Трети избори ще са катастрофални за всички в системата

Има политическо съзряване в ИТН, смятат политолози
23 юли 2021 10:00, Ния Христова
37
Президентът Румен Радев започна да провежда консултации с представители на парламентарните групи в 46-ото Народно събрание преди да връчи мандат за съставяне на правителство. 
 
"Консултациите са проформа разговор за установяване на политическите намерения на силите. След като тази формалност мине, предстои и връчването на първия мандат. По-важно е не какво се случва на тези консултации, а какво се случва на заден план между самите партийни сили и тези съвещания, които ИТН организира", заяви политологът Иван-Асен Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
"Партиите участват в тази процедура, за да свикнат, че демокрацията се движи по правила. И да си припомнят, че предизборната кампания е свършила. Време е за вършене на работа, има отговорности и процедура. Времето е малко, а трети избори ще са катастрофални за всички участници в системата. И президентът ще им припомни, че трябва да се придържат към думите си, защото всички български граждани гледаме и внимаваме", посочи от своя страна политологът Любомир Стефанов.
 
Иванов сподели, че вижда политическо съзряване в решението на ИТН да проведе консултации не само с ДБ, ИБГНИ, но и с БСП и ДПС.
 
"ИТН водят доста самосиндикална политика, те не се съобразяват с никого. Това бяхме свикнали да очакваме от тях, но през последните дни, особено със скандала около предложението им за кабинет, виждаме, че имат политическо съзряяване. Самият факт, че ДПС и БСП са поканени на съвещание с ИТН, показва, че те разбират каква е настоящата ситуация и разбират, че без тези няколко депутати практически ще бъдат бламирани във всеки един момент", изтъкна още политологът.
 
Според Стефанов първият проектокабинет не бил фалстарт, а преднамерен опит.
 
"Слушайки думите на зам.-председателят на партията г-н Йорданов и тези на г-н Станев, разбрахме, че това е било целенасочена медийна стратегия. В крайна сметка видяха линиите къде стоят с този си детински ход. Но динамиката, в която влязоха - в обяснителен режим, не им е комфортна. Това беше някакъв ход, който странно позиционира ИТН. Започнаха да се откриват припокривания с програмите на други по идеи", отбеляза той.
 
Стефанов се съгласи с Иванов, че е показателен фактът, че БСП и ДПС са поканени на разговори с ИТН.  
 
"ГЕРБ, че не са поканени, не е грешка, но начинът е много демонстративен. Струва му се, че в един момент може да се изпадне в ситуация да се правят политики напук", опасява се политологът.
 
Опасно е и да се разчита прекомерно на подкрепата на БСП и ДПС, защото "знаем какво се е случвало в такива коалиции", припомни Стефанов. Според него е важен въпросът доколко ще им се позволи на двете партии на статуквото да участват в управлението.
 
"Намеренията на ИТН са правителството им да издържи по-дълго. Отварянето към партиите на статуквото означава, че ще търсят мнозинство с техни гласове. БСП и ДПС имат нова позиция - отделени от ГЕРБ", посочи Иванов.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
10
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
Това ли ще е опрадванието да ни натресат новата тройна коалиция БСП, ИТН, ДПС. По добре отново на избори отколкото такава отровна комбина.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбрах за кои всички от коя система ще са катастрофални.
9
1
 
12
 
! Отговори
Prima преди 2 години
Няма да има. Радев не иска 2в1. Става неизбираем. Ще прави, ще струва, но чалгарите ще са принудени да направят някаква пародия на кабинет. Сметката ще я платим всички ние, които живеем в тази държава. На миячите на чинии и дупета на стари баби на Запад не им дреме. Те ще си слушат Куку бенда и лятото ще се напият веднъж на Слънчака. Оттам нататък, не им дреме какво става тук.
8
4
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
На фигуранта Радев не му отърва да има трети избори...
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що бе, кво му е лошото на трети избори? На нас не ни пречи. Даже ще е много добре ако направим редовния мандат на правителството по 3 месеца. Така който и да управлява няма да се заседява много и ще гледа да свърши по някоя работа даже, за да се представи добре щото ще знае, че не му е сигурно местенцето и не може да се окопае.
6
3
 
5
 
! Отговори
Не си представяй преди 2 години
колега (5) какво се случва на персонал по морето, щом си поиска неплатената последна заплата.
5
2
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
А дано да изпукат всички партизани :)))
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приготвяйте 82 милиона и да правим избори.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече почнаха с номерата. Да влизат и излизат нацупени от парламента. Представям си какво ще ми се случи на мен, ако изляза с бодра стъпка от работа, защото не съм на кеф нещо. Просто по-добре да не се връщам. Но явно някои хора им е чужда думата дисциплина и особено думата работа. Те са над тези неща.
2
1
 
7
 
! Отговори
ДС-ти ноември преди 2 години
СиДСтемата дори преДСрочни избори не я бърка.
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избори до дупка!