Туристическият бизнес: Здравните заповеди постоянно се сменя, не можем да работим

От АТИБ изпратиха писмо до трима министри
Обновена: 1 авг 2021 13:22 | 1 авг 2021 13:20, Анисия Иванова
12
Туристическият бизнес: Здравните заповеди постоянно се сменя, не можем да работим
Снимка: БГНЕС

През целия период на Ковид кризата туристическия бизнес, въпреки многократните опит, не успя да осъществи ползотволен контакт с Министерство на здравеопазването, така че да могат представителите на туристическия сектор да могат да спазват правилата, но и да работят. Това подчертават в писмо до служебния здравен министър Стойчо Кацаров, иономическия Кирил Петков и туристическия Стела Балтова във връзка с последните нови условия за влизане в страната на български и чужди граждани и отражението й върху туристическия сектор от най-голямото обединение на индустриалния туристически бизнес – Алианс на Туристическата Индустрия в България (АТИБ).

„Ние продължаваме да работим без ясна визия какво ще се случва във времето напред и да гадаем каква ще е следващата заповед. Всяка промяна в обстановката и всяка произлязла и несъгласувана с нас заповед до момента е нанесла материални щети, които за съжаление остават винаги и само за сметка на туристическия бизнес, който за пореден път Ви напомня, че не работи вече от година и половина.

С последната Ви заповед поставяте в състояние на невъзможност туризма да работи, но в същото време няма категорична забрана, която да доведе до икономическо подпомагане. Ако това е целта, то икономиката на България я очаква много мрачно бъдеще. Ролята на администрацията, г-н Кацаров, е да работи и създава добра бизнес среда, чрез която да се постига възход и развитие, а не ограничения“, се казва в писмото по повод действията на здравния министър Стойчо Кацаров АТИБ.

Обръщайки се към икономическия министър Кирил Петков от АТИБ подчертават, че действията от страна на администрацията и програмите, които уж са в помощ на бизнеса, превръщат работещи в туризма от професионалисти в оперативни счетоводители без реално да подпомагат най-пострадалият от кризата сектор на бълграската икономика – туризмът.

От АТИБ припомнят, че браншът не може да бъде кредитиран от банковите институции, тъй като никой не можа да разбере, че туризма е специфична дейност и изисква специално внимание. „Несигурността и неизвестността за последващи икономически мерки към бизнеса го води до безизходица, от която изхода е само един“, категорични са от АТИБ .

В писмото си от най-голямото професионално обединение в туризма подчертават, че ресорният им министър Стела Балтова не е оправдала очакванията на бизнеса „че като служебен министър за втори път на този пост, имащ опита и знанията, ще бъде водещата фигура и свързващото звено между ведомствата – МВнР, МФ, МЗ, МИ, МОН, така че да е максимално полезна на бранша.

„Вече трети месец се опитваме да Ви покажем нашите проблеми, които ни притискат сега и в този момент. За съжаление това, което виждаме в отговор е бъдещи инициативи, за бъдещи моменти, когато туризма е в една нормална среда, която в настоящия момент не се знае кога ще я има. Опитвахме се три месеца да Ви обясним належащите проблеми, при решаването на част от които щяха да доведат запълняемост на морските курорти и да не се допусне да има летен сезон с повече от 30% затворени хотели, с повече от 85% неработещи туроператори, с повече от 80% неработещи екскурзоводи, с 90% спрял автобусен парк на случайния превоз и най-вече с повече от 50% безвъзвратно загубен обучен персонал. Дори и сега при тази толкова унищожаваща бизнеса заповед, отново нямаме реакция от МТ“, подчертават от АТИБ.

„Ако туризмът за тази държава представлява интерес, то нашето предложение е да се направи среща на АТИБ с Вас, за да начертаем стратегия и общ план на действие за реакция в Ковид среда. Не смятаме, че няма бизнес, който да не е работил година и половина и да може да издържи трета Ковид вълна, да оцелее и да бъде адекватен на икономиката, за да плаща данъци, да поддържа персонал и да се развива. В пълна готовност сме да очертаем належащите проблеми и да предложим работещи решения“, призовават от бранша.

Въпреки явното неглижиране на сектора от страна и на служебния кабинет  от бранша са готови да обяснят за пореден път на представителите на кабинета какви действия са необходими за оцеляване на сектора. Стига да има кой да ги чуе и разбере. „Бизнесът ни се нуждае от ясна политика, в която да има приемственост от администрацията, стабилна и достъпна финансова подкрепа за посрещане на настоящите и предстоящи предизвикателства. Нека ни бъде дадена възможност да работим“, завършва писмото на АТИБ до тримата министри.
 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде стига ревахте,навсякъде са стриктни мерките затова тук е пълно,защото е айляк,паднат ли мерките в другите държави,тук пак ще е празно,защо ли,защото няма бизнесмени,всичко е лакома папла ч
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам защо всички се оплакват от нашето море .Хем ходите,хем им бутате банцата в устата хем ревете ,това го няма никъде по света разберете .Не сте нормални и здравомислещи хора .Въпреки мерките има начини да си ходите на море и извън България .В България ще бъдете одрани живи на БГ Черноморието
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ах,"горкичките" пак ревът , ама ресторанти и хотели Фрашкани - цените Двойни ,храна и база Мизерни ! - на Резово у кръчме алчника ни взе за 2 филийки обик. хляб 1 лв !!! Всички са внесли от майнасирайна евтин скорпид / Отровен дракон/ и го набутват по 15лв . А Бочко им намали ддс на 9% и им Подари Милиарди по "програми" .
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия пък от точно Стойчо чакат обещания. Буратиното лъжлив.
8
0
 
24
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 месец
Как бе, служебната министърка каза, че сезонът е супер.
7
3
 
5
 
! Отговори
Нямаш левче за WC ? преди 1 месец
Знай, скъпо ти е на морето.
6
13
 
10
 
! Отговори
Племето ни е само за преди 1 месец
Военен режим.
5
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сивия сектор реве, че нямало предвидимост и не можели да работят, аре У левУ робовладелци.
4
8
 
4
 
! Отговори
Тези дето най-много преди 1 месец
плачат, НАП да ги провери.Защото тези 15% от БВП от Туризма ще скочат рязко!Стига двойни стандарти!Стига мачкане на малкия бизнес!Затова сме държава на ниво на такива от 3-тия свят.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мен ми се ходи някъде, но с тея ПСР и тестове си седя в нас.
2
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво искат тия, на морето е фрашкано с народ!
1
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
с писма ефект няма, има ефект с точилка на площада