Илияна Йотова: Кражбата на историята е оскърбление

Няма как да приемем езика на омразата, обяви вицепрезидентът
31 юли 2021 17:25, Красимир Ангелов
30
Илияна Йотова: Кражбата на историята е оскърбление
Снимка: Президентство

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе гост на традиционния събор в Попови ливади над град Гоце Делчев, където традиционно се чества годишнината от въстанието през 1903 г.

Пред паметника на Гоце Делчев бяха поднесени венци и цветя, а неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва и молебен за здраве.

"Всякакви опити за кражба на историята ни, за нейната подмяна, за делението на героите на наши и ваши, на чужди и свой е оскърбление пред тяхната памет и тежка присъда, за тези, които дръзнат да го направят. Ние няма да предадем родината си, нашето присъствие тук е като клетва.

Националните ни герои падат покосени в битките, но остават да сияят в паметта ни, кражбата на историята е оскърбление за тази наша памет” каза вицепрезидентът и добави: "Няма как да приемем езика на омразата, който е в учебниците, паметниците и музеите. Твърдата българска дума се чува тук, но и в Европа".

Йотова посочи, че не приема декларацията на македонския парламент за отношенията с България.

Това е право на една суверенна държава, но не смятам, че това е стъпка в правилната посока за започването на преговори за членството на РСМ в ЕС, каза още тя. Според нея е бил постигнат известен напредък, но с тази декларация има по-скоро връщане назад.

"Пътят не е в самоцелното противопоставяне, а в диалога и реалното решаване на споровете. Длъжни сме пред своите деца и тяхното бъдеще", посочи вицепрезидентът и даде за пример успешното трансгранично партньорство между община Гоце Делчев и Гърция и Република Северна Македония. Един от настоящите проекти е свързан с ученическия лагер в село Попови ливади.
 
"Преображение означава ново начало и надежда. Както героите на Илинденско-Преображенското въстание поискаха новото начало и промяната, така и ние днес към това се стремим – промяна, ново начало, българската държава и българският народ да просперира", изтъкна още Илияна Йотова.
 


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки, който може да се подписва е възможно да стане и да бъде избран за премиер. Важното е да се подпише бг съгласие за влизане на С. Македония в ЕС, Истанбулската конвенция, приватизация на банки и пътища, дето не са приватизирани, пълен достъп на НАТО за война срещу Русия и т.н.
26
0
 
1
 
! Отговори
Крокодилски сълзи преди 1 месец
Госпожата да прочете кое как е станало!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не играй шах с ром и македонец. Единият ще ти открадне коня, а другият- царя.
24
0
 
3
 
! Отговори
виож кой преди 1 месец
се размърда? др. Йотова не знае май историята на собствената си 130 годишна партия и кой изпълни указанията на Сталин относно "македония"
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като немат собствена история, крадват от нас, така е по лесно Илиянче :))
22
2
 
10
 
! Отговори
Ебассси преди 1 месец
Кражбата на история било оскърбление ....... вие само изчакайте да дойде правителството на чалгарите на власт . Ония дето искали българин и македонец да пращат космонавти... за сметка на Българския данъкоплатец.Щото те макетата паре немат. Спомнете си техния президент как на аванта се вози до Ватикана . А ваксините ? . Всичко ще им дадем на макетата . Дори и територия . Не ви се вярва ? Ще го разберете ... ама ще бъде вече късно . Наивници.
21
0
 
9
 
! Отговори
Интеркома преди 1 месец
Йотова нещо да не е позабравила заради кого стана Македонията? Коминтерна с пръв вожд другаря Димитров.
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради пустите макета колко кръв сме проляли, те за благодарност ни мразят :) Нема да влезнат в ЕС и това е :))
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Не трябва да Кой уби ГД ? Турците и НАТО като подариха Скопие на Турция. Не забравяме историята но политиците не казват истината.
18
7
 
4
 
! Отговори
Християнка преди 1 месец
Илияна Йотова e тoлкова лъчезaрна, зaщото нa гoлемите хриcтиянски прaзници сe пoдмива oтдолу cъс свeтена вoда зa пoлово дългoлетие и вaгинална свeжест в прoслава нa Гocпода Бoгa - Вceдържател.
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Успех на Йотова и българската истина и кауза за Македония!
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да чуваш думата кражба от крадците на прехода ,ограбили национално богатство,това е гротеска.Да слушаш за кражби от т нар мандраджии дето пладнешки обираха преди 9 ти ,това си е цинизъм.Имаше един чудесен историк (от последните)Йордан Андреев ,той казваше:младите колеги смятат ,че като препишат големите автори и стават историци и пишат наука,е не е така.Прав се оказа.Божидар Димитровците днес са навсякъде,Митев,Пл.Павлов,Овчаров,Илчев....преписват ,рушат науката от 20 век ,но обвиняват в кражб
15
7
 
12
 
! Отговори
22 преди 1 месец
Чудесна позиция на БЪЛГАРСКИ Вицепрезидент! Браво! Нека всички истински българи да подкрепим тази позиция!
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Ботев още ли е малък човек.Това не беше ли историческо оскърбление към цялото Възраждане, госпожа вице?
13
4
 
6
 
! Отговори
22 преди 1 месец
Чудесна позиция на БУКГАРСКИ Вицепрезидент! Браво! Нека всички истински българи да подкрепим тази позиция!
12
2
 
16
 
! Отговори
Не трябва да преди 1 месец
забравяме, че комунистите от нейната Партия подариха на македонистите в Скопие, костите на Г.Делчев, след 9-ти
11
3
 
3
 
! Отговори
О хо хо до илианка преди 1 месец
Гледай с ДВЕТЕ ОЧИ, НЕ САМО С ЕДНОТО!
10
5
 
12
 
! Отговори
Обективно преди 1 месец
ОТЛИЧНО ИЗКАЗВАНЕ! НО СЪЩО ТАКА ОБЕКТИВНО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗКАЖЕ И ЗА РУСИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С НАШАТА ПОДМЕНЕНА ИСТОРИЯ ОКОЛО ОСВОБОЖДЕНИЕТО, СЪЩО РОЛЯТА НА СТАЛИН ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКА НАЦИЯ / ВИЖ ИНТЕРВЮТО НА АКАД. ГЕОРГИ МАРКОВ В ОФАНЗИВА/. АМА НЕ СЕ НАДЯВАМ ВЪОБЩЕ!
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова трябваше да има лустрация и такива да не могат да заемат висши държавни постове.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно бг комунистите ПОДАРЯВАТ нашите герои и история на тази измислена държава. В София се измисля и македонския език.