Пеканов: 20 млрд. лв. ще се влеят от Плана за възстановяване

Вицепремиерът призова за диалог с политическите партии
22 юли 2021 13:33, Елка Василева
34
Пеканов: 20 млрд. лв. ще се влеят от Плана за възстановяване
Снимка: архив, БГНЕС

20 милиарда лева ще се влеят в икономиката от Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза на брифинг след заседанието на Министерския съвет вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Още по темата

"С влизането в длъжност на служебния кабинет започнахме интензивна работа по Плана за възстановяване и устойчивост", заяви Атанас Пеканов.

Новата версия на плана съдържа 57 инвестиционни проекта и 43 реформи, посочи Пеканов и добави, че служебното правителство е успяло да надгради с 11 нови проекта и 7 нови реформи.

Общата сума, която страната ни ще получи от Механизма за възстановяване и устойчивост, е 12,6 млрд. лева. Очаква се и допълнителен икономически импулс, който ще дойде и от частните инвестиции, които ще бъдат предизвикани от тези инвестиционни проекти, от още 8 млрд. лева. "Т.е. в следващите седем години по този план ще се влеят в българската икономика общо около 20 млрд. лева", добави служебният вицепремиер.

Атанас Пеканов увери, че няма да има забавяне на средствата по плана и те не са поставени под риск. Дори страните, които са представили своите проекти, не са получили все още парите. Не са получили средства дори тези страни, които са с одобрени планове, защото има техническо време. "Средствата за България не са под риск и ние много пъти сме получили от европейските институции уверения, че е важно планът да е хубав", добави вицепремиерът.

По думите му проектът за метрото се запазва. Атанас Пеканов призова за приемственост и диалог с политическите партии.

"Две теми остават горещи - в сферата на енергетиката и в сферата на върховенството на закона. Необходими са амбициозни реформи. Трябва да има приемственост със следващото управляващо правителство", каза още Атанас Пеканов, цитиран от БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Далавера преди 2 години
Дано по-голямата част се "влее" там където трябва,а не в някой джеб.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще направят едно калпаво правителство, колкото да откраднат част от тези милиарди. Без редовен кабинет ще ги гледат през крив макарон.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха-ха. Да си дойдем на думата... Затова искат да има редовно правителство... С пари от Европа и баба знае да харчи...
29
1
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
20 милиарда : 5 милиона = 4000 евро на калпак :)))
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може да му вярвате на този ***, и простаците вярват ли вярват
27
1
 
4
 
! Отговори
До "Бай Ганьо&q преди 2 години
Така е прав си, но спомняш ли си как преди всички избори, дървени философи казваха "Трябва да се Гласува, за да имаш право след това да псуваш". А сега гласувалите, псувайте, ама много псувайте и силно, ама и както да псувате цените и инфлацията си растат, ама това е само началото, ще си говорим в началото на зимата. А вие си псувайте... .. .
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До възстановител==От ЕС и частни инвестиции бе тиквар, не разбра ли? Пише го в статията. Бати простия народ.
25
0
 
8
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 2 години
Превърнаха политиката вVIP Брадър.Всичките депутати чакат само един микрофон или да ги поканят в сутришен блок и се почва то тоалети прически ,а обикновения българи потънал в заеми едвам се храни два пъти на ден ,но продължава да гледа да псува Тея и онея а другите били добри ще му оправят живота Всички сме едни агнета на които им е подготвен деня за курбан а те ни изяждат с кеф
24
0
 
6
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
То стана като на свадба даваш или обещаваш? Обещаваш. Аз давам воловете с колата. Искам всеки така наречен политик да се подписва и запазва на публично място обещанията си. Борис правеше така, спомняти ли си?
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахахаха КОЙ? ще инвестритра във ВЕЧНИЯ Гьол където само потъва
22
6
 
7
 
! Отговори
възстановител преди 2 години
е нали Бойко откраднал парите , от къде тия милиарди дето ше раздавате ?
21
3
 
12
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Приказки от 1001 нощ, Пеканов в ролята на Аладин и вълшебните милиарди.
20
7
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен.."Планът беше съставен от екип на Дончев" викаш?..Е,добре!...Ето и некои подробности:..1.-Създаване на работна група-юли 2020...2..:-ИЗПРАЩАНЕ на проекта-ДЕКЕМВРИ 2020!!!!!....ЗАЩО НЕ ГО ИЗПРАТИХА гробарите?!..ЗАЩО?!...Е,изпраща ли се "Нероден Петко"?!...ЕДВА СЕГА,при Служебното правителство нещата се задвижиха РЕАЛНО!...Но неее,не бил виновен оня,дето в срок не си е свършил работата,виновен е тоя,който я е довършил!...ДОЛНИМАНИПУЛАТОРИ сте,но поради незаинтересованост на хората все
19
4
 
3
 
! Отговори
vdch преди 2 години
Анонимен-9, Субсидиите пи Орешарски бяха спрени седмици след встъпването му в длъжност заради нарушения от Дончев. А при Станишев бе спрян само един проект - АПИ заради батко и братко. Другите преустановени плащания бяха за земеделието поради клеветите на гербаджийката Калина Илиева.
18
2
 
3
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
Как само 20 млрд лева бе драги КРАД...народни представители?Тук дори и към собствения си сайт не обичат линкове - но тук беше публикувана статия преди 3-4 месеца (март-април) че очакваме 79,8 МЛРД ЕВРО - това са над 155 МЛРД ЛЕВА от ЕВРО фондовете за възстановяване -- НЕЩО МИ СЕ ГУБЯТ НАД 135 МЛРД ЛЕВА - още не седнали, И КРАЖБИТЕ НА ЛИЦЕ!
17
3
 
2
 
! Отговори
хаха преди 2 години
До Гледна точкаГлу-пчо можеш да викаш само на оня, който виждаш когато се оглеждаш.Истината боли, но тя е, че след като се отървахме от герберската хунта, България тръгва да се оправя. Инвестиции, проекти, много милиарди по плана за възстановяване. Чекмеджан само може да вдига кръвно, че няма да може да напълни и други чекмеджета.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което комунистите могат да ти обещаят и златната рибка с 30 желания, неможе да го изпълни..
15
3
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
До ха-ха. А бе, глуп.чо, те паритеса едни и същи - и преди, и сега. Просто има променени и добавени проекти.
14
2
 
6
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
До 11. Глу.пак, нищо не е потекло. Ти май не разбираш думичката ЩЕ. Аман от такива зомбирани *** като теб, дето се вързват на приказки и обещания.
13
6
 
4
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Недей писахте такива новини, че баце ако прочете какви пари се вливат в България, ще вдигне кръвно и директно при Балтов.