Шах и мат: Слави връща мандата, избра си за премиер Антоанета Стефанова

Партията няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство
Обновена: 26 апр 2021 09:28 | 26 апр 2021 09:14, Камелия Цветанова
1405
Шах и мат: Слави връща мандата, избра си за премиер Антоанета Стефанова
Снимка: Dnes.bg, архив

ИТН ще върне мандата за съставяне на правителство. Това стана ясно от пост на лидера на партията Слави Трифонов.

Ето какво написа той:

"За наша радост има българи, които ни карат да се гордеем. Пред света. Ето например, имаме двама световни шампиони по шах. Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. Световните шампиони по шах са обожествявани по света. За тях се пишат книги, правят се филми и имената им са изписани със златни букви в световната история. И ние имаме двама.

Още по темата

Нашето предложение за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Тя има
икономическо образование и говори пет езика. Сравненията, размислите и изводите оставям на вас.
Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата. Защото “Има такъв народ” няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство. Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост.

Така че Антоанета Стефанова ще приеме мандата с уважение и веднага ще го върне. Законът, Конституцията и демокрацията ни дават възможност да направим по-добър избор".

Очаква се тези дни президентът Румен Радев да връчи мандата за съставяне на правителство на втората политическа сила в НС – ИТН. ГЕРБ първа го получи, но след отказа на ДБ и ИТН за среща, го върна на президента в петък.

Към евентуален кабинет, излъчен от ИТН, към момента са декларирали подкрепа останалите партии в парламента, в това число дори и ГЕРБ заявиха, че са готови да осигурят депутати,  които да гласуват за новото управление.

След като обаче Трифонов направи заявката, че ИТН няма да прави опит за съставяне на кабинет, президентът ще трябва да връчи мандата на трета политическа сила

Това не означава, че той ще отиде в ръцете на БСП, които по брой депутати са трети, защото в Конституцията не е разписано такова условие. Третият мандат е за партия, която ще избере сам президентът.

Ако и третият опит не бъде успешен, държавният глава ще издаде указ, с които ще разпусне НС и ще назначи служебно правителство, което за два месеца ще организира предсрочни избори. Така че най-вероятно отново ще отидем до урните в края на юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
16
 
113
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво изобщо участва в изборите, мърляч? Само да разцепи протестния вот и да даде шанс на Борисов да се съвземе.Хайде на изборите.
4
5
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен цирк в тази България...
3
11
 
67
 
! Отговори
Nobody преди 3 години
Нали?Сега ще прпменяте Изборния кодекс, белким вкарате повече депутати.Показно направихте как действа задкулисието.Пфу
2
4
 
93
 
! Отговори
Боби преди 3 години
Нови избори. Мислете за кого ще гласувате.
1
9
 
66
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Ситуацията не е шах и мат, а пат.