Асен Василев обеща: Пенсионерите ще са извадени от бедността

Очакваме над 2 млрд. лв. допълнителни приходи над планираното в бюджета
22 юли 2021 12:55, Петя Славова
168
Асен Василев обеща: Пенсионерите ще са извадени от бедността
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очакваме малко над 2 млрд. лева допълнителни приходи над планираното в бюджета за 2021 година. Срещу тези приходи в актуализацията планираме допълнителни разходи от малко над 1,8 млрд. лева. От тях 575 млн. са за социални разходи, 430 млн. са за подкрепа на бизнеса, 335 млн. са за здравеопазване.

Това съобщи служебният министър на финансите Асен Василев, който по-късно днес ще представи проект за актуализация на бюджета, предаде БГНЕС.

Финансовият министър съобщи още, че за президентските избори през октомври, в проектобюджета за актуализация е предвиден най-скъпият сценарий за избори в два тура, плюс избори две в едно.

Има повишаване на вноската за Европейския съюз заради Брекзит. И има около 200 млн. лв. за други разходи, каза още Василев.

Актуализацията на пенсиите е заложена от 1 октомври, тъй като чисто технически няма как да се случи преизчисляването от 1 септември, тогава са заложени 50 лева, които се изплащат. Василев обясни, че коефициентът за стаж се вдига от 1.2 на 1.35.

Още по темата

Минималната пенсия се вдига от 300 на 340 лв., максималната от 1440 на 1500 лв., социалната от 158 на 170 лв. и освен това се слага социална надбавка за пенсионери под линията на бедността. Тя се изчислява на база линията на бедност, която към момента е 369 лв.

С всички тези мерки, всички пенсионери ще бъдат извадени от бедност, заяви Асен Василев и уточни, че в момента 43% от пенсионерите са под линията на бедност.

Ако този пакет, така както е предложен, бъде приет, ние не би следвало да имаме пенсионери под линията на бедност, подчерта министърът.

Максималният осигурителен праг, и размерът на максималният размер на пенсиите обаче остава като въпрос пред редовен кабинет, стана ясно от думите на Василев.

Той увери, че в актуализацията няма нито промяна на прагове, нито на данъци.

Василев каза, че актуализацията е била представена на пет от парламентарно представените партии, като ДПС не са поискали предварително да се запознаят с проекта.

Финансовият министър каза, че увеличените пенсии няма да лишат възрастните от възможността да получат енергийни помощи и добави, че размерът на помощите дори е увеличен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Бивш от НСГП преди 2 години
Че тоя Баща ми е нещо като Богопомазан, Че е Великденски Пенсионер от Баш ДМЗ-Ленин у Перник.
62
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега ви е лесно! Има едни два милиарда от предишното правителство на ГЕРБ! Радев с тия два милиарда иска да купи българите,за да гласуват за него! Служебен пладнешки обир! На изпроводяк на служебните!
61
8
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"Минималната пенсия се вдига от 300 на 340 лв." === Ахахахаха, така ли ще ги вадиш пенсиите от бедността бе, гей ококорен? :))) Че аз само досега, 13:30 съм изхарчил вече 80 лева за ядене и пиене. А олиото че стана от 1,80 при Борисов на 4 лева при Фигуранта дали се покрива с тези 40 лева отгоре, м? Или увеличеното топло и ток?
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С това темпо минималната пенсия ще достигне минималната работна заплата (след данъците) :)
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дължимите долари от Либия, Ирак и други братски страни потънаха в пустинята. Никой не ги видя. А външния дълг беше не 6, а 10 милярда долара. И нямало никакъв документ, който да покаже за какво са похарчени. На държавно ниво нямало никаква отчетност. И трябваше да им се търси сметка на номенклатурчиците, но демократите не бяха реваншисти. Те гледаха напред. Нямаше полза от това, защото ги изиграха ченгетата.
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това трябваше да стане преди 30 години . СПРЕТЕ парите към олигархията и ги насочете към народа , иначе няма да има народ .
57
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това повишение не може да покрие повишените цени на тока, парното, водата и храната. В България никога не е имало достойни пенсии и заплати. След всичките намаления в Гърция мин. пенсия е 800 евро, а тука максималната е 700 евро. Това е истината.
56
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ураа няма вече глад,Радев раздава мармалад! С готовите пари от ГЕРБ!
55
4
 
11
 
! Отговори
вдигната завеска преди 2 години
не се заблуждавайте , ше изпразнят хазната , ше се докопат до еврофондовете , ше присвоят и тях - както откраднаха парите на българите 90г. и кризата е на лице .
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БългарНе си прав, мозъко - минималната пенсия трябва да бъде поне два пъти по-висока от максималната, само тогава нещата с пенсионерите ще се оправят!
53
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Перфидия!!! С парите спестени от ГЕРБ правят пиар на Радев за изборите!
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжец
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До House M.D. Ейййййй, мноо си ***, начи - ми това е синоним на "оразмерителният размер на резмерената размерност", бре - и децата го знаят! Плюс тва, писанието е на Кака Петя - толкова си пада по размерите, че ако не удвои един размер барем по три - начи е била лаконична по циклични причини, това поне като доктор требе го знаеш!
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледат да ди осигурят избиратели за следващите избори. Децата не им трябват. За тях нищо. А сме имали демографска криза.
49
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 50как откъде бе? Ако не знаеш за 12 години твоя идол тегли около 30 млрд. ама евро външни заеми. Е... два млрд. лева не са имали време да ги откраднат.Че за тези 30 млрд да виждаш процъфтяваща икономика и стандарт на живот? Бай Тошо за 6 млрд. долара дълг при 3 млрд дължими от Ирак и Либия и работеща на мах икономика го обявиха за фалирал държавата. А твоя маллоумник за какъв трябва да го обявим?
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе тия ще ни изчегъртат джобовете зимата! За това замазват очите на пенсионерите,барем да гласуват за Радев!
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете пари и за македонците в космоса. Спазвайте си обещанията все пак!
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе най-добре да увеличат пенсиите с 1000%. Тяхна си работа откъде ще вземат парите.
45
1
 
5
 
! Отговори
Мая преди 2 години
Надупи се, ние идваме! Защото ще ви оправим по такъв начин, че да ни помните дъъълго.....
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БРАВО. ПОБЕДИХТЕ БЕДНОСТТА. ВЕЧЕ НЯМА БЕДНИ !!!