Идва криза - нужни са експерти, а не идеолози!

Време е да поставим можещите пред лоялните
26 апр 2021 14:40, Екип на Dnes.bg
53
Идва криза - нужни са експерти, а не идеолози!

Времената, в които живеем изискват експерти повече от всякога, а не харизматични идеолози. Само и единствено икономическите системи могат да формират новото лице на политическите водачи. Държавата не може да помогне на хората, защото хората в момента трябва да помогнат на държавата.

Експертността следва да е водеща при формиране на бъдещи политики, дори и в момент на съставяне на правителство. Няма индикация на традиционните кризи, потреблението дори бележи ръст. С други думи не харчим по ресторанти, но купуваме лекарства и имоти. Други пък стоки и услуги, в следствие на ограничителните мерки, поскъпват и като цяло няма вакуум. Отчитат се данни за намален растеж, но това е защото традиционния модел на развитие е изчерпан. На практика криза няма. Със сигурност обаче ще имаме много скоро, ако продължаваме по същия път.

Време е да поставим можещите пред лоялните, знаещите пред харизматичните и работливите пред моралните. Ситуацията в момента е аналогична с това да карате надежден и здрав автомобил по познат път, на който обаче виждате сериозно препятствие. Вместо да го заобиколите, или да тръгнете по друг път карате право в него като се надявате препятствието да не е толкова голямо и колата де издържи. Тук е мястото на тези, които знаят, могат и не ги мързи да проучат алтернативи за различния път. Защо водещата икономика в Европа - Германия е застрашена от тежка рецесия, а друга, далеч по-млада демокрация - Полша бележи високи икономически резултати? Този анализ следва да се направи много внимателно от тези, които искат да намерят нови пътища и изобщо не искат да срещат препятствия.

В резюме, полската икономика е силно диверсифицирана и има много успешни малки и средни предприятия, което се оказва много добра компилация от дадености за пандемията. Има логика, защото по този начин икономиката е силно имунизирана, естествените сили на демократичния капитализъм успяват да функционират самостоятелно и много бързо преодоляват загуби от фалити, тъй като рискът е пръснат измежду много играчи. Колективният потенциал на тези играчи в силно конкурента среда води до просперитет, като те в условия на заплаха се мобилизират и дори бележат по-високи резултати.

В контраст нашата икономика основно се формира от три направления, а именно - държавният бюджет, еврофондовете и енергетиката. Посредством държавата, големи играчи получават основните поръчки и малкия и среден бизнес функционира в следствие на разходването на средства на тези големите икономически субекти. В същото време, държавният апарат е с раздут щат и вече дори не с толкова ниско заплащане. Това е хибридна форма на капитализъм, която дори не е лоша и много подходяща за бедна страна членка на Европейския съюз. Въпросът е, дали богатите в Европейския съюз ще могат да продължават да ни хранят, предвид опасните тенденции за водещите икономики в Европа.

Време е вече активно да се насочим към децентрализация на икономическата и политическа власт. Има методика за постигане на това, като една от мерките е да се даде автономност на отделните общини. Хората и бизнесите следва да са по-иновативни и адаптивни в тази ситуация. Трудовият ресурс, който се освобождава в следствие на фалирали бизнеси може много бързо да се преквалифицира за други развиващи се сектори. В период сме на драстични промени, има сектори, които могат много бързо да бележат значителен ръст. Технологичният сектор например е един тези с най-ниска зависимост от държавната политика и много бързо се реализира на международните пазари.

Фокусът следва да е върху иновациите и новите тенденции. В  условия на затворени бизнеси в следствие на неочаквано събитие и при липса на криза, някъде се формира вакуум. За този вакуум има както пари, така и трудов ресурс, въпросът е да излезе на хоризонта. А той ще излезе и това, което може да го идентифицира е иновативния потенциал на малкия и среден бизнес.

Формата на икономическо развитие ще определи нужния политически модел на управление на страната. Именно поради тази причина имаме политическа криза, защото политиците няма кой да ги форматира. Ред е на хората и бизнеса да формират политическата класа и система. За това е необходимо да извадим този път експертите на преден план, а не идеолозите. 

автор: Николай Ников

Николай Ников е роден е през 1977 г.  Учил е „Международен бизнес“ в лондонския филиал на Американския международен университет в Ричмънд (American International University) и „Застрахователен и Риск мениджмънт“ в Сити Юнивърсити (City University Business School) в Лондон. Има също и докторантура по Икономика и Управление от ЮЗУ Благоевград.

След динамична кариера в лондонското сити се завръща в България и до 2012 г. е развивал кариера в сферата на финансите. Също така е бил главен координатор в направление „Управление на мултинационални застрахователни програми“ към AIG, Европа (Великобритания), Лондон.

В момента преподава Стопанска история и Основи на управлението Микро и Макро икономика; Маркетинг; Банково дело; Застраховане; Управление на Риска; Мениджмънт; Международни отношения; Международен бизнес; Икономика на човешките ресурси; Вътрешна бизнес/корпоративна организация и комуникация и Икономически и бизнес науки.


