Радев: Проблемите в енергетиката създават сериозни рискове

Той се срещна с шефа на КЕВР Иван Иванов
41
Радев: Проблемите в енергетиката създават сериозни рискове
Снимка: Прессекретариат на президента

Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове пред този сектор, икономиката и хората. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща, проведена днес на „Дондуков“ 2, с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Срещата бе по молба на Иванов, който сподели с държавния глава най-належащите проблеми в енергетиката, нерешени през годините, и очерта нуждата от реформа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Забавянето на междусистемната газова връзка с Гърция (IGB), чието изграждане продължава вече 12 години, е сериозен проблем, отчете председателят на КЕВР. По думите му има редица въпроси, свързани и с изграждането на българската част от газопровода „Турски поток“. Липсата на разклонения на газопровода до градове от Северна България като Свищов, Козлодуй, Лом и Видин показва, че това е само транзитен газопровод, построен изцяло с български средства, без яснота дали те ще могат да бъдат възстановени от транзитните такси при ниските обеми на пренос, посочи Иванов.
 
Президентът и председателят на енергийния регулатор обсъдиха и тежкото състояние, в което се намира ТЕЦ "Марица-Изток 2" и необходимостта от устойчиво решение за бъдещето на въглищните електроцентрали. Обща бе позицията, че България има остра нужда от национална енергийна стратегия, която да даде повече яснота и предвидимост за бъдещото развитие на българската енергетика в контекста на прехода към по-ниски въглеродни емисии и защита на работещите в сектора.
 
„Изработването на енергийна стратегия следва да бъде сред първите задачи на следващото управление“, посочи президентът. По думите му в енергетиката са необходими устойчиви и дългосрочни решения, които да дават предвидимост за хората и бизнеса. В Плана за възстановяване и устойчивост, по който работи служебния кабинет, има иновативни енергийни проекти, които могат да допринесат за развитието в тази посока, отбеляза държавният глава.
 
Президентът призова за ценово решение на енергийния регулатор по отношение на електрическата и топлинна енергия, което максимално да бъде съобразено с възможностите на българските граждани и на бизнеса. Председателят на КЕВР увери, че регулаторът ще положи усилия цената да бъде възможно по-ниска от очакваното, въпреки рязкото поскъпване на природния газ и цените на въглеродните емисии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: енергтикаРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НанеНа Радев ще благодарим, Борисов не е на власт.
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, колко пари имаше в плика, който ти предаде Пламен Узунов от митничаря Петков?
5
15
 
6
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Благодарете на тикварий, че с безумната си 12 годишна политика в системата на енергетиката, скоро ще стоите на студено и на свещи...тиквите гробарски са позор за България... Тепърва, ще им берете плодовете...
4
0
 
8
 
! Отговори
АЕЦ" БЕЛЕНЕ&quo преди 2 години
Ако някой си прави илюзията, че допотопния руски проект АЕЦ "Белене" отново ще бъде рестартират, то този човек много греши. Това никога няма да стане, защото политическите събития в света ще охладят мераците на мераклиите.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемите на енергетиката са, че комунистите изхарчиха 5 млрд лева в най корупционата сделка за два ръждиви реактора които отиват на ***.
2
1
 
11
 
! Отговори
Фуражка преди 2 години
Червеният раппон пак констатира и дотам. Ама то е много лесно отстрани.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев се е обучавал по времето на соца, а тогава се създаваха широки специалисти. За това разбира от всичко. Добър е и в областта на енергетиката, както философа Доган е търсен хидроинженер.