Темата за РСМ трябвало да е надпартийна, с обществен консенсус

Скопие бил Троянският кон на Белград и Москва в НАТО и ЕС
Обновена: 21 май 2021 21:45 | 21 май 2021 21:34, Екип на Bulgaria On Air
61
Темата за РСМ трябвало да е надпартийна, с обществен консенсус
Снимка: БГНЕС

Не може да се очаква промяна в националната позиция на България по отношение на Република Северна Македония. Това стана ясно след посещението на  португалския външен министър Аугущо Сантуш Силва и комисаря по съседство и разширяване на Европейския съюз Оливер Вархей у нас. Двамата са на работно посещение в България. Защо Европа не ни разбира?

"Ако си припомним гласуването на 25 март е ЕС за резолюцията за напредъка, мнозинството подкрепи българската позиция. През последните месеци видяхме няколко пробойни. Австрия създава един център - специфични интереси, които не съвпадат с българските и Югоносталгията на Словения и Хърватска, които могат да гравитират към един един антибългаризъм. Българската дипломация не беше предприела адекватни мерки за действия. Това заяви доц. Спас Ташев от ИИНЧ при БАН, в предаването "Денят ON AIR".

И категорично заяви, че в наши дни има ясен "фронт" срещу страната ни.

"Той беше организиран от Скопие, македонския външен министър и премиер, които предприеха обиколка и беше ясно, че е срещу България. До днес на обяд Заев повтаряше като папагал, че България отричала Македонската идентичност. Само, че след срещата на еврокомисаря по разширяване, Заев направи друго изказване, че може да се намери решение с България за идентичността", посочи Ташев.

Той коментира и изказването на македонския премиер Зоран Заев, че "всички идват от маймуни, само ние от българи".

"Беше много провокативно. Той призова и българския президент да демонстрира европейско поведение -  това е обида. Той е бил наясно, че неговият въшнополитически натиск няма да окаже влияние и това е една подготовка на гражданите в Македония, че поне до лятото напредък няма да има и преговорите за членство са една илюзия", коментира още събеседникът на Ганиела Ангелова.

Темата за Македония да бъде надпартийна с обществен консенсус, е идея, която доц. Ташев посочи в ефира на Bulgaria ON AIR.

И допълни, че срещата на Стево Пендаровски и Румен Радев  е добър сигнал.

"Очаквам позитивни сигнали по отношение на България. Избягва се конфликтната точка, един опит за демонстриране на воля за добър диалог. И това, че ще пътуват с наш самолет, е символично -  водещата роля на България в този процес", каза той.

И определи действията на страната ни като пасивни.

"Грешката на България, че е че е пасивна", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
9 Хмм, "цела Европа се смееше на Гърция? Дето ви държа близо 30 години в чакалнята да НАТО иЕС. И сега ще поседите. В НАТО не дават достъп на северомакедонския представител, до секретна информация, защото е свързан с рускосръбските служби. Явно, не сте готови още.
10
0
 
16
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 3 години
Зайо Байо и Скопските номерца,които се опитва да играе,вече са втръснали на всички в ЕС.Скоро няма да има с кой да се среща,освен със Стево Коминтерната.Ще му бият шута и в РСМ.Така ще свърши този селски тарикат.Никой там няма да му прости лъжите и фалшивите внушения за начало на преговорите,които той постояннозагрява и дава на обикновения народ.Направо ги лъже и след това се прави на изненадан и пак измисля друга лъжа.Ще видим до кога ще кара така.Матриалът ще започне да се усеща,колкото и да не му е присъщо това.
9
0
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Няна такъв народ, който твърди че е произлязал от маймуняка
8
2
 
18
 
! Отговори
Извод:Е ле па тия преди 3 години
РСМ е на практика почти превзета от албанците територия и е въпрос на малко време за да се превърне в Северно Косово.....и тогава ще им се стъжни!Защото в РСМ отдавна минаретата са повече от тези в Албания ,а след като допуснаха втори официален език албански,се сещаме какво ги чака! А и то си е напълно заслужено!
7
0
 
19
 
! Отговори
БАН преди 3 години
В Скопие са решили да не отстъпват от Коминтерновския югомакедонизъм,като го свръзват с "идентизитето и язъйко" им.Заев е подгрял атмосферата за Ерупската унияи всички антични историчари тръпнат да видят как "ке им натрошат коститеНАбугарите".След това ще дойде и разочарованието и пищенето.Тогава ще е наш ред да покажем на Зайо Байо ония пръст дето се намира между показалеца и безименния.
6
0
 
18
 
! Отговори
мнението на татар преди 3 години
РСМ е псевдодържава. Единствените държави в Европа, които са по-зле от България, са бившите югославски републики. Адски промити мозъци, живеещи още в 19ти век.РСМ няма много време да се мотка. Ако Албания влезе преди нея,след това и тя може да поставя условия за влизане на античните Скопски историчари в Еуропската уния.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 В голяма грешка си, тук има двойно подхлъзнане-не ги пускат, защото угаждат на Москва и другата е, пуснете ги с тези им претенции и утре Русия ще ги накара: да оспорят българската нация, българския език българската история, българската територия. Защото, съвсем логично след кражбата на всичко това, ще има и македонско малцинство, което ще нараства през годините, докато не обявят всички българи, за "македонци", след като царете им са такива...ако ги пуснем, това ще се случи.
4
0
 
15
 
! Отговори
цирк Балкански преди 3 години
Предстоят шест истерични месеца със словенското председателство (което никой не взема много сериозно), но после след тях идва Франция насред президенстската си кампания,а Скопие е време да помисли за преброяване и нови избори,по възможност с нови партии и нови историчари...!!!.
3
1
 
11
 
! Отговори
ЕС към Зайо Байо преди 3 години
Сантуш още през януари каза,че това е двустранен въпрос и сега идва да покаже,че са опитали някакъв диалог.За Лисабон,Скопие е последна грижа. Португалците са стратези от високо ниво и бързо видяха,че интереса на ЕС е да стимулира диалог със София,а не отстъпки пред древни,по-древни,най-древни мушмороци.Сантуш добре знае къде стои РСМ в приоритетите на ЕС насред пандемията и глобалното размесване на сили.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте ни занимавали с тия ненормалници
1
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Мун..чо!Да не си е помислил някой, че му пука на Мун...чо какво си мислим ние?Устоя на европейско-македонския "натиск", щото не му платиха нищо, а и си знае какъв бой ще яде от Кремъл, ако пусне макетата в Европата!