Александър Дунчев: Горските са принуждавани да участват в схеми

Трябва да има промяна в системата, каза директорът на Агенцията по горите
3 юни 2021 12:38, Ния Христова
28
Александър Дунчев: Горските са принуждавани да участват в схеми
Снимка: БГНЕС
Безсмислена е смяната на директори на горски стопанства, необходима е промяна на цялата система. Това каза в ефира на bTV новият директор на Изпълнителната агенция по горите Алекасндър Дунчев. 
 
Той се обяви за деполитизация в сектора и пълна прозрачност, за да се разрешат проблемите. 
 
"Има случаи, при които са изпълнявани поръчки, правени са покровителства на схеми, но няма горски в българската горска схема, който да не е притискан и принуждаван да участва в схеми. Единствените хора, които са отказали да направят това, вече са извън системата", обясни Дунчев относно кадровите промени в горския сектор.
 
"Когато бъде уволнен един директор, ако не се промени системата, на негово място слагат същия - не като лица, а като характер. Да се сменят директори е безсмислено, трябва да се промени системата", смята той. 
 
"На най-ниско ниво проблемът е с чувството на безнаказаност на нарушителите. Ние ги хващаме и нещо се случва в съдебните институции или прокуратурата и тези хора се връщат след два дена в гората още по-нагли и още по-брутални", обясни Дунчев.
Още по темата
 
Той допълни, че се търси начин за деполитизация на горската система, за да може да се възстанови професионализма. 
 
"Когато се прави избор на кадри или се решава кой да бъде отстранен, единственият критерии трябва да е професионализма на тези хора", сподели той. 
 
"Горските и лесовъдите са били притискани да участват в схеми по политически начин. В момента, в който откаже, му се обажда някой на някакво ниво", допълни Дунчев. 
 
Според него е необходимо да се разширят възможностите за обществен контрол.
 
"За едни смешни пари едни богати хора получават страхотен контрол върху ловните стопанства". Като пример той даде Балчик, Несебър, Извор, Кормисош, Чепино, Росица, Паламара, Искър. 
 
"Идеята първоначално е била с частни партньорства да се възстанови дивеча, но в един момент поради липсата на прозрачност, единици изпълняват коректно задълженията си, а други злопотребяват с тези права и са започнали да феодализират и да мачкат колегите от ловните стопанства", отбеляза още Дунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протежето на Тома Белев. Обслужващо чужди интереси и целящо да унищожи Българската гора.
10
2
 
0
 
! Отговори
нема хи преди 2 години
До Хи-хи-хиТова вчерашното се моли да остане и след месец, че иначе пак ще си много запознат с темата. Ей такива вчерашни (както им викаш) ще оправят работата, а не мишоци като тебе, но то потенциал нямаш, че да го схванеш.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
г-н Дунчев, на светлинни години сте от истината за горите. А що се отнася до директорите, да трябва да се сменят, трябва да се назначават само след конкурси и трябва да имат определен мандат, защото схемите в горите с фирмите се правят точно от директорите. Простосмъртните горски нямат допир до тези схеми.
8
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Уволнения за тези горски! От 3 години се опитваме да продадем наследствените си горина държавата и не става! Преди дни ни върнаха пак отказ! Не ги искат, а ние внуците на собствениците, които отдавна са починали, дори не ги знаем, само на скица сме ги виждали! Защо ни въртят, уж държавата ги изкупува! Да, ама не! Какви игри играят, никой не знае! Май накрая държавата ще ги национализира!
7
1
 
3
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
В гората трябва да се влиза само с Евро 6 камиони и да се излиза с добре измити гуми.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението е едно - тотална забрана на сечта, лицензионен режим за фирмите-дървари, акциз на дървата и пелетите. И жестоки наказания за нарушителите.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдааа-трябва да се закрива държавата. то това не и държава, де....
4
5
 
0
 
! Отговори
За три преди 2 години
Нали за да останеш без работа;)))И рушветите ги взимаш с отвращение:)))Колко си ми наивен.Почти толкова наивен и глупав колкото и това с очилцата:)))
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смяната е задължителна! Осякоха горите и изобщо не им пука. Декари многогодишни дървета заминаха по направление.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, всичко казано е истина. За да не останеш без работа се съгласяваш да си затваряш очите и да мълчиш. Т.е. " Рибата се вмирисва от към главата !"
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя младеж къдет отива ний оттам са връщаме