Служеният премиер назначи нови заместници на седем министри

Трима от тях са в Министерството на икономиката
53
Служеният премиер назначи нови заместници на седем министри
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев са назначени нови заместник-министри в седем министерства.

Яна Балникова, Ирена Младенова и Калина Константинова са новите заместник-министри на икономиката.

Ирена Младенова два пъти е заемала поста заместник-министър в рамките на две служебни правителства – през 2013 година в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и през 2014 година – в Министерството на икономиката и енергетиката. Дългогодишен преподавател е в СУ „Св. Климент Охридски“. Притежава образователно-квалификационна степен магистър по специалността „Стратегическо управление“ от СУ „Св. Климент Охридски“.

Калина Константинова е била икономически съветник на министъра на икономиката, енергетиката и туризма през 2013 година, а в периода 2014 г. – 2017 г. е съветник в кабинета на вицепремиера по коалиционната политика и публичната администрация. Магистър е по Устойчиво развитие от „London School of Economics“.

Яна Балникова е заемала ръководни длъжности в компании от частния сектор, като през последните четири години се занимава с развитието на стартъп проекти. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски“ и Американския университет в България.

От длъжността заместник-министър на икономиката са освободени Яна Топалова и Стамен Янев.

Четирима заместник-министри са назначени в Министерството на образованието и науката – Генка Петрова-Ташкова, Евгения Пеева-Кирова, Мария Гайдарова и Нели Косева.

Мария Гайдарова е заемала поста заместник-министър на образованието и науката в служебното правителство през 2017 г. Дългогодишен директор e на едно от първите иновативни училища в страната - ОУ „Райна Княгина“ в гр. Пловдив. Трикратен носител на почетното отличие „Неофит Рилски“ на МОН, както и на приза „Директор на годината“ на Синдиката на българските учители. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски“, както и „The Universisy ot Worcester”, Великобритания.

Проф. д-р Нели Косева е  главен научен секретар на БАН. Била е директор на Института по полимери в БАН от 2012 г. до 2020 г. Проф. Косева е доктор по химия. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски”. Специализирала е във Великобритания, Япония и Полша.

Проф. д.ф.н. Генка Петрова-Ташкова е доктор на фармацевтичните науки от Медицинския университет в София. Била е два мандата заместник-ректор на същия университет по научната дейност. Има две висши образования - по фармация от МУ - София и по икономика и организация на труда от УНСС.

Евгения Пеева-Кирова е основател и дългогодишен изпълнителен директор на фондация „Заедно в час“. Има бакалавърска степен по икономика, политология и социология от Харвардския университет в САЩ. Завършила е също магистратура по образователен мениджмънт в ПУ „Паисий Хилендарски“.

От длъжността зам.-министър на образованието са освободени Петър Николов, Карина Ангелиева и Таня Методиева-Михайлова.

На длъжността заместник-министър на туризма е назначена Даниела Стоева-Иванова, като от поста са освободени Ирена Георгиева и Любен Кънчев.

Даниела Стоева-Иванова е магистър по международен туризъм и доктор по икономика и управление на туризма, с близо 30 години опит в сектора. Стоева е била председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, член на борда на Европейската асоциация на туроператорите, както и член на Консултативния съвет по туризъм към Столична община.

Валентин Гичев е назначен на длъжността заместник-министър на младежта и спорта. От поста в министерството са освободени Николай Павлов и Стоян Андонов.

Валентин Гичев е заемал поста ръководител направление „Организация състезания“ в Българската федерация по ски в периода 2006 г. – 2020 г. Бил е състезател по ски алпийски дисциплини в националния отбор от 1979 г. до 1987 г. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ от НСА.

На длъжността заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството са назначени Валентина Върбева, Тодор Стоянов и Тодор Анастасов. От поста е освободен Валентин Йовев.

Валентина Върбева е заемала длъжността заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство през 2017 г. В рамките на професионалната си кариера е работила също в Министерството на финансите, АПИ и БДЖ. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Тодор Стоянов е дългогодишен служител в МРРБ, като от 2011 г. досега е бил директор на дирекция „Държавна собственост“. Висшето си образование е завършил в Академията на МВР.

Тодор Анастасов е работил в Централната лаборатория по пътища и мостове. Притежава също дългогодишен управленски опит, ръководейки дружество за транспортни изследвания от 2008 г. досега. Магистър-инженер е по специалност „Транспортно строителство“ от УАСГ.

Нели Андреева и Христина Велинова са назначени на длъжността заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От този пост са освободени Андреана Атанасова, Ангел Попов и Велик Занчев.

