Петков: Ако свалим нивото на корупция до това на Словения, веднага ще станем по-богати с 50%

Министърът ще подаде сигнал до прокуратурата за ДКК
12 юни 2021 11:52, Елка Василева
444
Петков: Ако свалим нивото на корупция до това на Словения, веднага ще станем по-богати с 50%
Снимка: архив, БГНЕС

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че ще подаде сигнал до прокуратурата за ремонта на язовири със средства от Държавната консолидационна компания (ДКК). Това е корупция, категоричен е служебният министър.

Той посетил наскоро първия ремонтиран от ДКК язовир – „Пазар дере“ край Ловеч.

„Интересното е, че ДКК и ББР са свързани. ДКК получава от държавния бюджет 500 млн. лв., но взима и от ББР 130 млн. лв., за да налее 630 млн. лв. в ремонта на язовири. Те се водят високо критични – с опасност за населението, с голям приоритет за държавата.

Още по темата

Поисках да видя 10-те язовира, които вече са направени, и първият, най-приоритетен, е на 30 км от Ловеч в средата на поле, без никакво населено място в близост. Той нямаше и вода“, разказа служебният министър.

На място той е видял и „странно съоръжение“ – бутилка от безалкохолно, което е включено към ток, и би трябвало да измерва нивото на водата.

За въпросния водоем, без вода, който не е опасен по никакъв начин, са похарчени 2,3 млн. лв.

„Това за мен беше направо страшно, като се има предвид, че голяма част от тези 630 млн. лв. са вкарани в ДКК по време на кризата миналата година“, обяви Петков.

Той е поискал и справка за цените, на които са извършвани ремонтните дейности – цена на бетон, цена на доставка и др., и установил, че те са два до пет пъти по-високи от пазарните.

Установил е също, че всички 266 договора са дадени на шест фирми, без обществена поръчка.

„Пак същата история като в ББР – пак шест фирми получават всичките средства. Това го виждаме като един модел – „Автомагистрали“ е в Министерството на регионалното развитие, при мен е ДКК, имате един чадър, под който минават всички строежи, без обществени поръчки“, обобщи служебният министър.

Той каза, че преди това никога на е чувал за ДКК, а преди да се срещне с ръководството ѝ, държавната компания дори не е имала сайт.

„Само ако свалим нивото на корупцията от моментното ниво до това на Словения, веднага ще станем по-богати с 50%. Ако започнем да работим като топ 10-те компании в експортния сектор, икономиката ни ще се удвои“, коментира Петков.

По думите му това са постижими цели в близко бъдеще, които ще повишат стандарта ни на живот.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
5
 
2
 
! Отговори
До 299 преди 2 години
Направо мавзолей ще му издигнем. След изборите.
273
6
 
11
 
! Отговори
Кой преди 2 години
Кой си ти, бе, кой те е избирал теб? Какъв % изкара на избори??????
272
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 281Това само твоят шизофреничен мозък си го мисли. И какво викаш да не борим корупцията ли?
271
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля , че ще е правилно в центъра на - София да бьде издигнат паметник , на човека спасил ни от - герберастката чума - генерал Румен радев
270
3
 
0
 
! Отговори
ДС преди 2 години
И защо да го правим-и сега си имаме бол пари....
269
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
250 Западът не "обича" някого, който смята, че други му дължат нещо. Западът "обича"тези, които работят усърдно и със собствени сили се борят с корупцията, които избират своите демократични институции, които спазват правилата.
268
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
291 Как няма, да "помогне", те са си приятели. Министрите Петков и Василев, са от кръга на Христо Иванов, имат и обща снимка, от времето, когато настоящият министър на икономиката, е членуват в ДБ. Всички те, са свързани чрез любовта си към парите и Москва. Откъдето идват мръсните руски пари.
267
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, те управляващите са направили нещо за децата, само че за своите :) Това 12 години да си на софрата...
266
0
 
5
 
! Отговори
Проста математика преди 2 години
Винаги ми идва в мисълта въпроса То е ясно, че има корупция. Тя просто е навсякъде. Навсякъде !Няма място, където да пипнеш и да няма! И ние като граждани, понякога сме принудени да ги даваме, което трябва да спрем!Но.. за всичките тези години, държавните средства, които са милярди са раздадени, ограбени и вече си мисля, че държавата ни е един разграбен двор!Поне да бяха малко се спряли всички, които имаха власт в ръцете си, да бяха поне половината откраднато да направят нещо за децата.
265
16
 
8
 
! Отговори
EMIGRANT преди 2 години
ГЕРБ и Борисов случиха невъзможното за БГ,построиха стотици километри първокласни пътища,то руския аватар,дето си хапе м,дите от злоба и ще взриви България за да се отърве от Гешев и правоисъдието,насъска регионалното министерство да атакува проектите за пътища и магистрали,фирмите които участват,да инсинуира с качеството на построеното и т.н!На кибиците дето са фенове на аватара ,само ще кажа,Като тръгнете за Гърция,карайте по коларските пътища,да не би да ви се повредят БМВта от асфалта на ББ!
264
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
Супер - сега е наред КРС плюс всеки телеком на който засекат антена превишаваща нормите на излъчване в жилищен квартал. Тие извършват геноцид в момента!
263
1
 
5
 
! Отговори
Вярно ли е ,че преди 2 години
всички служебни министри ще получат по шест брутни заплати Допълнително след 11 юли ? Да или Не ?
262
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив, много по висока е. Всеки полицай можеш да го купиш.
261
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Да спрем да носим парфюмчета на учителката и ще забогатеем.
260
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
парламентът в Словения още през 2017 год. прие закон с който минималната пенсия стана 500 евро .
259
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков, започни борбата с корупцията от съветника на твоя вожд Радев Пламен Узунов.
258
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, затова ли назначихте компрометиран бизнесмен културист за шеф на НАП? За да стане(м) по богат(и)?
257
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 279 - Не. По ниска е. По-ниска е до степен в която, ако предложиш цигара на полицай, може да се разглежда като опит за подкуп. По-ниска е до степен в която, ако в качеството си на управник изместиш някого от списъка за чакащи в ресторанта, това е разчува и трябва да си подаваш оставката след два ден. Не знам защо не се стремим към това. Може би сме много глупави ...
256
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие веднага още с назначаването станахте по -богати с 1000 процента.Виж народът ,ще обеднее с толкова.
255
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само много наивен човек може да си мисли, че ако държавните служители не са корумпирани, частниците ще дават заплати както в Дания. Едното няма нищо общо с другото, но вие продължавайте да борите корупцията, и чакайте още 30 години заплати като в дания.