Чуждестранните инвеститори в България са в изчакване

Заявката е за експертен кабинет, каза Иван Михайлов
12 май 2021 20:45, Анисия Иванова
63
Чуждестранните инвеститори в България са в изчакване
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Чуждестранните инвеститори са поставени в ситуация на изчакване заради политическите промени, през които минава страната ни. В региона се конкурираме със страни, които имат доста добри заявки и добра предвидимост, докато ние може да се каже, че преминаваме през турболентни промени. Това каза Иван Михайлов, председател на Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии", в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Една Гърция изведнъж се транформира в IT дестинация. Защо не и Сърбия, там също се правят доста инвестиции. Ние се намираме в ситуация на политически промени, които поставят инветиторите в една изчакваща ситуация.“

По думите на госта, служебния кабинет не може да си позволи да измести фокуса само върху изборите и да загърби всички останали важни теми.

"Инвеститорите са много чувствителни в към политическата и икономическа стабилност на средата, така че ние се намираме в един много чувствителен етап, в който трябва да покажем гарантираност и предвидимост. Не можем да загърбим останалите важните теми – нашият живот продължава.“, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Съставът на служебното правителство е ясен – много малко от членовете можем да определим като политически фигури - повечето са лица на бизнеса.

"Заявката за експертен кабинет беше дадена на доста ранен етап, така че не е изненада, че експертите са водещи. В рамките на този кабинет не можем да очакваме политическа окраска, предвид това, че това е служебно правителство – ние очакваме конкретни действия. Заявката е повече от ясна – да се работи експертно.“, допълни гостът.

Икономическото правителство е на фокус - Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката. Той е човек от бизнеса, без опит в държавната администрация, като според Иван Михайлов това е плюс.

"Имаме редица примери в Европа, където в различни държавни институции се прилагат бизнес методи. Смятам, че бизнес подхода и бизнес мисленето в случая е позитив, защото се разбират проблемите на бизнеса от другата страна. “

Гостът коментира още дигитализацията, икономическата инфраструктура в страната и докога трябва да продължат мерките за подкрепа на бизнеса. Според Михайлов е изключително важно мерките за подкрепата на бизнеса да продължат, а приоритетите в Плана за възстановяване и устойчивост да са кръговата икономика, дигитализациятаи зелената сделка, но през призмата на промяна и преквалификация.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
8
 
! Отговори
Мухахахахаха преди 2 години
Ам'чи кой луд да си купува фабрика на осми септември 1944г., бре !?
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИНВЕСТИТОРИТЕ КАТО ВИДЯТ КОНУНСТИ БЯГАТ НАДАЛЕЧ!!!!!!!
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакат да видят дали Мутрата и бездънното чекмедже като калденец ще изчезнат трайно. Ако да, това ще успокои инвеститорите.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина никой не инвестира в бандитска държава.Видя се в последните години, през управлението на мафията Гроб!
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чужди инвестиции имаше преди ГЕРБ, може да има и след ГЕРБ.
10
2
 
3
 
! Отговори
Тъй де преди 2 години
Ами логично, нали?
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С това допълнение, че инвеститорите изчакват от 12 години, т.е. откакто мутрите завзеха властта. Вижда се по обема на чуждите инвестиции в България
8
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност повечето обмислят оттегляне от България, не и при управлението на руско пилотче заедно с чалгар наркоман, черепа и христо Иванов. Никой не инвестира в бандитска държава
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами никой не е толкова луд че да инвестира при чалгаропитеци и адвокати на мафията.Ще чакат,чакат и беж...
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакат да инвестират на БФБ в някоя готина компания за пилета.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чуждестранните инвеститори се чудят и не могат да повярват, че еднокнижника беше свален от един чалгаджия.
4
4
 
6
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Специалиаста подвежда за Сърбия. Инвестициите са им Китайски. А това ще се отрази с десетки години фа втъщат и с един крак ще са в РС с другия във въздуха. Така е когато не слушат ни ЕС ни САЩ.Правят се на герой , а са си весели бедни тарикати.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дълго ще чакате някой да инвестира в тази тоталитарнакочина пред гражданска война и закриване.
2
0
 
20
 
! Отговори
к1 преди 2 години
Отново мантри , нямащи нищо общо с реалността. Отново дигитализирането на икономиката , щяло да доведе инвеститори. Абе хора, не разбрахте ли , че бизнеса инвестира в предвидима обстановка и с основна цел печалба. Спрете се с вашите глупости.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакат да паднат комисионните, че предишните бяха вдигнали много високо летвата.