Слави Трифонов следвал модела на Борисов от 2009 г., какъв ще е следващия му ход?

Основната драма, която се случи, беше отказът от диалог
16 юли 2021 11:00, Красимир Ангелов
67

В четвъртък лидерът на "Има такъв народ" направи заден ход и оттегли номинацията си за премиер - Николай Василев, защото го обвързвали с ДПС. Какво ще прави оттук нататък Слави Трифонов?

"Струва ми се доста несериозно Слави Трифонов да е разбрал току-що кой е Николай Василев. Очевидно не е сменил и подхода. Основната драма, която се случи, беше отказът от диалог, предлагане на такова правителство, което да затвори пространството за разговор, а не да даде на останалите политически формации да намерят начин да се включат в едно подобно правителство. Имаме оттегляне на една спорна кандидатура, без да се коментират причините за този спор", каза политологът Христо Панчугов в студиото на "България сутрин".

Той се надява пресконференцията на ИТН днес от 13:00 ч., която Bulgaria ON AIR ще излъчва на живо в сайта и Facebook, да даде повече отговори.

Още по темата
"Надявам се да се отговори на важните въпроси - "Кой предложи Николай Василев?" и ако всъщност е Слави Трифонов - той по какъв начин се свързва с Василев и какво мисли за неговото минало", допълни Панчугов.

"Николай Василев беше избран от Слави Трифонов, защото беше един лоялен министър, освен това има и добър бекграунд в образованието си в САЩ и Западна Европа. Тук има дълъг опит в администрацията. Той беше 3 пъти министър за тези 8 години, така че логиката е разбираема. Но друг е проблемът - екипът, който е работил върху тези кандидатури, не отчита това наслоено недоверие спрямо Тройната коалиция и правителството на НДСВ и ДПС. По-важният момент е, че ако не бъде направено правителство и отидем на следващи избори - дали ще се промени ситуацията?! Не мисля, тя ще бъде неясна и ще има още дълъг период на нестабилност, което е проблем за страната", коментира анализаторът Тихомир Безлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

А по думите, ако се стигне до трети избори нито "Демократична България", нито ГЕРБ, ДПС и БСП ще са на Луната.

"В политическото пространство не се чу, че текат преговори за новия кандидат премиер. Ние имаме ситуация, в която се избягва дискусията с партиите, от които търсиш подкрепа и се надяваш на тяхната подкрепа. Това се е случвало в българската история, но при други обстоятелства. Подобна беше ситуацията със Сакскобургготски, но той през 2001 г. спечели почти с 50%. Подобна беше ситуацията с г-н Борисов, който 2009 година беше близо до 50-те процента", подчерта Безлов.

Според него Слави Трифонов следва модела на Борисов от 2009 година.

"Ако си спомняте, тогава Борисов не направи оферта към Костов или Яне Янев, или към "Атака". И изведнъж трите партии започнаха да го подкрепят, когато предложи правителство. Предполагам, че Трифонов иска нещо подобно, но не е в тази ситуация", каза още той.

"Слави Трифонов е политик, той вече е взимал политически решения, той се е явявал на избори и е лидер на политическа партия. Това, че той се опита да ни наложи образа на политика като някакъв лош, без липса на разлика - това е един от най-вредните митове на българския преход, който беше създаден, за да може да произвежда нови хора, които от нищото да стават фактор в българската политика", посочи Христо Панчугов.

И добави, че политика означава да имаш ясна оценка за собствените си ценности и да се опиташ да ги реализираш през различни политики на една демократична система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бекграунд е това което липсва на журналистите тук и днесбг - по точно български книжовен език, за да могат не само файтонджиите да разбират написаното!
49
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ ЗА ДА ИЗБЕГНАТ ЗАТВОРА ЩЕ ПОДКРЕПЯТ СВОЕТО МАРИОНЕТНО ПРАВИТЕЛСТВО НА СЛАВИ
48
1
 
4
 
! Отговори
ЛИСИЧИ ОПАШЧИЦИ ГЕРБ преди 2 години
СЛАВИ СЪЗДАДЕ ПАРТИЯТА СИ ОТ СПУСНАТИ КАДРИ НА ДПС И ГЕРБ. КМЕТЪТ НА БЛАГОЕВГРАД ОТ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ Е ... ЗАМ КМЕТ НА СЪЩИЯ ГРАД ПРИ КАМБИТОВ ОТ ГЕРБ
47
1
 
3
 
! Отговори
Ц! преди 2 години
До Анонимен 53 - Тошко е неспособен да направи такъв сценарий
46
0
 
5
 
! Отговори
И от изявлението преди 2 години
"Няма да правим коалиции ли дадоха заден ход"
45
2
 
12
 
! Отговори
Слафчо преди 2 години
май се надява на тройна коалиция, ама след нея знаем какво следва - ГЕРБ.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
залагам че ще предложат за премиер мария антоанета
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще предложат шахматистката за премиер и другите протестъри ще ги подкрепят с част от дпс и ще направят предателски парламент и правителство, за да получат пари от европа ще дадат зелена светлина на комшиите. Това устройва донякъде и президентството понеже остават хем в удобна сянка хем добър спомен и пак ще ги изберат и тях и така всичко се урежда.
42
3
 
