Вътрешна опозиция: БСП престана да бъде социалистическа

Нинова загуби катастрофално изборите, смята Валери Жаблянов
17 май 2021 12:25, Красимир Ангелов
56

БСП започна подготовка за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Социалистите решиха Кристиан Вигенин да оглави предизборния им щаб.

Междувременно, знакови имена от левицата учредиха платформата "Социализъм от 21 век". Има ли разцепление в БСП?

"Разцепление има, когато значима част от партията я напуска и създава друг политически субект. В момента въпросът за разцепление не стои. Това, което предизвика създаването на идейно-политическото движение, е дългогодишната вътрешнопартийна криза", заяви в студиото на "България сутрин" Валери Жаблянов от БСП, който е част и от новата платформа.

Още по темата
"БСП загуби основната си насока - престана да бъде социалистическа. БСП престана да бъде демократична партия. БСП беше разглеждана като част от статуквото", настоя той и подчерта, че БСП продължава да се отдалечава от идеите на социализма.

По думите му в ефира на Bulgaria ON AIR, е "скандално" и "политическа катастрофа" БСП да получи по-голям отлив на гласове от управляващите от ГЕРБ.

"Идейното обединение има по-стратегически характер. Описали сме защо искаме да бъде изработена нова програма на партията - заради общата системна криза на капитализма, която не е българска; общата системна криза в международните отношения, която доведе до световна несигурност; пандемията. В платформата на БСП няма сериозни заявки за преразглеждане на данъчната система, неравенствата. БСП записа, че оставя същия корпоративен данък, което означава, че бюджетът продължава да се попълва за сметка на данъците върху гражданите. БСП не се отличава по нищо от една дясна, дясно-центристка партия", обясни Жаблянов.

Според него, гражданите са се ориентирали, че няма съществена разлика между ръководството на Нинова и това, което прави ГЕРБ. Социалистът отново посочи, че сегашната платформа на БСП не е удовлетворителна и не може да спечели никого.

"Един месец след изборите ръководството на БСП не знае какво да прави. От БСП няма никаква реакция. Свиленски си подаде оставката в събота. Той трябваше да подаде оставка в същия ден на изборите. Това е най-ниският резултат на БСП от 30 години насам. Нинова загуби катастрофално изборите. Ако продължава по същия начин, ще загуби и следващите", изтъкна още Жаблянов.

Той категорично отхвърли тезата, че някой от партията работи срещу нея и я саботира. "Отговорността за политическото представяне на партията на изборите се носи от нейното ръководство. Една от нашите идеи е да се прекрати тази политика. Да се потърсят възможности за мобилизация на всички леви сили, които могат да доведат до по-достойно представяне на левицата", поясни Жаблянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
4
 
! Отговори
Istina преди 2 години
Самоназначихте се за капиталисти, арендатори, олигарси... И прости копанари направихте милиардери.. Е кой да гласува за вас?
36
1
 
3
 
! Отговори
дядо Йоцо преди 2 години
Слушай Жабляне:щом реши и напусна партията е твое право! С теб и без теб,ще я бъде някак.Ако искаш,стани член на др.партии,Герб;Воля,патриоти,твоя работа,само не реви.Май си забравил,откъде си тръгнал!Беше редно тая партия да се поизчисти от олигарси,като Гергов и пр.и предатели като........Бъди здрав!
35
3
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
ТАПАНАРИКУСИТЕ НЕ РАЗБИРАТ ОСНОВНАТА РАЗЛИКА МЕЖДУ -КАПИТАЛИЗЪМ И САЦИАЛИЗЪМ !!! ПЪРВОТО Е АБСОЛЮТИЗИРАНЕ НА ЧАСТНАТА САБСТВЕНОСТ , ВТОРОТО Е ПРЕОБЛАДАВАЩА КОЛЕКТИВНА /ДЪРЖАВНА / СОБСТВЕННОСТ НАД СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВА НА БЛАГА / ЕНЕРГИЯ ;РЕСУРСИ ;ВОДА И ДР. /!!! НО , БеСиПи СИ Е БУРЖОАЗНА ПАРТИЙКА НА ..... !!!
34
0
 
