Радев има последната дума за отстраняването на Иван Гешев

ВСС в няколко заседания трябва да обсъди искането на Янаки Стоилов
22 юли 2021 09:27, Ния Христова
35
Днес не може да има решение на Висшия съдебен съвет по искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно от думите на доктора по конституционно право Симона Велева. 
 
"ВСС няма срок, в който да се произнесе. Трябва да има време, за да разгледа сигнала, магистратите трябва да изслушат главния прокурор по конкретния случай. Необходими са поне 4 заседания на ВСС и след това да се вземе решение дали има такова нарушение или не", обясни конституционалистът пред Bulgaria ON AIR.
 
Тя подчерта, че решението за отстраняване на главния прокурор се взима от президента. 
 
"Ако се установи нарушение, извършено от главния прокурор, ВСС може да вземе решение и да предложи на президента да го освободи от длъжност. Радев еднократно може да върне предложението, но втори път няма право на това и трябва да подпише указ. Това е огледална процедура като по назначаването на главен прокурор", заяви Симона Велева. 
 
Докторът по конституционно право уточни още, че мотивите за искане за отстраняването на обвинител номер едно могат да бъдат субективни и обективни.
 
"Сред обективните основания са навършване на 65-годишна възраст, невъзможност повече от година да изпълнява задълженията си. Това важи за всеки един от тримата големи в съдебната власт. Сред субективните причини са  трайно неизпълнение на задълженията, както и уронване на престижа на съдебната власт, както е в случая", добави Велева.
 
Тя подчерта, че не е случайно при избирането на главен прокурор се създава специална комисия, която обсъжда моралните качества на кандидатите.
 
Според нея важен приоритет за новия парламент трябва да е предприемането на мерки по негативните препоръки в Доклада на ЕК за съдебната реформа у нас.
 
"Докладът е много сериозен знак, ние сме длъжни да предприемем мерки и да премахнем негативните коментари. Имаше опити за това със създаването на фигурата на прокурор за разследване на главен прокурор. В момента този казус е в Конституционния съд", уточни Велева. 
 
Според нея съдебната власт може да се реформира и без промени в Конституцията. 
 
"Не трябва да бъде облекчена процедурата за отстраняване на главния прокурор, трябва да се намери баланс на законово ниво. Така че той да бъде независим и да не може всеки, който от политиците поиска, да може да стартира процедура за отстраняването му", добави Велева.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

35
Още от Политика
ИТН са уязвими откъм прищевки на политически партньори
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
5
 
! Отговори
Би преди 4 дни
Борисов и Гешев като сиямски близнаци,заедно и в затвора.....
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
radev izbumka pilot, sega celi prokuror ...ama she se udavi ot zagubena orientacia
32
3
 
3
 
! Отговори
комитата преди 4 дни
ВСС е излишна организация -всичко толкова сложно е направено че бъркотията да с еразмива между много институции и да се стигне до мачу пикчу
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А ние ще имаме последната дума есента при изборите за следващ Президент. Надявам се този път да не успеят да ни излъжат.
30
5
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 дни
Каскета не трябва да е изчегъртан , а направо заличен
29
11
 
6
 
! Отговори
Ха ха преди 4 дни
Значи му давате и това право да се набърка и в съдебната система,само там все още не е изчегъртвано. Добре дошли Божков,Цв. Василев и всички онеправдани и изтерзани от Борисов,нещастни олигархчета. Радев ще се погрижи да сте чисти ,честни и прозрачни.
28
3
 
4
 
! Отговори
Сатир преди 4 дни
Въпросната г-жа разсъждава твърде много върху свободата на словото и твърде малко върху "фейка" като отрова за медийното пространство.
27
4
 
14
 
! Отговори
До Totenkopf преди 4 дни
Всичко по реда си , Бай Ставри е строг и търпелив
26
6
 
14
 
! Отговори
Асан преди 4 дни
А Тиквата се моли за оставането на Гушев :))
25
12
 
16
 
! Отговори
апел преди 4 дни
Баневи, Бобокови, Черепа, Цецо Мустака се молят денонощно за оставката Гешев. Тези хора са невинни жертви на репресиите на предишния режим. За бога хора, свобода за невинните милиардери !!! Браво на другаря Радев който е начело на борбата !!!
24
8
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 дни
Има на баба ви фърчилото, за да се стигне до неговата дума има ред неща, които да станат преди това
23
14
 
15
 
! Отговори
Миризлив Гербер преди 4 дни
В последният си доклад от миналата от онзи ден ,ЕС даде зелена светлина за отстраняването на Каскета , така , че чегъртайте смело
22
12
 
14
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 4 дни
ШАТ ШАТ ШАТ ...............на Каскетчето главата
21
12
 
35
 
! Отговори
...... преди 4 дни
РАДЕВ СЪН НЕ ГО ЛОВИ, ОТКАКТО ГЕШЕВ МУ РАЗРОВИ ЧЕРВЕНОТО БЛАТЦЕ. МАЧКАЙ ГЕШЕВ !!! ПРОЧЕТИ МУ ПРАВАТА И ДА СЕ СВЪРШВА .
20
5
 
5
 
! Отговори
След година преди 4 дни
След акцията на разследваните за национално предателство, Гешев може и да не остане главен прокурор, но е абсолютно сигурно, че в близкото бъдеще след Военния трибунал, Радев ще бъде тежката артилерия на българската демокрация.Тежко и горко на руските шпиони по това време.
19
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До анонимен 18 ... А моята прогноза е, че Гешев няма да завърши мандата си, а Радев ще спечели втори мандат!
18
0
 
24
 
! Отговори
ХХ преди 4 дни
симонче, кой ти е продал диплома на юрист? В България има разделение на властите и Главния прокурор се избира от ВСС. А, президента има само представителна функция с идеята да е обединител на нацията. Как последна дума при избор на Главен прокурор може да има президента, като той е само декоративна фигура???
17
11
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 4 дни
Рано или късно и Радев ще бъде отстранен! Дано е по-рано, даже наесен!
16
19
 
6
 
! Отговори
noname преди 4 дни
Сега ВСС да покажат, че не са корумпирани и Радев да издаде указ за изритването на Каскета.
15
11
 
24
 
! Отговори
Радев предател преди 4 дни
Президентът знае, че Гешев ще му повдигне обвинение за предателство и затова е цялата шумотевица. Целта е отстраняването на обвинител номер едно иначе Радев ще е обвиняем, а може би и осъден. Няма как след като стана ясно, че Малинов е предател и е под крилото на Радев, то последният да не е замесен. И не само Малинов /който беше награден от Путин за добре свършена работа/, а имаше и други обвинени в шпионаж. Гешев, най-вероятно има доказателства и сега се играе на котка и мишка.