Бизнес и култура на едно място в музей в София

Нова концепция за "Софийски арсенал - музей на съвременно изкуство"
6

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нова концепция за довършването на сградата на музея "Софийски арсенал - музей на съвременно изкуство" и разширяване на нейните функции, свързани с изискванията на съвременните форми на изкуството и арт мениджмънта беше представена от министрите на културата Велислав Минеков и икономиката Кирил Петков.

"Тук ще бъде проект, който ще съчетава икономика и култура, надяваме се предприемачи в културата също да имат място под този покрив. Културата може да бъде самоиздържаща се, но за това трябват места като тези. Част от нашата идея е да привлечем млади творци и предприемачи и да измислим бизнес модели“, каза Петков.

Според него целта е изкуството да бъде финансирано по бизнес модел и да е "по умен и разумен начин", при който предприемачество и култура да вървят ръка за ръка.

Според Минеков музеят трябва да стане един съвременен център за изкуство.

"За съжаление в България липсва нещо, което твърде често се отразява на хората, които искат да се занимават с този занаят. Виждали се в Европа как се подпомагат млади хора с ателиета, фабрики, зали и стипендии, трябва да дадем шанс на тези, които могат – поне най-достойните да не остават на улицата, след като завършат, защото това са хора със способности. Тези способности трябва да бъдат поощрени. Това няма да е само галерия. Тук има възможности за всякакъв вид прояви – каменни концерти, филмови фестивали и конкурси, може да се ползва и като конферентна зала. На тавана има подходящи помещения за ателиета“, посочи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То един бизнес, че и една култура цъфти у нас.. този минеков ходеше некъпан с ловно елече 2 години по протести и със сако просто изглежда неестествено. Явно иска да си вземе под наем нещо за без пари в музея и му е приковал вниманието. Все пак властта е до време, нали
4
0
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Не може бизнес и култура да живеят под един покрив. Бизнесът е враг на народното творчество. Вън евреите маркентигови швестърски от Царство България!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бизнес и култура отдавна са част от българското съзнание - нарича се 'тарикатлък'
2
1
 
4
 
! Отговори
Туранага сан преди 2 години
Затрогващ е афинитета на икономическия министър към прохождащите бизнес- и арт-мени. Само не сме ли малко работещите, та да ни лепите за издръжка освен ро мск ите събратя още разни там общества в нужда? Освен талантливи стартъп бизнесмени и артисти има талантливи юристи, спортисти, медици, инженери, домакини, монокини и всякакви други. Тях нали няма да решиме да ги подкрепяме?
1
0
 
2
 
! Отговори
Ко? Не! преди 2 години
Каменни концерти?