Кора яйца, агнешко, салата: Трапезата за Великден излиза 70 лв.

Някои обаче се редят и за биопанетоне за 72 лв./кг
26 апр 2021 17:00,
58
Кора яйца, агнешко, салата: Трапезата за Великден излиза 70 лв.
Снимка: БГНЕС

Минимум 70 лева ще струва празничната трапеза за Великден за едно четиричленно семейство, пише вестник "Монитор". Половината от сумата ще отиде за традиционното агнешко, около една пета за продукти за домашен козунак, остатъкът от парите пък ще отделим за кора с яйца, салата, вино и други сладкиши за децата.

Седмица преди Възкресение Христово големите вериги влизат в битка за привличането на повече клиенти с примамливи цени на най-търсените продукти.

Още по темата

Обикновено менюто за Великден следва традицията да има зелена салата с варени яйца, агнешко месо за основно, а за десерт остава благоуханният козунак, било то домашен, или купешки. Така, за да напълним пазарската си количка с най-необходимите за трапезата продукти, ще трябва да броим около 70 лева. Справка в брошурите на големите търговски вериги у нас сочи, че кората с 30 яйца за размер M ще ни струва 4,99 лв., или 0,16 лв. за брой. По-скъпите предложения за кокошия продукт, които достигат до 0,44 лв./бр., са обогатени с вещества като селен или Омега 3. Производители алармираха, че потребителите трябва да се запознаят внимателно с печатите върху яйцата, за да избегнат закупуването на застояла продукция от Полша.

Те подчертаха, че рискът от подобни измами е голям, тъй като около празника у нас се консумират близо 30 млн. яйца, а Великден в бившата соц страна е месец преди нашия и там вероятно има много останала продукция в складовете.

Салатата от марули и лук ще ни излезе малко над левче в зависимост от магазина, където сме пазарували. В различните обекти цените варират от 0,59 до 0,79 лв./бр., а за стрък зелен лук ще доплатим 0,50 лв.

Основният ни харч за празника остава агнешкото, което трябва да бъде поне два килограма. Впечатление прави, че агнешката задна четвъртина във всички обекти е с 2 лв. по-скъпа от предната.

Те се търгуват на цени от 13,99 лв. – 14,49 лв./кг (предна четвърт) и 15,99 лв. - 16,49 лв./кг (задна четвърт). На места обаче агнешкото месо вече стигна 19 лв., сочат данни на Асоциацията за защита на потребителите. В момента за килограм живо тегло агнешкото върви между 6 и 8 лева, което е с 15% повече в сравнение с миналата година.

"В магазините масово повишават цените преди празника - те скачат двойно от фермата до обектите", коментира председателят на Асоциацията на животновъдите в България Бойко Синапов. За спекула пък може да се приема цена, по-висока от 15 лв. за килограм. За да се избегне възможността да бъдем измамени, производители съветват да пазаруваме директно от фермите, където и цените са далеч по-ниски от тези в търговските обекти.

Ако пък нямаме време сами да приготвим агнето за празника, можем да се обърнем за помощ към онлайн платформите, където вече върви усилена търговия със сет менюта за празника. Така например 10- или 12-килограмово печено агне с картофи и килограм дроб сарма, поръчано с ваучер от ресторант, ще ни струва 360 лв. Ако пък си изберем да направим покупка от "домашната" фурна на една от големите вериги ще трябва да броим близо 500 лв.

В помощ на заетите домакини от търговските вериги пускат и 3-степенно меню за 55 лв. - зелена салата, печен заек, пълнен с ориз, гъби и подправки, десертът пък е козунак с локум. Апетитните предложения могат да бъдат акомпанирани и от бутилка вино, която върви на цени между 10 и 12 лв./750 мл.

Десертът за празника обикновено е ясен - парче пресен пухкав козунак. В случай че решим да си го изпечем у дома, ще са ни необходими брашно, яйца, захар, прясно мляко, олио и масло, за които ще трябва да сме готови да похарчим около 12 лв. Справка на "Монитор" показва, че той би ни излязъл близо четири пъти по-скъп от купешкия, който се търгува на цени от 3,69 лв. за 400 гр.

Биопанетоне за 72 лв./кг изкушава столичани дни преди празниците. Оказва се, че въпреки високата цена на сладкарското изделие обявените бройки се изчерпват за часове, като дори в продажба са пуснати допълнителни такива за любителите на козунак, за който не са успели да се вредят навреме.

Без значение от пълнежа - троен шоколад, стафиди и портокалови корички, череши и френски бял шоколад или веган, цената остава една и съща - 72 лв. за килограм и 36 лв. за 500 грама. В съставките му влизат биояйца, био нерафинирана тръстикова захар, био бурбонска ванилия от Мадагаскар, италианско брашно и белгийско масло.

Занаятчийският продукт се прави с квас и има срок на годност не повече от 7 дни. В същата фурна в центъра на София се предлага и кето хляб, чиято цена достига 50 лв. за самун. В пекарната срещу 5 лв. ще можем да опитаме филия от него. Изделието се приготвя основно от бадемово брашно, с малко кокосово в добавка и 18 биояйца, заради което цената му е толкова висока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Бачкатор преди 2 години
Излиза скъпо ? Или не празнувате, или се презапасявате предварително.
21
0
 
4
 
! Отговори
шшшшт преди 2 години
Аз от години празниците ги отлагам с една седмица минимум. Та така се взима всичко на -50 %.Скоро и нощта в ден ще преобърна само да спестя някой лев.Гогол да бе жив само....
20
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 2 години
Днес.бг, кое правило наруших, че ми изтрихте коментара? Написах, че съм си купил свински врат вместо агнешко?!
19
3
 
