От МС: Милиарди са дадени на "наши фирми" без обществени поръчки

Трима министри обявиха, че са харчени държавни пари напред
Обновена: 30 юни 2021 18:59 | 30 юни 2021 13:04, Веселина Йорданова
395
От МС: Милиарди са дадени на "наши фирми" без обществени поръчки
Снимка: БГНЕС

Огромни суми държавни пари са дадени без обществени поръчки, обявиха от регионалното, икономическото и финансовото министерство на пресконференция в Министерския съвет.

40-42% от парите, които държавните предприятия харчат, са без обществени поръчки, каза финансовият министър Асен Василев.

Той обясни, че "ин хаус" поръчките се дават, когато има общинско, държавно предприятие, което може да свърши работата, което означава да няма подизпълнители. Но е правено точно това - давани са пари на подизпълнители без търг и конкурс.

Василев каза, че така са раздадени на "наши фирми" 8.6 млрд. лева за една година.

Още по темата
Това са всички пенсии за 9 месеца, обясни министърът. Детската болница, която не е разплатена в аванс и за която няма пари, е 100 млн., посочи той.

По думите му по АМ "Хемус" сме платили 70%, а строителството, което е завършено, е 4% и 12% в строеж.

МФ предприема промяна в нормативната база тази практика да спре, каза Василев. Второ, където има раздадени пари, тези пари да бъдат върнати и да построим с обществени поръчки и трето, действията се предприемат така, че да не спре работата по започнати проекти, сключените договори се изпълняват, обяBuсни министърът. Василев обаче посочи, че за немалка част от обществените поръчки, въпреки че са били по съответния ред, е имало само един кандидат и се прави анализ защо това е било така.

Според министър Виолета Комитова 570 милиона лева са отпуснати за укрепване на свлачища без конкурс през 2019 г., като причината е била спешност. През МРРБ, АПИ и "Автомагистрали" са преведени 188 млн. лв., като фирмите получавали, колкото са поискали.

Към дата 1 юни от всичките 84 свлачища само по едно се работеше - при Рилския манастир, за останалите нямаше дори разрешение за строеж. Авансите са раздадени през декември 2019 година и договорите изтичат през декември тази година. Трудно ми е да си представя как ще ги изпълним, но ще продължаваме да работим по тази тема, обясни тя.

Другата тема са поръчките ин хаус за "Хемус". Държвата осигурява 3.71 млрд. лева в периода 2018-2019 г.  976 млн. са раздадени авансово за бъдещо строителство на магистралата, отново по същия ред.

Икономическият министър Кирил Пепков каза, че същата схема с "Автомагистрали" в МРРБ се е използвала и в неговото ведомство, но чрез Държавната консолидационна компания.

90 хил. кв. м административна сграда в София тех парк без обществена поръчка за 182 млн. лв. - проектиране, строителство и авторски надзор, даде пример Петков.

Той каза и че при ремонта на язовирите изпълнението е било "два пъти цената на бетона в сравнение с пазарната цена и пет пъти цената за транспорт" - за ремонтираните 10 язовира. Цените пък били с много близки стойности, независимо къде се намират в България. Петков каза и че проверените от него 3 язовира са ремонтирани от една и съща фирма. В този случай са дадени 631 млн. лева без обществени поръчки.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Журналистите, би трябвало, да вземат мнението и на другата страна, бившите управляващи.
294
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ба си крадливия народ. Добре че ще изчезне от лицето на земята.
293
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Саботирайте правителството, не им работете, пречете и и нанасяйте ущърб по всеки един начин!
292
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе,някой знае,ли Сидеров къде си държи милионите?
291
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От кога когато държавна фирма получи пари, това е кражба? Държавни фирми винаги е имало и те никога не са участвали в държавни поръчки. Специално за Хемус, благодарение на това че няма държавни поръчки магистралата ще стане 5 години по рано защото няма да се влачат в съда обжалвания, които целта им е да блокират проекта с години
290
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не е чел "Лъжливото овчарче" не знае за какво става на въпрос , но който е чел разказа знае , че когато те излъжат няколко пъти подред и последния път се каже истината , то тя се възприема като лъжа , така , че само с думи се убеждават лапнишараните , а на мислещия са необходими аргументи подкрепени с факти . Борисов каза - сезирайте прокуратурата щом според вас има нарушения . Играта - тука има тука нема е за друга категория индивиди.
289
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как мислите се пълни чекмеджето?
288
8
 