53
Още по темата: криза
Още от Политика
Кора яйца, агнешко, салата: Трапезата за Великден излиза 70 лв.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 седмици
Това самодоволно и надуто протестантче що не работи на Лъндънската борса, заедно с юпитата на Царо, ами дошло тук акъл да дава? Помним ги такива експерти, Велчев направи сделка с външния дълг, малката пица помним, малката секирс също. Елсперти! По сапунени мехури, докато си напълнят гушите, ама в България, щото у САЩ им миришат краката
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изтрива коментар в ,който беше написано ,че не е необходима да се плашат хората. Щом го трият ,значи това е целта.Ще трябва на английски да пиша коментарите.
35
1
 
1
 
! Отговори
БГ преди 2 седмици
Много точно казано. Въпроса е как да стане?
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нямаме нито експрети нито идеолози. Имаме само крадци.
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Идеолози и истински патриоти са нужни като Левски и Ботев !
а не безпринципни експерти по крадене
32
0
 
15
 
! Отговори
МАЛЪК БИЗНЕС? преди 2 седмици
Към настоящия момент масов, стабилен и печеливш малък и среден бизнес в БГ не може да има (както е в Полша).
Причините:
- централизирано задкулисно разпределение на бизнесите от политическата класа
- неадекватна, неподотвена и зависима от политически интереси държавна администрация
- предстояща политическа нестабилност
- неадекватно договорени субсидии от ЕС и непрозрачното им разпределение
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Човекът има право - прекалената централизация е нож с две остриета.

Аз друго не разбрах - откъде накъде имаме криза, след като ГЕРБ бяха "най-успешните"?

Доколкото не ме лъжат очите, "най-успешните" са още в Изпълнителната власт.
30
1
 
2
 
! Отговори
до MNOGO GOLQM преди 2 седмици
Не ви ли прилича на приказаката - Лъже като дърт ром .
------------

Хайде, не обиждай!!!!

Даже ние не можем като тези Меринджеи!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички под логи на сорос повтарят тая мантра.
Няма да стане, вече сте на светло и хората ви виждат.
28
0
 
2
 
! Отговори
... преди 2 седмици
Стадото не ще експерти.Иска овчари.Да го доят,стрижат и баламосват...
27
0
 
5
 
! Отговори
до аз преди 2 седмици
Нужни са експерти,НО ДА НЕ СА ПАРТИЙНО ЗАВИСИМИ.
------------

Ха, че де го туй ж.ивот.но????
26
0
 
0
 
! Отговори
Ядосана преди 2 седмици
До Анонимен 22
В главата ви само алкохол, премиер алкохолик не ни трябва, не ставате. не се напиняйте.
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
полската икономика е силно диверсифицирана и има много успешни малки и средни предприятия
-----------------

Ха, вица за Рокфелер с ябълките!
-)))

Ква полска икономика, бе, чадо?

Ква дизерсификация, бе, момче?

ЕС им даде над 400 милиарда Евро!

То, тъй и баба знае!

Ха, да видим кво шъ стане с полската "икономика" като им платят последния транш?!

Каква част от малкя и среден бизнес шъ фалира и за капак на всичко отгоре Ковида!
24
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 2 седмици
Нужни са експерти,НО ДА НЕ СА ПАРТИЙНО ЗАВИСИМИ.
23
2
 
7
 
! Отговори
гост преди 2 седмици
До Stamen
Слави се има за морален, но в случая е от не можещите. Не, че е мързелив, харизматичен за някои но не е знаещ, да ни измъкне. Това се има предвид и съм с две ръце за. България вече няма време да чака някой тепърва да се учи, всичко е на наш гръб. Нека се учат, но да тръгват от долу нагоре, да се следва йерархията, а не от ТВ креслото до премиерския пост.
22
0
 
8
 
! Отговори
MNOGO GOLQM преди 2 седмици
CV - то на този човек Кърти Мивки .
Завършил САЩ Университет в Лондон , преди това е станал Доктор в Благоевград , после има много Динамична Кариера в Лондон , после се е върнал в България и преподава не се знае какво и къде .
Не ви ли прилича на приказаката - Лъже като дърт ром .
Вчера гледах един такъв как лъжеше и се хвалеше колко учен е .
Айде Нема Нужда - Баш Майстора .
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
и аз съм знаещ и можещ - зная как да си варя ракийката, зная как да я пия и мога да пия да пия да пия - а пък съм и скромен, скромен

е, барем за 1 министър не ставам ли, А
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това се лансира от световното правителство(мафия) в сянка.
Властта да бъде дадена на "експерти" и технократи, за които никой не е гласувал и които не се отчитат пред никой, освен тези които им дърпат конците от задкулисието.
Ако не искаме да сме 100% роби, трябва да кажем НЕ!
19
0
 
8
 
! Отговори
до анонимен преди 2 седмици
Защо винаги американски и английски възпитаници ни се предлагат за големите експерти.
------------

Щоту англо-саксите са на върхът на Пирамидата с всевиждащото Око!

"Властелинът на пръстените" мъ в реалностъ!
18
2
 
8
 
! Отговори
G преди 2 седмици
Първото смислено нещо. Експерти, но не шуробаджанаци. Експерти, който са врели и кипели и не познават един депутат. Независими експерти, защото тези експерти които са сега, с едно телефонно обаждане експертизата се променя. Тези експерти, трябва да са не само разумни, но и неподкупни. Защото с подкупи се разрушава само, не се гради.