1
 
! Отговори
Би ли цитирала? преди 2 години
До ЙоанаПърви въпрос: Извор, Света книга, Цитат от телевизия "2001", на пра-баба ти записките?Втори въпрос: Къде и как се осветява този ритуален нож?Трети въпрос: Най-слаби умствено, или да ги накараме да вдигат от лежанка във фитнеса? Да не заколим някой завалия погрешка?
18
2
 
7
 
! Отговори
Еспейн преди 2 години
в Меркадона сьомгата е 7.90 веднага се пускам и да олиото тук е 80 цента - не е 4 лв като в Бойколандия, но какво да правиш живот.
17
1
 
9
 
! Отговори
До Киро Хикса преди 2 години
Ние с мъжа ми вече трета година купуваме агне точно на 6лв/кг от едни мили хора в с. Карабунар - на час от София - посока Пловдив. Като бонус ни дават и торбички марули, рапончета и зелен лук, а и почерпка има! Това е начинът за много хора. Половината агне оставяме и печем за Гергьовден. Евтино и качествено, а хипермаркети и търгаши-спекуланти биват неутрализирани в стремежа им да изтръскат джоба ви!
16
3
 
6
 
! Отговори
Йоана преди 2 години
В дуxа нa пpaвославните трaдиции, нa Великдeн e приeто дa сe устрoйват жeртвоприношeния в имeто нa Дoбрия Бoг. Нaй-слaбият и бoлен члeн нa сeмейството сe извeжда прeд къщaта пo изгрeв cлънце и сe зaколва c oсветен pитуален нoж. C кръвтa му сe прeлива двoра във фoрмата нa кpъст и сe прeмита зa здрaве и беpекет oт мoмите в имeто нa Oтцa.
15
1
 
4
 
! Отговори
Ако може за 70 лв. преди 2 години
До Ако може за 70 лв.Пък и ако жена ти е адвокат, архитект, проектант и т.н. И таксува на час? Това е национален празник, нежели почивен ден! Там вече се плаща х2, х3, че и х4! Тя жената ги губи тия пари, като ви готви на компанията.Ходете си на ресторант!
14
4
 
4
 
! Отговори
Геласий Протоерейски преди 2 години
На Великден се пуска кръв на младо теленце и се играят ритуални танци на балкона. Яде се печена котка и се гадае по жълтото на гащите.
13
2
 
12
 
! Отговори
Киро Хикса преди 2 години
Търговците нямат място в храма. Още Иисус Христос го е казал! Преди празника надуват цените до небето. Безбожни твари! Изкупуват агнешкото на 5 лв. живо тегло, а го продават на 18 лв. Най-добре е живеещите в панелните комплекси да се свързват директно със производителите и да купуват продукцията директно от дворове и овчари! 6 лв. на кг. живо агне се коли и превръща в чисто месо на 11 лв. кг, плюс глава, карантия и кожа - бонус! А качеството е 5 пъти по-високо!
12
6
 
4
 
! Отговори
Ако може за 70 лв. преди 2 години
да ми правите Виликденска трапеза на четиричленното семейство ви признавам! Ще я правим всяка неделя, срам не срам.Ама там да е включен ток, вода, амортизация на хладилник и фризер, фурна, котлони, микровълнова, абсорбер, поръчковата кухня с плота, мивката, батерията, препаратите за почистване, после подкупите за качествено агнешко и козунаци в магазина.Винаги в заведение ще ти излезе по-евтино. А и няма да миеш чинии.
11
5
 
9
 
! Отговори
Православна преди 2 години
Госпот Бок ще ви накаже, ако не ядете агнешко на Вилиг Ден.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина свързва този празник с плюскане.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия писания ги четем от 30 години преди всеки празник. И кво от това? Никой не си е мръднал четирибуквието, няма и да го мръдне да подгони спекулата. Само драскаме да пълним страниците с нещо.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ не искат да актуализират бюджета с компенсации заради хипер инфлацията.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С агнешко месо почти 20 лв за килограм , не знам как изчислихте тези 70 лева .
6
3
 
14
 
! Отговори
Християнка преди 2 години
Зa дa бъдe омилoстивен прaвославния Бoг, на Великден сe ядe сaмо вaрен щъркeл и сe пиe единcтвено фрeш oт пpаз. Хoди сe пo гoляма нуждa прeд врaтата нa съсeдите, зa дa сe изгoни кaръка. Нe сe прoстират жeнски дoлни гaщи, зa дa сe пaзи имaнето oт чeрни мaгии. Пъpди сe звучнo пo изгрeв cлънце прeд икoната нa Богoродица, зa дa сe пoдплаши Сaтана. Гaдае сe бъдещетo пo жълтoто нa бaбините кюлoти. Мoмите игрaят гoло хoро нa плoщада, хвaнати зa пубиcните cи хрaсти. Тричe сe кьорaво кучe в имeто нa Oтца
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщноист някой знае ли кога започнахме да ядем агнешко за Великден? Едно време си спомням, че агнешко се ядеше за Гергьовден, а за Великден, освен традиционните козунаци и яйца всеки си готвеше каквото му се яде. От кога се измени така традицията и защо?
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Набивайте агнешко и на Велик ден Гербери И не го мислете мутрата! Той е пътник с БСП! А мислете коя нова партия ще си изберете,за бъдещето на България! До сега бяхме в застой! Време е за промяна!-:)))
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Типично по нашенски. Всеки приготвя за десетина човека и се започва едно раздаване едни на други яйца, козунак, курабии и в крайна сметка излиза, че седмица по-късно дояждаш това, което неразумно си приготвил.Специално за козунака продуктите не са скъпи, приготвянето /по-точно втасването/ изискват топла стая. За 12 лв. брашно,яйца, прясно мляко,олио/или мас/,аромати и пълнеж като количество ще ти излезе много по-евтино от купения фалшификат.