Посланикът на Индия у нас говори за българо-индийските отношения, пандемията и ваксините

"Към момента там са имунизирани 265 млн. души", каза Негово превъзходителство Санджай Рана
Обновена: 18 юни 2021 16:06 | 18 юни 2021 09:35, Ния Христова
0
Преди седмица Индия регистрира по-малко от 100 000 случая на новозаразени с COVID-19 за първи път от 63 дни. Как се справят с пандемията там и как се чувства новият посланик на страната у нас?
 
"От март съм тук, но не се чувствам нов, тъй като хората са много отворени и много топли. Те те поздравяват, идват и общуват с теб. Като посланик моята работа е да създавам мостове между нашите народи, да ги доближим. Смятам, че имаме много топли, приятелски взаимоотношения и държавните ни са много близки една до друга", каза Негово превъзходителство Санджай Рана в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
21 юни е Международният ден на йогата, но по думите на г-н Рана тя не принадлежи само на Индия. 
 
"Това е световно наследство. В древността тя е била изпълнявана от мъдреци, но в днешно време тя е много разпространена и вече принадлежи на човечеството. А в България хората са се занимавали много по-отдавна с тази наука. Занимавам се с йога от дете и тогава я възприемах повече като фитнес, физическа подготовка. Но  като ставам по-зрял - смятам, че тя ми помага да свържа физическото здраве с менталното благосъстояние", допълни Н. Пр. Санджай Рана.
 
Той е на мнение, че отношенията между България и Индия са изключително топли.
 
"Взаимоотношенията ни са на най-високо ниво, като започнем от 2018 г., когато президентът на Индия посети България. След това и външният министър на Индия дойде на посещение тук. Срещите бяха много ползотворни. След това зам.-министър председателят посети Индия. На срещата на високо равнище между България и ЕС също бяха проведени много ползотворни разговори, така че имаме много добри връзки", коментира още г-н Рана.
 
Г-н Рана акцентира върху това, че българският и индийският народ са много древни цивилизации.
 
"Исторически цивилизацията на Индия е на повече от 5 хиляди години. Но и когато посещавам градовете в България - виждам, че хората там са живели там с хилядолетия. Това ни прави много отворени, топли", подчерта той.
 
Попитан как Индия се справя с пандемията, Н. Пр. Санджай Ран отговори: 
 
"През 2020 г. Индия успя да се справи много добре с пандемията, тъй като имаше пълен локдаун. В началото на 2021 г., когато започнахме да отваряме страната - се получи втора вълна, но правителството се справи много добре с увеличаване на леглата, на цялата инфраструктура, на достъпа до кислород. Процентът на ваксинираните започва да се увеличава. В момента имунизираме по 3,9 млн. на ден. Нашата цел до края на годината е да ваксинираме почти цялото възрастно население на страната. Към момента са имунизирани 265 млн.. души, като в началото това бяха застрашените групи, хора, които бяха в по-неравностойно положение. Но след това започнахме и по-младото население."
 
И е категоричен, че ваксинацията е единственото решение.
 
"Пандемията се отрази доста негативно върху живота на населението, също така върху работата и здравословното състояние, семейните взаимоотношения. Но мога да кажа, че хората в Индия са много устойчиви, те следваха всички правила на правителството. Благодарение на това - животът се връща към нормалното", посочи г-н Рана.
 
Той добави, че един от приоритетите му е да се възстанови потокът от туристи между България и Индия, както и към други държави.
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари