Социолог: Кабинетът на Слави Трифонов е неприемлив

Според Светлин Тачев лидерът на ИТН е пропилял успеха от изборите с предложението си
14 юли 2021 22:15, Красимир Ангелов
45

Проектокабинетът на Слави Трифонов - хитър ход или нелепо предложение?

"Има два варианта - или се опита да направи хитър ход, или просто не може да поеме отговорност. Това ми изглежда по-логичното. Не иска да поеме отговорност и предлага кабинет, който е неприемлив", посочи социологът Светлин Тачев в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
"Има заигравка на политическото - на ниво компетенция на експертите, които Трифонов твърди, че е събрал около себе си. По-скоро не събрал, а избрал с върховната своя компетентност да ги оцени като най-качествените. От друга страна, имаме стандартното поведение на хората, които през последните 20 години са работили в драматургията, в телевизията, в шоу. Напрежение, кулминация, развръзка. Отново добрите и лошите, разпределяне на ролите, търсене на вина и отговорност. Най-накрая хепиенд - може би", каза политологът проф. Росен Стоянов.

Той е на мнение, че не трябва да се придава голяма значимост на предложението на Трифонов.

"Колкото повече коментираме този странен на първо четене политически акт, толкова повече му придаваме важност и значимост. По този начин задържаме в публичното и медийното пространство персоната на Трифонов и неговата партия", изтъкна политологът пред Bulgaria ON AIR.

Според Тачев, Трифонов си е пропилял успеха от предсрочните изборите с предложението си за кабинет.

"Това, което наблюдавах при Трифонов и кампанията му, мълчанието което правеше - дотогава стъпките му бяха много премерени. Разиграваше партия шах, която му се получаваше. Успя да се възползва от това да направи предсрочни избори, за да стигне дотук. В момента, в който всичко това беше направено, той си направи харакири", коментира социологът.

Той намира за недопустимо действието на Трифонов да представи кабинет без дискусия или дебат и без да подаде ръка към останалите политически сили.

"На хората им е писнало. На България ѝ е нужно редовно правителство. Нужен ѝ е действащ парламент. Има важни решения за взимане от тук нататък. Тази държава има икономика, която трябва да работи. В един момент ние сме отново на изходна позиция", категоричен е Тачев.

Сравненията с НДСВ последваха лавинообразно след обявяването на състава на проектокабинета на Трифонов. Възникнаха и съмнения за задкулисие. Според проф. Стоянов всичко това е очаквано.

"Свикнали сме винаги да търсим задкулисие, защото почти винаги се е оказвало, че такова съществува. Самият Трифонов реши да не е под светлините на прожекторите, които не са под негов контрол. Но докога? Ако искаш да изчегърташ всичко, ако искаш да се покажеш на толкова витален, би трябвало не да се радваш на 1,2,5,10% разлика с втория, а да генерираш и мотивираш тези 60%, отказали да участваш в изборния процес. Да ги вкараш в гласуването, така че да спечелиш 50% и отгоре разлика. Тогава можеш да казваш - това е, който иска да...", заяви политологът.

"Това нито Симеон Сакскобурготтски успя да го направи, нито Бойко Борисов успя да го направи. Които спечелиха много повече - 1,7-1,9 млн. гласа. Тук имаме 600 хил. Разликата е огромна", допълни Тачев.

Социологът очаква срив в гласоподаването при евентуални втори предсрочни избори. И изключва възможността Слави Трифонов и "Има такъв народ" някога да спечелят пълно мнозинство:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
1
 
! Отговори
до 43 преди 2 години
ВЪВ България...?!?!?!! Верно ли? А има ли нещо от което ти да не разбираш? Освен българки език и всичко останало, гледам, че всичко ти е ясно...
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един шаман с предсказания... Я да предскаже за себе си кога ще ритне камбаната.
23
4
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Във България всички разбират от футбол и от политика.
22
3
 
2
 
! Отговори
цццц преди 2 години
за коя партия са се опитвали да купуват гласове , насам на там? още колко такива купувачи не са хванати? и въпреки всичко, пак Славчо излезе пръв. *** смеха.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самия слави истамбулата е неприемлив.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гост. Точно за това трябва да се гласува, имаше управляващи имаше и опозиция, не беше нужно да се търси спасител защото сега математиката показва че заедно с либералите може да направи правителство и всички да берем ядове и теглила но хак да е.
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези социолози и те като Баце много са меки. Слави сам се провали, абсолютен лаик. Тръгнал да ми предлага кабинет все едно е мажоритарна система. Не става така мой човек, предлагаш министър председател първо и после се договаряш с останалите за стабилно мнозинство. Предлагаш постове и промени в твоята програма и се договаряте. Ти за какъв се мислиш, да ти се съгласят ей така - какъв си ти бе, че да ти приемат безусловно, за какъв се мислиш, ти живееш в собствен свят.
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ку.хия народ. Не искаха ГЕРБ, да били ги гърчели и т.н. И какво като уволняват хората на Бойко които за 100 години напред да се осигурили. Гледайте да дойде някой който да краде по малко и да не гледа да мачка другите а да ви вдигне доходите.
17
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
слави е страхливец , лошото е подлъга маса глупави хора и това стадо реално може да причини сериозни вреди на България. може и това да е била целта.
16
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави се забавлява, щели да му паднат гласувете двойно - много важно. Той не иска да управлява, мрази Бойко и целта му е да не е той, ако ще да има анархия и хаус. Не иска да управлва иска Бойко да не управлява и го постигна.
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
разкрихме те славчооо гола вода си голяма
14
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христо Иванов ще спечели много ако подкрепи служебното правителство с мандата на бсп
13
3
 
11
 
! Отговори
Златена преди 2 години
Слави Трифонов слуша каквото му каже Тошко Йорданов който с предложението си за правителство на България го закопа и на следващите избори Има такъв народ ще са на 3 място но кой каквото си надроби това сърба.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако шоуменът беше казал, че ще предложи тези кукли, дали щеше да вземе 1 процент? Доказа на кого служи, но ще яд накрая сопата
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като се пишат партии на промяната - да прокарат закон за лустрацията на комунизма и комунистите. така на следващите избори народните избранници ще са с чисто минало.
10
13
 
6
 
! Отговори
Е и какво му е преди 2 години
На кабинета!? С нищо не се различава от всичко до сега. Големите претенции към Слави! Важното е да го прецакат. Колкото стават предните, толкова и тези.
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е проект на Доган и много добре измислен като всеки път. За това стигнаха до предсрочни, за да им стигне ИТН+ДПС+ДБ. Последните ще се включат в последния момент с предтекст стабилност за държавата и елиминиране на модела Борисов.
8
5
 
10
 
! Отговори
Златена преди 2 години
Всички от Има такъв народ въобще не можаха да схванат в мозъците си при трети четвърти пети избори в България пак ще има малко българи подали своя глас защото хората са разочаровани от поведението на всички партии в България и пак няма да гласуват но кой каквото си надроби това сърба.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДС и мутрите вън са комунистически патерици.
6
4
 
17
 
! Отговори
Абе... преди 2 години
На следващите избори гласовете за Слави ще са наполовина. И сега бях на кантар да гласувам за ДБ. Спря ме тяхната праволинейност, но виждам, че те са били интелигентния избор.Слави заблуди всички ни с мълчанието си, но ето, че си отвори устата и си пролича, че е същото зло като Бойко, ако не и повече.