МВнР към Скопие: Спрете омразата и без малцинствени претенции

Подкрепата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава приоритет
25 юни 2021 18:00, Красимир Ангелов
136
МВнР към Скопие: Спрете омразата и без малцинствени претенции
Снимка: БГНЕС

Ефективното изпълнение на Договора следва да залегне сред присъединителните критерии в Преговорната рамка за Република Северна Македония. Скопие трябва окончателно да снеме малцинствените си претенции към България. Властите в РСМ трябва да реабилитират жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското им самосъзнание. РСМ трябва да адаптира учебниците, така че в тях да се отразява обективно общата ни история. Това се чете в позиция на МВнР, разпространена ден, след като нашата страна блокира засега бившата югорепублика по пътя ѝ към членство в ЕС.

България бе принудена да отложи своята подкрепа за началото на преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония на провелото се на 22 юни 2021 г. заседание на Съвет "Общи въпроси". На същото заседание България даде положителна оценка за постиженията на Република Албания в процеса на реформи и каза своето "да" за приемане на преговорната й рамка.

Още по темата
Позицията на страната ни по европейската перспектива на нашия близък съсед Република Северна Македония е последователна и ясна. Тя отговаря на убеждението ни, че политиката на разширяване на ЕС следва да се основава на изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в Съюза и принципите на собствените заслуги. Българската страна продължава да държи на надеждни гаранции, че наши фундаментални интереси няма да бъдат нарушавани.

Трябва да се прекрати практиката на потъпкване на правата на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония. Държим на необратимост в цялостното и ефективно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Подкрепата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава приоритет на българската външна политика и наш неизменен ангажимент. В тази връзка сме твърдо решени да продължим диалога с Република Северна Македония и сме фокусирани върху намирането на прагматични, устойчиви и взаимно приемливи решения на предизвикателствата, които са наследени от миналото, се чете в позицията на МВнР.

По време на срещите на премиера Зоран Заев на 17 юни 2021 г. в София с президента Румен Радев и министър-председателя Стефан Янев, както и в разговорите между министрите на външните работи Светлан Стоев и Буяр Османи, от страна на Република Северна Македония беше изразена готовност за изпълнение на следните ангажименти:

- В най-кратки срокове Скопие да потвърди пред ООН, в съответствие с чл. 11 ал. 3 от Договора за добросъседство, че краткото и дългото име на страната се отнасят само до политическия субект „Република Северна Македония“, а не до географския регион „Северна Македония“, част от който се намира в суверенните граници на България. След изпращането на тази Вербална нота България веднага ще спре да настоява за употреба единствено на дългото име „Република Северна Македония“ в ЕС и международните организации;

- Република Северна Македония окончателно да снеме малцинствените си претенции към България, потвърждавайки че няма исторически, етнически и други основания да търси малцинствен статут за която и да е група хора, които не са нейни граждани, на територията на Република България. Това би било в съответствие с клаузата за ненамеса във вътрешните работи на България, залегнала в чл. 11 ал. 5 от Договора от 2017 г.;

- Република Северна Македония да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани на нейна територия заради българското им самосъзнание. Този исторически жест от страна на Република Северна Македония би отразил на практика общия ни европейски цивилизационен избор;

- Република Северна Македония да адаптира с България съдържанието на учебните си програми с цел обективно отразяване на общата ни история, залегнала като централен елемент в Преамбюла и чл. 8 ал. 3 на Договора за добросъседство, както и с оглед премахването на учебно съдържание, насаждащо омраза към България (чл. 11 ал. 6);

- Идентифициране съвместно с България и премахване на табели и надписи на територията на Република Северна Македония, насаждащи омраза срещу България и българите.

София препотвърждава желанието си да продължи с проучвателните консултации и всички необходими други форми на двустранни преговори със Скопие. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към практическо изпълнение на поетите на високо ниво ангажименти. Тяхното точно и без отлагане изпълнение ще бъде тест за искреност и добра воля. Това ще ни позволи да се придвижим в действително положителна посока.

В продължение на двустранния диалог, министърът на външните работи Светлан Стоев изпрати днес писмо до своя колега министър Буяр Османи, в което се изразява очакване за изпълнение на поетите ангажименти от страна на Република Северна Македония, както и готовността на българската страна за намиране на трайни и устойчиви решения.

Независимо от предизвикателствата, Република България и Република Северна Македония следва да развиват пълноценни, искрени, предсказуеми и основани на Договора за добросъседство, отношения във всички области. Нашата страна е дала безброй доказателства за своята готовност за това.

