Младите за политическата криза и в каква България искат да живеят

Коментар на Марая Цветкова и Иван-Асен Иванов oт Студентски клуб на политолозите
4 май 2021 10:34, Елка Василева
84

Утре ще бъде връчен третият мандат на БСП, които заявиха еднозначно, че ще го върнат. Следва назначение на служебен кабинет от президента, който да подготви новите парламентарни избори. Политолозите не изключват варианта това да не са последните такива. Изборът на нов парламент ще заглади ли различията между партиите, които доказаха, че не желаят да се коалират и да съставят правителство.

Осъществяването на кабинет нямаше как да се случи заради отказа на Слави Трифонов да работи с партиите на статуквото. Аргументацията му беше силна, а сега се надява да получи по-добър резултат, рисков беше ходът, но той имаше право на това. Това каза за "България сутрин" Марая Цветкова от Студентски клуб на политолозите пред водещите Мария Константинова и Мирослав Димитров.

"Има някаква яснота по отношение на подкрепата, а не "ние се разбрахме на тъмно", има опит да се говори за политики. Разчупи се моделът на практика да се гласува заедно, а политиките трябва да се дебатират и да се предлагат - надявам се да се говори за политики, а не за постове и за назначения", заяви тя.

От думите ѝ стана ясно, че трябвало да се гласува актуализация на бюджета и вече сме в условията на политическа криза.

"Беше редно да се направи правителство, макар и с по-кратък срок на дейност. Българите за два месеца няма да променят възгледите си радикално", подчерта Марая Цветкова и допълни, че младите искат повече ясни правила, те се борят за демокрацията у нас и много от тях (покрай протестите) са се политизирали.

Според Иван-Асен Иванов oт Студентски клуб на политолозите ДБ можели да предложат готово правителство.

"Консенсусът между новите партии е налице, но отказът е принципен. Има все пак разлика между подкрепа и коалиция. БСП на последните избори бяха практически разгромени", обясни той за Bulgaria ON AIR.

"Всичко е в сферата на спекулациите. За нашето поколение характерно, че ние на практика сме израснали с управлението на ГЕРБ. Ние сме хора, които пътуват свободно, живели сме в чужбина и на младите хора им липсва, че не са достатъчно активни в ежедневния си живот", заяви събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
16
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Сутринта гледам предаването с Деси Стоянова и Цитиридис и ми направи много силно впечатление Как се държат-Деси -културно,въздържано,говори умно.Цитиридис нафукандиларов с огромно самочувствие и занимава зрителите с производството на секс играчки с лика на английската кралица.Елизабет. Ама хайде да.ги укротими тезина млади и доста нагли дето са толкова на пористи и да ни управляват а голяма част са продукт на Трифонов.Защо като е толкова лесно не ги направи министри?!А няма никой само шахм
24
6
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
ОТИВА СИ ПОСЛЕДНОТО ПОВРЕДЕНО ОТ СОЦИЪЛИЗЪМ ПОКОЛЕНИЕ.
23
0
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Ако им слушате глупостите утре ще гласувате за тях и ще се прецакате.
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МнениеКОМУНИСТИТЕ НИКОГА НЕ УЧАТ, ТЕ САМО ВЛИЗАТ В УНИВЕРСИТЕТ БЕЗ ИЗПИТ И ЗАВЪРШВАТ С ОТЛИЧНА ДИПЛОМА!
21
3
 
16
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Пиленца, какво значи да се ГОВОРИ за политика? В НС и изпълнителната власт, не се ГОВОРИ, а се поема отговорност и се действа по програми и решения. Явно сте израснали с чалгата на Сл.Тр., и смотаните шаржчета на сценаристите а въобще не сте забелязали колко работа е свършена и колко отговорности са поети от ГЕРБ. За вас това е даденост, а цената сме платили ние, вашите родители. Има една народна мъдрост " Тича като теле пред майка си" Мислете!!!
20
5
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Завърших за инженер. Когато се дипломирахме Р-л Катедрата ни каза" И не мислете, че вземайки дипломата сте станали специалисти. Сега само знаете каква литература да търсите за решаване на проблема, който ще имате. След 10 години може да бъдете специалисти, но не и сега веднага" Това е. Тези синчета и дъщери на БКП и олигарски има много още опит да трупат, за да ни дават акъл сега.
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В КАКВА БЪЛГАРИЯ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ, НО НЯКОЙ ДРУГ ДА РАБОТИ ЗА ДА Я НАПРАВИ.
18
1
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Бре какви напереси млади комунистчета-партийчета хахах а и си вярват..
17
10
 
12
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
ГЕРБ-СДС - 27%ДБ - 15.5%РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ - 14.6%ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ - 12.3%ДПС - 11.3%БСП - 5.2%ИТН - 4.1%
16
8
 
15
 
! Отговори
Страхливецът Слави преди 2 години
Слави не направи правителство с оправданието, че не иска коалиция или подкрепа от партиите на статуквото. Истината е, че той не очакваше такава подкрепа, няма хора за управление и няма да има в скоро време. Той просто искаше да лае от НС, защото вече се изчерпва като шоумен и за да не заглъхне съвсем избра политиката. Както се случава обаче- от два стола- на земята. Само хора, които не могат да мислят биха гласували пак за него. Той е еднодневка и ще залезе както изгря.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДБ можели да предложат готово правителство...САМО АКО СИ ГО ВНЕСАТ!!!!!!!!!!!!
14
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твърдо, гордо и с празни глави сме се запътили към комунизма.От който младите си нямат и на хабер.Ще разберат истината ама ще бъде късно.Навремето ние бяхме най-смазаната от СССР държава.По желание на собствените ни управляващи. Които с помощта на Москва избиха българската опозиция и взеха властта.Останалите държави се бореха колкто могат.Но днес техните млади поне знаят какво са преживели родителите им под ботуша на Москва.Нашите тепърва ще го разберат.
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тате е бил партиен секретар. Синчетата да не остават по-назад.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 36 годишен до ТониАко ще управляват с твоето мислене, изобщо не мисли, че ще живееш прекрасно. Все на някого ще пречиш и ще ти се случи това, което ти сега пожелаваш на "дъртите".
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Младите искат Старите не пускат
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хм, отрочетата на олигарсите и бившата номенклатура, пак се опитва да яхне политиката, като разчита на късата памет. Как не се свършиха, наистина трябваше истински лустрация преди години.
9
6
 
24
 
! Отговори
Тони преди 2 години
Младите са с огромно самочувствие -езици,учене,пътувания но това не е достатъчно.Трябва практика, трябва опит.Живота го е показал -чирак,калфа ,майстор.Хайде стига експерименти върху наш гръб.Ей млади хора не ми харесвате,защото сте много неуважителни и доста нагли а това е много грозно и буди недоверие.Практика и търпение
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да живея в мултикултурна и многополпва обстановка съседите ми да са роми. Искам да работя за джендънри и децата ми да бъдат унисекс и да не излизат от мола, да се друсат с фентанил, премиера да го избират от Турция, а решенията да се взимат в посолствата на западни държави, за да бъдат демократични!
7
1
 
4
 
! Отговори
Престарял емигрант преди 2 години
Да, млади хора.Мнението радикално на българите не може да се промени, но за два дни примерно преди избори могат да се случат много неща и...тогава избирателите гласуват за друг или не гласуват.Например атентатите в Мадрид преди години помогнаха на друга партия да победи, защото хората се изплашиха достатъчно. Естествено ,,Пази ни боже от такива зверства", но...кой да ти каже...?
6
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
човек КРАДЕ докато е жив