1/3 от софиянци имат антитела от среща с коронавируса

От 2024 г. щяло да има въздушна медицинска помощ
Обновена: 21 юни 2021 12:01 | 21 юни 2021 11:28, Камелия Цветанова
145

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ще се изгради система, в която ще да има информация за всички хоспитализирани, ваксинирани граждани, преболедували и направени тестове от 1 март 2020 година. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров, който представи презентация на частна лаборатория, която е направила собствено проучване в опит да се посочи точно колко българи са се заразили с COVID-19.
Още по темата

От нея става ясно, че около 43% от населението на България се е срещало с коронавируса.

Обработени са над 2600 проби от 38 населени места, обяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

Пазарджик оглавява класацията с 62%, следван от Ямбол (56%). Една трета от живеещите в София имат антитела от естествена среща с вируса, обясни собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев.

"Има хора, които са ваксинирани, но не образуват антитела. Това се случва рядко при определени групи пациенти, които развиват нисък имунен отговор", допълни той.

Кацаров коментира, че здравните власти използват всякакви инструменти да повишат интереса към ваксините за коронавируса.

Според него е важно да се избяга от предразсъдъците.

"Системата за получаване на ваксини вече работи", увери той.

Здравният министър съобщи, че е планирано да се купят 6 медицински хеликоптера, да се изградят площадки в 15-20 болници.

"Финансирането е осигурено, документацията е подготвена и ако нещата не се забавят по непредвидени причини, нужни са 2 години от поръчката до доставка т. е. през 2024 г. трябва да има функционираща система за въздушна медицинска помощ", каза той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
7
 
17
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Когато НОЩ мамеха населението че 20% са "заразени", карайки хората да мисля че става въпрос за болни, в действителност това бяха не "болни", а хора в контакт с вируса и съответно развили някакъв имунитет. Но пък и имунитет не можеш да крадеш от здравната каса.
67
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Ами тя работи. Никой не пречи на евентуален пострадал от ваксини да си търси правата - ваксината си има производител, номер на партида, знае се кой и къде я е поставил. Но не бива да се бърка пострадал от ваксини с първично наказан от майката природа индивид, какъвто обикновено са антиваксърите. Там и да си търси правата, нищо не може да се направи
66
5
 
18
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Паниката е безумна, проваля се ваксиналната кампания!
65
1
 
14
 
! Отговори
До Lossho преди 2 години
Наполовина руснак съм, знам как е там положението. Няма такива простотии, като задължителна ваксинация и прочие. Има условието, ако искаш да се ваксинираш работодателя да те пусне в отпуск. Или ако има ваксинирани хора във фирмата те трябва да бъдат прехвърлени на местата, които има голям човекопоток, например всички ваксинирани стават касиерки, останалите в склада. Имат обаче други простотии, че примерно акоси от Москва не можеш да идеш до Петърбурк без разрешение от местните власти ...
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данните ще бъдат събрани с цел по нататъшни проверки - карантина, болнични, лекари и тн.
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софиянци, масово са по провинцията. затова в София е по-малък процента.
62
1
 
7
 
! Отговори
УЖАС преди 2 години
От 2024 г ще имаме въздушна медицинска помощ-сериозно ,а?!Навсякъде в Европа отдавна има мед. хеликоптери, а ние сега ще откриваме топлата вода.Имаме пък ненужни остарели военни самолети/реално дори още не са ги доставили/ за милиони. Да е***** загубената държава.
61
11
 
9
 
! Отговори
Веселина Томова преди 2 години
Господин Борисов, изгонете го този министър и ще съм Ви коленопреклонно благодарна!
60
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако още е министър наесен, ще запее друга песен. И ще заотваря наново Ковид отделения.
59
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1/3 се срещали с вируса и имали имунитет, другите 2/3 нямали имунитет. От ваксинираните пък една част нямали антитела.... Обаче пък 3/3 , или 100% бяха подхлъзнати и заплашвани с чували за трупове и яко мор. Вярва ли им още някой? И кой се възползва от всички тези пари дето се усвоиха? Що не правят статистика за това ?
58
2
 
6
 
! Отговори
Стъки Стъкев преди 2 години
Ще ме запомните вие като стана президент!
57
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Аз пак мислим
56
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
43% за цялата страна, и само 1/3 от софиянците. Софиянците се пазят повече? Или плътността на населението в София е най-малка? Това противоречи на всякаква логика и съответно не е вярно.
55
10
 
6
 
! Отговори
Веселина Томова преди 2 години
Господин Борисов ни спаси, а сега льотчика ще ни затрие. Що е казала Афера все е вярно.
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Клоунски СвятЩе видим наесен с песен
53
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Аз мислим
52
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде с либерален режим ковид си отива - България, Швеция и т.н.Просто достигнахме критичния минимум преболедували/ваксинирани.Това е толкоз просто и логично...
51
3
 
15
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Не 1/3 , а 2/3 и то в цялата страна.Да не мислите ,че хората се тестваха-беше пълен хаос от висене по опашки при личните ,после РЗИ , после лаборатории и т.н.-трябваше 2-3 дни да се добереш до заветния тест.Просто хората се обаждаха на личните или на познат лекар и ги лекуваха по телефона инай- много да си направят бърз тест у дома
50
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А системата за обезщетение на пострадали от ваксини кога ще заработи? Такава има в САЩ и всички държави от западна Европа?
49
3
 
3
 
! Отговори
Не! преди 2 години
До LosshoМного ти се иска, ама нема да стане тука, ***!