Ефективното изпълнение на Договора следва да залегне сред присъединителните критерии в Преговорната рамка за Република Северна Македония. Това е вътрешен за ЕС процес. В същото време, демонстрираният от Република Северна Македония открит подход по тази тема, вкл. утвърждаването в Преговорната рамка на критериите за добросъседство, следва да бъде приветстван.

Българската страна изразява готовност за конструктивен диалог и по време на предстоящото Словенско председателство, както и при следващите председателства на Съвета на ЕС, с цел постигане на реални и устойчиви резултати в процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, което несъмнено би било от полза за целия регион и неговото европейско бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Петър Чолаковкак така преди Освобождението са идвали в България?нали тогава е имало Османска империя...то преди Освобождението и много албанци(Арбанаси е било албанско село) са идвали и са били местно-заварено население в днешна България и власи и сърби и гърци...това прави ли ги българи?ама че разсъждение...а това,че българските революционери,които са действали основно във Влашко прави ли ги румънци?
94
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Петър Чолаковреално погледанто най-големите македонци в българия са от егейска македония...българия удобно се фокусира върху това какво се е случило в югославия през 30-те и 40-те години на 20 век.игнорирайки приносът на македонците от днешна гърция за македонския език и култура.факт е,че македонският език съществува като такъв и дори е признат като македонски от атина много преди Коминтерна.затова и проблемът е малко по-сложен.
93
4
 
3
 
! Отговори
Петър Чолаков преди 2 години
Защо бъркате географско наименование с етнос?До 1944г. имаше определението българин от Македония,а не македонец!С решение на Коминтерна през 1934г. е решено да се създаде македонски етнос , език и македонска държава ,съгласно марксическите идеи на Сталин по националния въпрос!Тава се реализира след 1944г. в състава на ФСРЮгославия!Преселниците с български произход от географска област Македония са идвали в Родината майка през различни исторически периоди,преди и след Освобождението !
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимензаев е пътник...заев приключи с политическата си кариера!въпрос на време е кога ще го изритат от властта с камъни.
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименнапротив тези българи,които не смеят да се върнат в македония са предимно с криминални деяния и "българското съзнание"е тяхното алиби...но те и като българи в българия си остават неинтегрирани.например митко георгиев от струмица често яде бой не само в македония,но и в българия.другите българи в македония са медийни звезди,които без телевизионен екран са абсолютно никои.
90
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 89 Кое е сложно за разбиране . РСМ спира с измислиците , кражбите на история . Няма наши или техни исторически убеждения . Истината е една . И е на наша страна . Нямаме вина ,че цялата им държавност се гради върху кражбата на история от съседните държави . Уж се оправиха с Гърция , ама на Заев пак му се налага да влиза в обяснителен режим с тях . Не може да си подписал документ ,че се казваш РСМ , а Заев си знае - Македония . Прави се на ударен
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анониментова не е намеса във вътрешните работи на българия,а неин проблем,който тя трябва да реши.македонците в българия не разчитат на управляващите в скопие и те не са чужди агенти както някои се опитват да ги изкарат.македонците са в цялата страна и само трябва да ги намериш . те не са заплаха за никого в българия.те не търсят на всяка цена публичност и медиини изяви както българите в македония,но са едни много честни и трудолюбиви хора...
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите в Македония нямат право да се отделят в отделна партия, както и не се допускат бг бежанци от Македония да се върнат и живеят спокойно в Македония. Поне 2 милиона са. Някой от бг който е македонски бежанец май не сме чули.
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонци са заявили че са бг с декларации и имат паспорти. Останалите македонци са българи също, но са македонски граждани и има бг малцинство в Македония както има албанци и са македонски граждани.
86
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
tova e brutalna namesa v vatreshnite raboti na druga darjava....
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1212СТАВА ВЪПРОС ЗА МАКЕДОНЦИ,КОИТО СА РОДЕНИ И ЖИВЕЯТ В РАМКИТЕ НА Р.БЪЛГАРИЯ А НЕ ТАКИВА,КОИТО СА ДОШЛИ ОТ Р.МАКЕДОНИЯ.ВСЕ ПАК НА МАКЕДОНЦИТЕ И В ПЛОВДИВ И ВЪВ ВАРНА НЕ ПИШЕ НА ЧЕЛОТО ИМ,ЧЕ СА ТАКИВА,НИТО ПЪК НОСЯТ ТАБЕЛКА "АЗ СЪМ МАКЕДОНЕЦ"ТЕ СА ОБИКНОВЕНИ ГРАЖДАНИ И ДАНЪКОПЛАТЦИ...ИМА ГИ И В РАВДА,НЕСЕБЪР,БУРГАС, И Т.Н.
84
2
 
