроса за ОНИЯ 6 000 000 лева. дето дължите от надвзети субсидии не че съм закъсал ама КАТО ЗАГРИЖЕН ГРАЖДАНИН ВИ ПИТАМ КОЙ ЩЕ НАСЛЕДИ ДЪЛГОВЕТЕ НА СТОЛЕТНАТА ПАРТИЯ КАТО УМРЕ.
96
6
 
27
 
! Отговори
гост преди 3 години
Българи живеещи трайно в чужбина, да нямат право да гласуват. Това е справедливото решение. Много от тях дори нямат намерение да се връщат, но искат да се месят в решенията тук, не е честно.
95
0
 
6
 
! Отговори
гост преди 3 години
До Анонимен 108 ти ще дадеш ли 2-3хил.лв, айде да не се лъжем. Никой редиви гражданин не би го направил, но тези с по 10 хил.лв заплата че и отгоре, не могат да издържат цялата партия. Пък и си има членски внос.
94
2
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 години
До Анонимен 103Как точно реши че съм "моме"? Ходи си по почивки, кой ти пречи. Работи в която компания решиш, това си е твой избор. Чети с разбиране, ако можеш. Дали ще гласуваш, решаваш ти - ако живееш в България.
93
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 96Напротив, ГЕРБ им показва колко е абсурдно предложението. Всички гласуват против, сега едва ли ще подемат наново тази тема, след като така масово е отхвърлена. Същото е и със субсидията за партиите. Тук харесвам казаното от ДПС и ги подкрепям, нищо, че хич не ги харесвам. Но това е разумното в случая, БСП също са против намаляване на субсидията. С тази субсидия партиите имат някаква независимост в издръжката си, това е свободата им. Но трябват точни отчети за разходването им.
92
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи гласът на хората не значи нищо ... И се игнорират ВСИЧКИ далавари и не се прави разслдеване! Забравихте за човалчетата с бюлетини, нали?
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 107АХхаха ... а хора, дето изкарваме милиони и правим каквото си искаме, може, нали?И какъв ти е зора с двойното граждансто? Имам прекален много имоти и пари на карта, че да дам на пoмяp, да ми казва какво да става.
90
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Субсидии? АКо си привържаник на партия, внеси 2-3000 лева, напъни се малко!
89
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не на двойното гражданство! Плаща си данъците в България - гласува! Не може хора, които 1 лв не са дали, не знаят български да определят бъдещето на моите деца!
88
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123"И малко ме интересува кой на кого изпраща пари. Това е личен избор."Не е много личен избиор, когато си от малко градче, ама не си добър по матекамитка, че да станеш банкер или програмист, а реакцията на повечето хора е откровенно "МИ мри от глад, бе" (да, точно такива сте).
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВарненецАми да премахнем и президенстките тогава.
86
0
 
13
 
! Отговори
До Словянин преди 3 години
Бъди спокоен. Депутатите отдавна са купени да гласуват за лобистки тестове и промени. Тези хора нямат съвест и морал! От една страна огромни субсидии, от друга огромни заплати и привилегии и най-важното участие в далавери..
85
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 98Моме ... аз ходя на почивки редвно и работя в компания, която дава близо 0.5% от БВП на България. Моята компания допринася повече на година, отколкото твоето село за 1000 ...Сега искаш аз д ане гласувам. Ок. Няма зор. Но няма да плащам и данъци.
84
3
 
12
 
! Отговори
Варненец преди 3 години
Няма по-несправедливи избори от мажоритарните. Те не отговарят и на Конституцията, защото изчезват от 25 до 75 % от гласовете. Ако гласуваш за партия с 16 - 20 % на Първи тур и спечели друга, която на първи тур има 25 %, се губят 75 % от гласовете. При мажоритарните избори печелят кандидатите на богатите, отделно ромските купени гласове.
83
4
 
14
 
! Отговори
Сашо преди 3 години
Да гласуват българите в чужбина по пощата - и изведнъж ще се окаже,че зад граница има 10-15 милиона българи....или избирателна активност там 150-200% хахахахаха.И някакви неизвестни и нищо не направили в БГ ще са "избрани" с гласове от чужбина.Честито на печелившите - вашите избраници за "промяна" в момента вместо да правят нещо за народа - те се борят как да се бетонират в парламента - нещастници!Трифонов и компания продължават да продават фалшив патриотизъм....
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече се намират свидетели за някоi далавери. Очаквайте след няколко седмици да се заведат дела и прочие. Гешев ще контрира каквото минава през прокуратурата, но не всичко минава от там ;)
81
1
 
9
 
! Отговори
Първа задача преди 3 години
на новите измислени партии е да изпълнят договорките с ДПС и указанията, за които са получили *** грантове.