3
 
! Отговори
Ами,да.... преди 2 години
Какво и е "социалното"....??!НЕЩО ХИЧ ГО НЕМА!!!
33
1
 
2
 
! Отговори
Чуденка преди 2 години
Отговарям и на двама ви. На по-миналите избори гласувах за ВМРО, също и за Каракачанов президент. Разочароваха ме обаче, много се слагат на американците. Ако наистина са патриоти трябва да водят балансирана политика, от това ще спечелим. Колкото до русофилската партия "Възраждане на Отечеството" споделям идеята им България в Европейския съюз и вън от НАТО, ама много мижава кампания направиха, по-точно - никаква кампания. Не можахме да ги видим кои са, що са, какво ще направят и т.н.
32
1
 
5
 
! Отговори
Е прав преди 2 години
Като гледам опозицията на Нинова в БСП са все жендъри,евреи,червени аристократчета със сребърна лъжица в уста,олигарси и колаборационисти с ГЕРБ. Жан Виденов е прав,че от социалната идея в БСП е останала само куха черупка.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЧуденкаЗа "Възраждане на Отечеството".
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
21, не щем послания. Искаме реални действия. Делата да отговарят на думите.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДЕМОКРАЦИЯ
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова Радев Мая водят партия на долуот една година цяла България им трае така наречените протести
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега като ги говорите тези глупости през медиите искате БСП да загуби още повече. Долни сте! Спрете за два месеца, трудно ли е? Или някой ви плаща затова!
26
2
 
6
 
! Отговори
Заради преди 2 години
Жаблльото да ми отговори как като е бил само на държавна работа и той ,и жена му има имущество за милиони? Е заради такива като него БСП престана да е социалистическа.
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ako си Българка само ВМРО
24
7
 
3
 
! Отговори
Чуденка преди 2 години
Чудя се за кого да гласувам. ИТН са доста про.стовати, не са ми на нивото. ГЕРБ са доста корумпирани, не са ми на морала. ДПС - сакън, българка съм. Сините десни не ми вдъхват доверие, унищожиха и доброто, създадено от народа, щото било комунистическо. Ще гласувам за БСП, има плява и сред тях, но повечето са читави.
23
1
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 години
След 1989 година БСП стана най-дясната партия от значимите партии в България. Тези чак сега ли разбраха, че в БСП няма нищо социалистическо?!
22
2
 
6
 
! Отговори
БАБАТА НА КОРНИ преди 2 години
ДРЪЖ СА ЧЕДО ! МИЛИОНЕРКА СИ ! ИМАШ СИ ХОТЕЛЧЕ В ГЪРЦИЯ ,БСП -ТО ДА ГО Д ,,,,,,Т!
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЕСТИ НАМЕРИХ СИ ДРУГ САИТ С ПО ИНТЕЛИГЕНТНА АУДИТОРИЯ ВИЕ СИ ОСТАНЕТЕ СЪС ЗДРАВЕ И С ВСЕ ПО МАЛКО АБОНАТИ. НАБЛЯГАЙТЕ НА ПРАВОПИСА И НА ИНТЕЛЕГЕНТНЕТЕ НАПЪНИ НА КАЛИНКИТЕ ДА ОФОРМАТ ПРЕДИЗБОРНИТЕ СИ ТРЪКАНИЯ. ЧАО
20
4
 
3
 
! Отговори
бивш от бсп преди 2 години
ама бсп винаги си е била комунистическа . само по обещанията ше ги познаете .
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАТАСТРОФАТА ПРЕДСТОИ ДЖАБЛЯНОВ ПРЕДСТОИ.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно Жаблянов и Пиринска не могат да предложат нищо! Това е поредната вълна от кадри, които трудно можем да определим като новатори. Хайде да си припомним кой беше Жаблянов, коя е Пиринска? Не мога да си обясня присъствието на Дърева в това движение. Крайно време е да престанат да се роят. Социалистическата партия трябва да излезе на изборите обединена. Не с послания "анти", а с послания "за"!Посланията трябва да бъдат ясни, кратки и разбираеми. Трябва да направят нов ляв алианс с леви партии!