Христина Велинова започва професионалната си кариера в Министерството на транспорта, близо 10 години работи в ИА „Автомобилна администрация“. От 2017 г. досега е съветник по европейски политики в ДП „Ръководство на въздушното движение“. Магистър е по икономика от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Притежава също образователно-квалификационна степен „магистър“ от СУ „Св. Климент Охридски“.

Нели Андреева от 2019 г. досега е заемала длъжността директор на дирекция „Стратегическо планиране и инвестиционни проекти“ в ДП „НКЖИ“. Преди това, от 2012 г. е била главен експерт в Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 г. – 2020 г. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Управление на проекти“ от ВТУ „Тодор Каблешков“ – София. Завършила е също така УНСС.

Мирослав Дамянов и Александър Николов са новите заместник-министри на енергетиката, назначени от премиера Стефан Янев. От длъжността заместник-министър на енергетиката е освободен Жечо Станков.

В Министерството на културата от длъжността заместник-министър са освободени Амелия Гешева и Румен Димитров. Постовете си на заместник-министри в Министерството на отбраната освобождават Атанас Запрянов и Анатолий Величков. Освободени са също така заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов, заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов, както и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов.


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, тея да не мислят да векуват, че си назначиха по 3-ма заместници, за кога? Работат им е да организират избори, а не да назначават куцо и сакато за 2 месеца + 6 заплати за разкош при края на 2 месечния им мандат??? Плащай народе....
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Министърът на финансите гледа странно. Нещо му има на този човек. А "културистът" е завършил в Свищов. Всички знаем що за университет е това.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за какво им споменавате и дипломите им?! все едно не знаем как се изкарват в българия! основно следват в чалготеките, а накрая си ги купуват! и както е казал един -: егати, като знам какъв съм инженер, направо ме е страх да отида на доктор!
26
1
 
8
 
! Отговори
Да преди 1 месец
До ИзнервенНовите може и да са кърлежи!
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
понеже министрите са некадърни в мисленето, слагат повече заместници за да им дават акъл!
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
че тия станаха повече и от парламента! егати и навалицата! все едно ще векуват там!
23
2
 
9
 
! Отговори
Ха, ха! преди 1 месец
Браво! Утре да не забравите да назначите помощници на помощниците!
22
1
 
2
 
! Отговори
Ами преди 1 месец
До Браво искаме ощеКато ти гледам правописа, теб няма да те сложат никъде!
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България всичко стана прекалено лично. Тази държава ще тръгне надолу, но поколението което израсна във Златния Век- 2010-2020 ще оправи положението....като му дойде времето. Дотогава ще разследват, после ще разследват разследването и т.н., докато държавата потъва.
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми те половината зам министри са със стаж от Герберското управление, та за какво се сменят. Нови и непознати няма
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не мисля, че ще имат време да се окопаят. След изборите, ще ги изринат. Интересното е, че ще обявят скритите си козове. да е ясно кой с кой си отива после.
18
2
 
9
 
! Отговори
Мандра преди 1 месец
Заместници, заместници на заместниците,брат'чеди,лелинки и шуринейки.. Огън, още два месеца.. Служба не остана!
17
1
 
9
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До Гледна точкаПрав си! Все пак калинката си е нещо живо-мърда, прелита тук и там..Но..БСП ще се посвети на тежък физически труд, а калинката не носи на натоварване..Тези лалугери ще ровят за нещо-само не ми е много ясно за какво..За нещо, компроментиращо тях от годините след прехода или за нещо нередно при управлението на ББ. По време на прехода те издаваха много наредби и укази с които съсипаха държавата и сега сигурно ще се борят да ги открият и унищожат,че никой да не знае за тях в бъдеще
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво!!Заместници винаги са нужни!!Нека има по 3-5 заместника.
15
1
 
11
 
! Отговори
и те така преди 1 месец
и за какво точно са тия смени и назначения ?! след два месеца тия министри и заместнички си отиват , а след това и фигурант ветоФ . чалгаро лидеро от фейсо , тошко , мая общата , хаджигенова и бабикянчо остават на улицата да пищят . на импексова и остава надеждата че ше ръководи държава - но най вероятно съпартийците и ше я изгонят .
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Янев докато си назначи всички познати и приятели ще минат 3-те месеца.Трябва да се работи. Чакаме светлото бъдеще.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Минута е много:От ляво надясно третия министър как гледа?:D Малееееееее
12
4
 
14
 
! Отговори
Изнервен преди 1 месец
До 4. И как разбра, че новите не са още по-големи калинки?
11
0
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 месец
Много е важно да има поне една Калинка.
10
3
 
18
 
! Отговори
клуб фигурант преди 1 месец
честито на независимите министри на фигуранто !