4
 
! Отговори
1212 преди 2 години
До Анонимен 92 Пак те питам, за кои македонци става дума. Такива родили се тука и смятаще себе си за македонци или дошли от РСМ да учат и останила тук. Аз не казвам, че македонците са лоши хора, даже напротив. Аз лично човек, родил се в България, да твърди че е етнически македонец не познавам. За ОМО може и да си прав. Аз смятам, че са креатура на чужда държава, а не на ДС.
83
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПОЗНАВАМ И ВАРНЕНСКИ МАКЕДОНЦИ-ПРЕКРАСНИ ХОРА,С ДОБРИ ПРОФЕСИИ И ДАНЪКОПЛАТЦИ А ПЪК БЪЛГАРСКАТА ПРОПАГАНДА СЕ ЗАВИРА В НЯКАКВИ АЛКОХОЛИЦИ ОТ МУСОМИЩЕ...
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Членството в ЕС не оправя живота на хората,а правилната политика.Какво като сме член на ЕС? Баба ми е с 300 лв. пенсия.Майка е учител с 1200лв. заплата.Олиото е 4,5 лв 1.л.Не знам какво да кажа.Браво на великите политици,които защитават Българския народ.Най-висока смътност,най-ниски пенсии,най-голяма миграция,най-много жертви от ПТП.Много ми е мъчно и тъжно,като виждам,че основното щастие и признание за велика политика на група хора,е че ние налагаме вето на Македония.
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1212ОМО ИЛИНДЕН ПИРИН Е КРЕАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ С ЦЕЛ ДА ПРЕДСТАВИ МАКЕДОНЦИТЕ КАТО ПИЯНИЦИ И МАРГИНАЛИ,КОЕТО НЕ Е ТАКА.МАКЕДОНЦИ СА ПРЪСНАТИ ИЗ ЦЯЛАТА СТРАНА И НИКОЙ В БЪЛГАРИЯ НЕ ГИ ОТРИЧА НИТО МРАЗИ.ИМА ГИ И ПО ЧЕРНОМОРИЕТО,И В ПЛОВДИВ И ВЪВ ПЛЕВЕН И В ШУМЕН.АЗ ИМАМ ПРИЯТЕЛ МАКЕДОНЕЦ ОТ ПЛОВДИВ,ПРЕКРАСЕН ЧОВЕК СЪС ПРЕКРАСНА СЪПРУГА И ДЕЦА,ПРЕПОДАВАТЕЛ В МЕСТЕН УНИВЕРСИТЕТ,ИНТЕЛИГЕНТЕН,НАЧЕТЕН...
80
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНЕ ЗНАМ В СЪРБИЯ ДАЛИ Е ПРЕКРАСНО АМА В БЛАГОЕВГРАД ХОРАТА СЕ ЧУДЯТ КАК ДА СВЪРЖАТ ДВАТА КРАЯ...БЕЗРАБОТИЦАТА Е В УЖАСЯВАЩИ РАЗМЕРИ,А МАЛКОТО РАБОТЕЩИ В ГРАДА СА НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА.ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА СЕЛАТА И ГРАДЧЕТАТА В ОБЛАСТТА.ВИЕ ВЕРНО УПЛАШИХТЕ МАКЕДОНЦИТЕ С МИЗЕРИЯТА В ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ И ВЕЧЕ НЕ ИСКАТ ДА СА ЧАСТ ОТ НЕГО.
79
1
 
2
 
! Отговори
1212 преди 2 години
До Анонимен 83 За какви македонци в България говориш? За тия дето са дошли тука да учат и живеят, или за македонско малцинство за каквото говори ОМО-ИЛИНДЕН-ПИРИН? Щото има разлика.
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Македония положението в момента им е ок.Те черпят пари от ЕС,без да се налага да спазват европейски правила.Можеби нашата политика е добра за тях в момента.Но не е добре за нас.Защото за ЕС ние искаме да блокираме Македония,защото те не искат да приемат нашите исторически убеждения.Много е сложно.Не мога да разбера каква е целта на този голям цирк.Можеби ДИАНА(ВМРО) знае.
77
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименчувствам подигравателния ти тон...не е ли така?не живеем и бедно?първото нещо,което виждат македонците като минат границата е една разрушена страна,едни бедни хора,демографски опразнена.петричани меко казано завиждат на добрия жизнен стандарт в струмица и псуват нашите управници виждайки безнадежността на ситуацията и безхаберието на елита в софия.
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заем непрекъснато заплашва, че ако говорим за език и идентичност, те представете си нямало да влизат в ЕС. Много ни стресна. Сега вече си посипахме главата с пепел.