Вътрешна опозиция: БСП престана да бъде социалистическа

Нинова загуби катастрофално изборите, смята Валери Жаблянов
17 май 2021 12:25, Красимир Ангелов
56

БСП започна подготовка за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Социалистите решиха Кристиан Вигенин да оглави предизборния им щаб.

Междувременно, знакови имена от левицата учредиха платформата "Социализъм от 21 век". Има ли разцепление в БСП?

"Разцепление има, когато значима част от партията я напуска и създава друг политически субект. В момента въпросът за разцепление не стои. Това, което предизвика създаването на идейно-политическото движение, е дългогодишната вътрешнопартийна криза", заяви в студиото на "България сутрин" Валери Жаблянов от БСП, който е част и от новата платформа.

Още по темата
"БСП загуби основната си насока - престана да бъде социалистическа. БСП престана да бъде демократична партия. БСП беше разглеждана като част от статуквото", настоя той и подчерта, че БСП продължава да се отдалечава от идеите на социализма.

По думите му в ефира на Bulgaria ON AIR, е "скандално" и "политическа катастрофа" БСП да получи по-голям отлив на гласове от управляващите от ГЕРБ.

"Идейното обединение има по-стратегически характер. Описали сме защо искаме да бъде изработена нова програма на партията - заради общата системна криза на капитализма, която не е българска; общата системна криза в международните отношения, която доведе до световна несигурност; пандемията. В платформата на БСП няма сериозни заявки за преразглеждане на данъчната система, неравенствата. БСП записа, че оставя същия корпоративен данък, което означава, че бюджетът продължава да се попълва за сметка на данъците върху гражданите. БСП не се отличава по нищо от една дясна, дясно-центристка партия", обясни Жаблянов.

Според него, гражданите са се ориентирали, че няма съществена разлика между ръководството на Нинова и това, което прави ГЕРБ. Социалистът отново посочи, че сегашната платформа на БСП не е удовлетворителна и не може да спечели никого.

"Един месец след изборите ръководството на БСП не знае какво да прави. От БСП няма никаква реакция. Свиленски си подаде оставката в събота. Той трябваше да подаде оставка в същия ден на изборите. Това е най-ниският резултат на БСП от 30 години насам. Нинова загуби катастрофално изборите. Ако продължава по същия начин, ще загуби и следващите", изтъкна още Жаблянов.

Той категорично отхвърли тезата, че някой от партията работи срещу нея и я саботира. "Отговорността за политическото представяне на партията на изборите се носи от нейното ръководство. Една от нашите идеи е да се прекрати тази политика. Да се потърсят възможности за мобилизация на всички леви сили, които могат да доведат до по-достойно представяне на левицата", поясни Жаблянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората на Станишев и Борисов в БСП приеха плоския данък, който е крайнодесен.Станишев и хората му в БСП са най-десните екстремисти в най-новата история.
16
6
 
3
 
! Отговори
избирател преди 2 години
За БСП едно четвърто място с около 10% ще е успех на изборите.Глупаво беше, че не се обединиха с герб - щяха да се налапат като за последно. Сега пак ще гледат отстрани и ще джафкат, без да спират да се облажват от каквото могат. Доказателство е свинския милионер от тепето. Или онзи президент, дето купи на сина си хотел.
15
7
 
8
 
! Отговори
до тийн преди 2 години
Бсп означава Бесни Страшни Пенсии! Горко ни ако се докопат отново на власт.Но с Нинката работата е опечена, тя ще пада с процентите поне до 5% и тогава ще се оттегли с чувство за изпълнен дълг.
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдее пак герберското крило в бсп - изпълняват заръката за подриване отвътре .Нинова да ви изгони всички Веднага !
13
2
 
3
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До Анонимен13 Забрави да кажеш, че се борят и за еднополовите бракове, да няма майка и баща, а родител, детето само да определя пола си идруги подобни извращения. Да не говорим за Истанбулската конвенция, допускането на РСМ до ЕС, без да спре да дискриминира македонските българи и да се подиграва и да хули България и българите
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига бе!Никой не може да бие ГЕРБ по богатство.БСП дълго ще им дишат прахта по този показател.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Социалистическите партии не само са отстоявали социалните придобивки на народа. Те винаги са водили непримирима борба с капитала за разширяване на правата на гражданите, за безопасен труд и социални пакети за творците на благата.БСП припознава ли се в тази борба?
10
8
 
6
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 2 години
Българщината в тая партия остана само в някои от редовите йчленове. В централата са русофили, американофили, семитофили, българофоби. Сталин уби дядо Благоев и Георги Димитров, но почитта към грузинския евреин е неистова. Ленин евреина изтреби стотици хиляди етнически българи от Крим и околностите, но това за БСП е нормално. Разменят си щерките като сексуални прищявки и печелене на позиции. Объркани хора.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да видим пък вие какво ще спечелите!
8
13
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
Ако БСП не искат пак да претърпят фиаско, трябва да се стегнат и да ометат Нинова!Докато таа ги командва, все ще бъдат губещи. Да изберат Янаки Стоилов или Крум Зарков, докога ще се мотаят? Иначе, освен съмишленици и съюзници, ще изгубят и електорат. Част от него ще мигрира към Мая, което обаче си е добре отвсякъде... :)
7
6
 
12
 
! Отговори
Между другото преди 2 години
БСП не е социалистическа заради селян.ката КорнелияН и всичко това след няколко срещи с н.п.п.Мустафа!
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бсп са партия, която е обсебена и се занимава само и единствено със себе си. Партийната върхушка живее в собствен свят и в него не присъстват редовите социалисти или обикновените граждани на България. А и нека да си го кажем направо- нинова е непригодна за партиен лидер. Разрушаването на "модела ГЕРБ" няма да спре разрушаването на бсп. А и хората разбраха, че няма нищо страшно ако бсп е далече от властовите позиции. В момента бсп има министър- янаки и говорител- кутев. Е нека се порадват малко!
5
4
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
ЗАКРИВАЙ!!!
4
4
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
И тия започнаха да се "отлюспват", както навремето стана със СДС :))) Помните какво стана после със СДС, нали?
3
5
 
23
 
! Отговори
Анонемен преди 2 години
Ама каква социалистическа,те най-големите милионери там,ама баламурниците пенсионери продължават да си гласуват за социализЪма и комунизЪма.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са били социалисти от 1919г....
1
6
 
20
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Хахах те пък кога са били соцалисти?!Там има най-много милионериИ всичко е по роднинска линия!Фашисти!Ууу