Политически игри в надпревара за влизане в НС

Важното е кой ще може да състави кабинет, посочи Юлий Павлов
6 юли 2021 22:05, Петя Славова
22

"Позициите на ГЕРБ и "Има такъв народ" са изравнени дни преди предсрочните избори. Победителят ще стане ясен с фотофиниш". Това прогнозира социологът Юлий Павлов в студиото на "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че коя политическа сили ще бъде първа и коя втора - това зависи от избирателната активност.

"Ако на вота отидат толкова избиратели, колкото миналия път - 3,3 млн., победителят ще бъде определен с фотофиниш. При по-висока активност, над 3,5 млн. души, е по-вероятно "Има такъв народ" да спечели с 1-3% преднина. При 3,1 млн. избиратели пък ГЕРБ вероятно ще бъдат водещи", посочи социологът.

Към момента анализът показва, че "Български патриоти" са около прага на влизане в НС.

"При проучването те имат 3,3% подкрепа, но на тези нива възможната грешка е 1%, т.е. не ги отписваме. Но 70% е вероятността да не влязат в следващия парламент. Обратното е с "Изправи се! Мутри вън!" - те също са около бариерата от 4%, но при тях вероятността да влязат е 70%", каза Юлий Павлов пред Bulgaria ON AIR.

И беше категоричен, че няма значение кой е победителят на 11 юли, важното е кой ще може да състави кабинет. Според него успешно би било коалиционно правителство на малцинството.

"Това трябва да бъде моделът, по който да се състави следващото правителство. Зависи дали Слави Трифонов ще направи коалиционно правителство с "Да България" и "Изправи се! Мутри вън!". Реално, за да мине един закон, за да мине и правителство, не са нужни 121 гласа. Това може да дойде чрез неучастие в гласуването и през други парламентарни трикове", обясни социологът.

Според него служебният кабинет е модел на това какво правителство трябваше да бъде съставено от предишния парламент и какво ще бъде успешно в следващия.

Той не прогнозира пълен мандат за следващото правителство, но е убеден, че никой няма да иска предсрочни избори преди април 2022 г.

"Това е оптимистичният срок. Тези партии нямат обща политическа ориентация, затова трудно можем да говорим за пълен мандат. Ако изкара година-две, ще е добре", каза Юлий Павлов.

По негово мнение влияние на вота ще окажат санкциите по закона "Магнитски" - негативно върху ДПС, позитивно - върху БСП.

Във връзка с дейността на служебното правителство - 50% от анкетираните дават одобрение на работата му, срещу 30% неодобрение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Всички беди за РБ са идвали от комунистите-***,слуги на въшливите мужици!/и Винету е комунист/.Втората причина е корумпираната съдебна система,начело с ВСС /съставен от полуграмотни милиционери/!
14
0
 
1
 
! Отговори
Време за промяна преди 2 години
До Krom: Всеки е наследник на някого. С това ли да обясняваме това, което трябва да направим след изборите?. Три мандата на Бойко бяхме най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС, докато преди бяхме поне на нивото на Румъния. А сега сме далеч след тях с 30% по малък БНП на глава от населението. Докато не се оттървем от Бойко и дружинката му няма да се отлепим от дъното.
13
0
 
0
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Христо Христов - вярно е Ице! Лошото е обаче, че наследниците на активните борци и шумкарите, които цял живот сте цоцали от Партията Кърмилница сте твърде жизнени. Може би, защото не сте се преработили?
12
0
 
0
 
! Отговори
Накъде след изборите преди 2 години
Гледах интервюто с Тошко Йорданов по БТВ тази сутрин и си правя извода, че турбуленцията няма да завърши с тези избори. Тошко е наздраво уверен, че може да се направи правителство, което да свърши нещо само ако ИТН ДБ и ИМВ имат поне 121 депутати. От БСП не трябва да се очаква подкрепа, а само изнудване. А БСП им предлагаше подкрепа без коалиция и за политики, които те само обещаваха. Ама били партия на статуквото. Ако т.н. партии на протеста съберат 121 депутати добре. А ако не? Пак избори?
11
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя па! Ми естествено, че това са политически игри. Какви да бъдат? Или само Боко може да играе хоро сам-самичък.
10
2
 
0
 
! Отговори
Баба ти преди 2 години
Какво стана с физиката, Юли? Защо заряза нАуката?
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мая не разбра ли че заради нея и Слави не може да се направи кабинет, та трябва да ходим на трети избори след два месеца?
8
6
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Бойкот на турско-еврео-греко-руско-американските чиfytски избори! Долу републиканската семитщина! Да живее Царство България ! Гилотината бе измислена от евреина Йосиф Гилотин,сега гилотината ще изтреби родствениците на евреите републиканци потопили в кървища Българо-Френска ГАЛИЯ ! Смъртна присъда за всеки републиканец!
7
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ-СДС ЩЕ СЪСТАВИ КАБИНЕТ!
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравейте, африканци! Банана републик раздели на две, за Чалгари - републик, а за вас - банана?
5
1
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
До 4. Кого имаш предвид? Trifcho I kompaniq li?
4
13
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Ако служебното правителство е моделът за следващо успешно редовно, жална ни майка. Чака ни хаос, страх, напрежение в обществото и скандал след скандал.
3
2
 
5
 
! Отговори
ВСЕ ТАЯ! преди 2 години
Няма да се притеснявам кой ще победи и кой ще загуби в тези избори, защото от мен нищо не зависи. При всички избори аз винаги съм имал една цел: Бог да види моето отношение към лъжата, злото и дявола, и затова при всички избори аз съм гласувал против тях. Всеки на нивото си, както казва римският войник св. Мина. бг
2
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нов кабинет може да има само, ако ГЕРБ има повече от 50% депутати, а това няма да стане. Фигуранта и марионетките му ще управляват още доста време...
1
24
 
7
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
След като този субект обърна приказката,ясно е,че ГРОБ са в тинята.Този е такъв отявлен гербераст,че е готов на бялото да каже черно.Щом като вариативно предвижда победа на ИТН,значи ИТН води реално с много пред гробаджийте.