По принуда: Все повече пенсионери продължават да работят

НОИ преизчисли със задна дата близо 300 000 пенсии
10 юли 2021 15:39, Анисия Иванова
71

Националният осигурителен институт е преизчислил служебно близо 300 000 пенсии на работещи пенсионери. Преизчислението е със задна дата - 1 април. Оказва се, че на все повече хора, достигнали пенсионна възраст, се налага да останат на работа.

"Аз се пенсионирах с малка пенсия 180 лв. преди 6 години и продължих да работя. Сега пенсията ми е 300 лв. И не че толкова имам желание да работя, но съм принудена, защото не ми стигат парите от пенсията", споделя Стефка.

Пенсионерите имат право на преизчисление и увеличение на парите си, ако продължат да работят и внасят осигурителни вноски. Според експертите това е и причината броят на работещите възрастни да се увеличава.

Средно те успяват да вдигнат пенсиите си с 6 лв, а за получаващите инвалидна пенсия сумата е около 2 лв.

"Всяка вноска дава отражение върху вашата пенсия и съответно върху срока, който я получавате. Но това все още не е регулирано. Ние очакваме вече законното правителство да погледне на социалната политика, пенсионната с едно 14, 17% увеличение на пенсиите. Все пак няма как пак да е за всички, няма шанс", заяви икономистът проф. Красимир Ениманев пред Bulgaria ON AIR.

Значителна част от преизчислените пенсии са отпуснати при условията на ранното пенсиониране - тоест хората, които ги получават са сравнително млади. Затова и оставането им на пазара на труда е логично. Една трета от работещите пенсионери у нас са с инвалидни пенсии.

Охранител е най-популярната професия за пенсионерите, показват данните на НОИ. Следват продавачите, пенсионираните лекари, медицински сестри и акушерки. В бюджетния сектор има общо 45 000 работещи пенсионери. Тук обаче освен чиновници влизат и учители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не Ви е виновен.Не съм виждал пенсионер на протест.
49
6
 
11
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Ако съм здрав, смятам да работя до последно. Баща ми(лека му пръст), работи до 83г.въпреки че вземаше и пенсия, която раздаваше на внуци и остатъка даваше на майка ни, защото тя пък все купуваше неща и сега ще изхвърляме стотици килограми дрехи, чаши, мебели, ужас е! Последните години се изнесе в едно село, купи кошери, дворната работа и помагаше на едни млади агрономи да се дообучат. По миналата година спря да ходи там, взе да боледува и Март почина. Важно е човек да прави нещо, не да лежи!
48
1
 
6
 
! Отговори
Забегнал на Запад преди 2 години
Ако в България ми плащаха, или решат да плащат, 1/3 от парите, които получавам в момента, никога нямаше да напусна РБ. Така мислят и много от тукашните имигранти, емигрирали от България, но след три декади в странство, забрави!
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам 42 години трудов стаж.Пенсията ми бе 297 лева до миналата година.Сега е 317 лева с индексацията.Работил съм като стр.техник,ел,търговия и какво ли не още.Причината за малката пенсия е,че през соца заплатине бяха малки.Като фирма осигорявах работници,а за мен каквото остане. В Словения са орязани пенсиите на партийни величия и милиционери от ДС,които са подкрепяли партийният режим,защото са си начислявали големи заплати,ведно с останалите придобивки и тия от криминалната приватизация.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е какви пенсионери, българите изчезват а ромите не работят.да пуснем поне малко арабски емигранти да има кой да работи.
45
3
 
8
 
! Отговори
любопитен преди 2 години
А АПЗ при военните и полицаите влизат ли в тази графа, щото, в интерес на истината и те са работещи пенсионери?
44
2
 
23
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Няма да се притеснявате , след 20 години пенсионната система ще фалира и всички пенсионери или ще работят или ще умрат от глад. Та радвайте се на живота тук и сега.
43
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпроса е - Кой наема на работа пенсионери??? Най-често мъжете пенсионери "висят" по платените паркинги и това са предимно бивши воени пенсионирани след 48 годишна възраст. Но, хората пенсионирани след 65 годишна възраст са изцедени и със заболявания, та, кой ще наеме такива пенсионери на работа?!
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щот имат големи пенсии и ходят на екскурзии като германските пенсионери например
41
5
 
19
 
! Отговори
Христо преди 2 години
На 37 години съм и като видях в НОИ, че имам само 16 години и 7 месеца трудов стаж, ми прималя. Не знам как ще натрупам изискуемия минимум 40 години трудов стаж за да мога да се пенсионирам. Това е нещо като мисията невъзможна. Изглежда ще работя до 80 години.
40
1
 
4
 
! Отговори
До Мунчо преди 2 години
Верно си ***-не става въпрос да живееш под наем,вместо в собствено жилище, а за случаи,когато се купуват жилища, без да имаш намерение да живееш в тях.Това е и.диотска инвестиция. Парите се избиват минимум след 25-30 години.
39
3
 
8
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
Колко са поскъпнали имотите-още не могат да стигнат цените от 2008г.А тепърва ще има голям срив.
38
1
 
2
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
Имаще и длуг "лаф", ама беше истина - те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя. Та това, което прЕбираха тези, които имаха възможност да прЕберат нещо, беше компенсация за мизерните им заплати... А ти, щом си спомняш тези неща, какво си работил "на времето" и доволен ли си от пенсията си?
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
квито управляващите, такова е и положението, все такива си ги избират
36
0
 
31
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
"На времето имаше много лафове за мързела на българина. "Учи мама да не работиш" и всеки се "скатаваше" и крадеше." - Айде да не обощаваме. Майка ми пък казваше: "Учи, за да не те командват простаци". Доста учих, ама с простаци наглава не се излиза. А те, за съжаление, стават все повече.
35
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е готино да блъскаш дневни и нощни смени до 67 годишна възраст и накрая когато доживееш до пенсия да работиш пак защото пенсията доникъде не стига.
34
4
 
12
 
! Отговори
Кьосев преди 2 години
Пенсионер съм от 6 години-пробвах да стоя изжвкъщиби да се мотам, но не се получава! Предпочитам да съм зает с нещо!
33
3
 
3
 
! Отговори
от 9 до 25 преди 2 години
аз съм работил 10-11год по разни кораби, работиш по-цял свят и ти плащат в $$ в банка. Тук не можеше да се осигуряваш върху каквато сума решиш, а тогава беше 550лв/мес и това беше договорено докато се реши проблема, после пък имаше таван2-2200лв. Затова се осигурявах в една частна австрийска компания, където тези пари са по индивидуална сметка, но те постоянно ги подяждат, защото има такси, загубили на борсата и т.н Не съм казвал че рева за добра пенсия, а справедливо да се разпределят парите
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даде по 50 лв., защото това са европейски средства срещу короната, това не означава, че те са запостоянно. Такива ще станат ако хора като теб, вземат да работят, а не да задават безсмислени въпроси.
31
8
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 2 години
Пропускаш фактора "време". Я направи справка колко са поскъпнали жилищата за 25г.10г даже празно да стои жилището, е пак добра инвестиция.Относно бизнеса, може и да се изкара повече за по-кратко време, но тук пропускаш два фактора: "Труд/напрягане/нерви" и "Риск".