Петков предложи иновационен фонд в рамките на "Три морета"

Тези модерни технологии да бъдат използвани за създаването на иновации в индустрии на бъдещето
8 юли 2021 22:41, Елка Василева
13
Петков предложи иновационен фонд в рамките на "Три морета"
Снимка: МИ

Предлагаме да отворим специален иновационен фонд в рамките на инициативата „Три морета“. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков, който взе участие и направи презентация в работен панел на тема „Иновации“ по време на Бизнес форума, част от провеждащото се в София събитие, съобщиха от пресцентъра на икономическото ведомство. Инвестирането в големи инфрастуктурни проекти би било безмислено, ако не подкрепя конкретни бизнес инициативи.

В този смисъл би трябвало тези модерни технологии да бъдат използвани за създаването на иновации в индустрии на бъдещето, като например биотехнологии. Министър Петков посочи, че сътрудничеството между иновационните екосистеми в региона предполага мащабни инициативи в публични и частни структури - технологични паркове, мрежи от иновационни центрове, изследователски организации и университети.

Още по темата

Петков изтъкна, че можем да обединим водещи световни компании с иновативни стартиращи такива в Изкуствен интелект, които да подкрепят дигитализацията на индустрии на бъдещето, чрез наличната българска и регионална инфраструктура и експерти в областта. „В България работят и успешно се създават множество такива стартъпи, работещи на световно ниво, които могат да обединят усилия в създаването на иновативни решения в различни индустрии“, каза той. Министърът даде пример с биотехнологичните и фармацевтични компании, които търсят решения за подобряване на човешкото здраве.

По думите му провеждането на изследвания в България и съседните страни дава възможност на пациентите да се възползват от иновативни, целенасочени лечения. То също прави страните от Инициативата глобален център за разработване на прецизни лекарства.

Икономическият министър изтъкна още, че в София Тех парк ще се използва изграденият вече петаскейл суперкомпютър. Проектът е част от европейската инициатива Euro HPC, като така в региона ще има мощен инструмент за прилагане на научните постижения в индустрията и реализация на изследователски проекти.

„Нашата цел е да насърчим по-добра наука за обществото и за бизнеса и улесняване на иновациите, трансграничното сътрудничество с най-добрите институции и обучение на следващото поколение български ИТ таланти“, заключи министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Ники преди 2 години
Само напред и нагоре да живее България и рязко вдигне на стандарта на живот
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая измислена инициатива три морета е обречена още от създаването си.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А по-късно фонд за "България на три морета!"
6
0
 
8
 
! Отговори
Ааа преди 2 години
Не сте прав, колега, ще стигнат и по-далеч с говорене после крадене, крадене, крадене.Виж, че все такива работи предлагат дето ни можеш да ги видиш, ни да ги пипнеш, ама много скъпи.
5
2
 
8
 
! Отговори
С иновациите преди 2 години
Най-сладко се краде. Както обясни един специалист по европрограми, това че ще преместиш химикалката от ляво на дясно е иновация и може да се вземат пари, щото доказваме, че ще спестим годишно 200 часа, това са 2000 евро и е зелена политика, защото ще спестим и СО2 от лампи. Въобще тоя министър Петков е много хитър и все залага на такива крадливи политики дето преливат от пусто в празно, но много пари. Браво с
4
3
 
7
 
! Отговори
Emigrant преди 2 години
Тълпа от безполезници,начело с най мързеливия хайванин,рузкия Аватар Гумен Ветов!!Когато дойде видов ден,а това ще е много,ама много скоро,няма да ви стигнат частните самолети,яхтите и луксозните хотели в Дубай,където ще си наврете главите и гъ зовете за да се спасите от гневът на истинските хора в БГ!!Защото на мен лично чашата ми е преляла и бих ви подредил така,както ваште любимци изчегъртваха най добрите и свестни хора на България в продължение на 100 години!Зъб,за зъб,кръв за кръв!!
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков ти с колко пари от твоята заплата ще участваш в този фонд след като го предлагаш?
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Волен Сидеров каза, че дипломата на Петков може да се закупи за 200 долара
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По чиста случайност на тоя фирмата се занимава точно с това. Дай да направим сега нещо с държавните пари, така че неговия бизнес да се облагодетелства.