11
 
! Отговори
Чекмеджан от Банкя преди 2 години
Това е начина за пълненето на чекмеджетата , схемата е да се дават пари на наши хора без обществени поръчки , които след това връщат 60-70% в партиината черна каса , а с останалите 30-40 % симулират някаква работа по някакъв обект , който естесвено след 2 месеца ще е за тотален ремонт , от които ще се усвоят още парички.
287
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
комунизма се е загнездил в България и не пуска.усладило му се е да безчинства на воля с изстрадалия народ.
286
5
 
7
 
! Отговори
Банкер преди 2 години
Този път съдия Братоева спря незаконните уволнения в ББР, а не съдия Вранеску. Внушенията на Киро Язовира са елементарни и говорят за изключителна некомпетентност и непознаване на административната и законовата уредба на страната.
285
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КатяПроблемът е, че те искат парите да отидат в техните фирми на Радев и на новите партии, това им е болката. Не виждаш ли, че са бесни на авансовите плащания най- вече. Бясът ги хваща, че не могат да докопат тези пари!
284
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да се пънете по форумите бандити герберастки *** сте завинаги.
283
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До voidСега готвят за фалит ББР, после и Здарвната каса. Затова уволняват наред, за да не може да се реагира.
282
5
 
7
 
! Отговори
Катя преди 2 години
Ами чудесно това показва,че Борисов е добър стопанин на хазната,не прахова парите не казва няма пари а ги дава на български фирми.Какъв е проблема Кокорко ,че вдигаш тая предизборна пушилка а?Наши ,ваши фирми айде се разкарай с тия измишльотини
281
4
 
9
 
! Отговори
void преди 2 години
Тези май не могат нищо полезно да свършат освен предизборно да клепат предишните. И едните и другите не са стока - това ни е ясно на всички, ама предишните хубаво-лошо построиха нещо, не оставиха дългове, не фалираха банки, не ни спряха евросредства, и поне според новините дето ги четем тука - банките били така препълнени с депозити на граждани, че спирали да отварят нови и щели да ги трансформират в разплащателни сметки. А новите какво ще направят ако докопат властта - да не се наакат само...
280
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5 години Румен Радев внушаваш че се бори с корупцията, но най-накрая се оказва, че Пламен Узунов му ниско всяка седмица в президенството пликове пълни с пари.
279
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всеки знае че дерибеевски строи магистрали но всъщност хората строят а наглата тиква и приятеля му дерибеевски миризливите нагли българи си разделят комисионните и гледат страшно племето от великите си джипове а лаянарите им ръкопляскат по команда хахаха
278
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко милиарди се дадоха за напълно излишните машини за гласуване и то на една единствена фирма близка до Христо Иванов?
277
5
 
8
 
! Отговори
Дими Митушев преди 2 години
Пичове, критиките са полезни, когато дават алтернатива. Да, Боко може да е една престъпна крадлива мут-ра, но какво е Слави? Един морален престъпник, който опросташи поколения младежи! Всички сега надуват балона "Слави", както преди 12 години беше "Боко"! Слави Трифоном премиер, а Иво Сиромахов министър на културата!?! Егати алтернативата? Егати тъ-пото племе? Да живее вечната просто-тия!
276
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде на хаирлия още 76 години БКП управа, радост за "всички" българия в България! :))))))))))))