3
 
! Отговори
BGN преди 2 години
Hъм, к'ви са тия анализатори, единият спометат е наречен Сакскобуркотски, за царя като го споменеш така е малко обидно, другият обаче е "Г-н" Борисов, то само с това изказване проличава пристрастност!
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да избере Мая. Тъкмо си имам запазени плакати от 2013 година - ще слуша под прозорците си "Кой предложи Пеевски?" нон-стоп.
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, ГЕРБ няма да подкрепи правителството на Слави, ще бъде в опозиция, а новите министри ще трябва да се подлагат на парламентарен контрол всеки петък и да отговарят за действията си. Свърши баницата дето ББ ви беше виновен за всичко. Сега чакаме изобилието от "неоткраднатите" пари, вече ви се търсят 1.66 милиарда за изминалите два месеца (по ваши твърдения - 10 милиарда годишно). Къде са парите?
39
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И АЗ ИСКАХ МАЯ ДА Е НОВИЯ КАНДИДАТ НА ИТН ЗА ПРЕМИЕР НО НЯМА ДА Е!!!! СЛАВИ ИСКА ДА КОМАНДВА ДА ИМ ДЪРПА КОНЦИТЕ И ЗАТОВА ИЗБРА ТИЯ 30 ГОДИШНИТЕ ЗА МИНИСТРИ! СЛАВИ ИСКА МАРИОНЕТКА ЗА ПРЕМИЕР, А МАЯ МАНОЛОВА Е ДОСТА СВОБОДОМИСЛЕЩА И ТРУДНО ЩЕ СЕ УПРАВЛЯВА
38
0
 
7
 
! Отговори
Az преди 2 години
Да ме вземе мен, нямам връзки с нито една политическа пирамида!
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С 65 депутата са уникални победители, ако бяха взели 120 не ми се мисли ! Представям си картинката , малкия щише да реже нокти вече !
36
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ ЩЕ ПОДКРЕПИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СЛАВИ АКО НЯМА БУДАЛИ, ЗАЩОТО ТЕ НЕ ИСКАТ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ ДА ИМ ВАДИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА, А ИСКАТ СЛАВЧО ДА ИМ ГИ ПРИКРИВА, С КОЕТО ДОКАЗВАТ ЧЕ ТРИОТО ГЕРБ-ДПС-.СЛАВИ СЪС 157 ДЕПУТАТА ИЗЛЪГА ПРОТЕСТА И СИ ОСТАНА НА ВЛАСТ. ПРЕЛЕТИТЕ ОТ ДПС ГЛАСОВЕ ЗА СЛАВИ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ГИ ВИДЯ И ЗАСТЪПНИЦИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА ДПС НА СЛАВИ СЪЩО ГИ ВИДЯ.
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави иска да е като Борисов, но не става. С тези смръщени вежди няма как да се хареса на половината избиратели. Няма харизма, няма и неговия ум. Ако Слави е завършил средното си образование със златен медал, тогава може да се сравнява с Борисов. А по времето на соца имаше реалниа оценка на умствените възможностти на ученика..
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДААА, ТЕ ОБИГАРСИТЕ КОИТО КОМАНДВАТ СЛАВИ СА ЗА ДА СЕ НАМАЛИ ПАРТИЙНАТА СУБСИДИЯ. А ВИЕ, БЕДНЯЦИТЕ, КОИТО СТЕ ДА СЕ НАМАЛИ РАБОТИТЕ ДА СИ ОСТАНЕТЕ БЕДНЯЦИ И ДА СЕ ПЪЛНЯТ ГУШИТЕ И С НАМАЛЕНИЕТО НА ОЛИГАРСИТЕ. НЕМА ТОЛКО ТП НАРОД
33
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ценности у Слави?!!! Те са - кинти, дрога, осмиване на всеки и всичко! Преди години една руска психоложка му каза в очите - Толкова вреди си нанесъл на много хора, че един ден тежко ще платиш за това, много ще страдаш!
32
8
 
3
 
! Отговори
ТРОЕН МУТРОСТАНДАРТ преди 2 години
Българи - ГЕРБ И СЛАВИ СА ЕДНО, ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО - ТРОЛОВЕТЕ НА ГЕРБ СА И *** НА СЛАВИ. НАЛИ """БЪЛГАРИНО""""? ХАХАХАХАХА ЧАКАМЕ ЗОЗО И КОМПАНИЯ ДА СИ ИЗМИСЛЯТ ПАК НИКЧЕТА ЗА ДА ИМА СТОТИНКИ
31
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
следващият му ход ще е да изкара хората на улиците срещу себе си, когато правителството му Б отбор на дпс и герб започне да разграбва по най-демонстративен начин България с цел да се върне обратно на власт другарят Тодор Живков-Борисов.