Предложения на "Възраждане" за изменение в съдебната власт

С промени в Закона за съдебната власт се уреждат три въпроса
Спонсорирано съдържание | 13 авг 2021 10:32, Камелия Цветанова
21
Предложения на "Възраждане" за изменение в съдебната власт

На 12 август от 11:30 ч. в БТА София се проведе пресконференция на Възраждане.

В нея участваха адв. Румяна Ченалова - кандидат за народен представител от гражданската квота на Възраждане на Парламентарни избори, април 2021 и юли 2021 г. и експерт на политическата партия по въпросите за съдебната власт и адв. Петър Петров, зам. председател на Възраждане.

На пресконференцията беше представено предложението на Възраждане за законопроект за изменение на закона за съдебната власт.

Часове преди пресконференцията Възраждане внесе предложение до всички парламентарни групи в Народното събрание, които са заявили намерения за промяна в Съдебната система, и до Министерския съвет на Република България в качеството им на  органи/лица със законодателна инициатива за конкретни промени в Закона за съдебната власт.

Предложеният законопроект за изменение на закона за съдебната власт урежда три въпроса:

1. Детайлизира процедурата по освобождаване от длъжност нГлавния прокурор и председателите на върховните съдилища при извършени нарушения по чл. 129 ал.3 т.5 от Конституцията.

Регламентира се кой може да внесе предложение, органът, който  взима решенията, редът и сроковете за това.
Въвежда се възможност за временно отстраняване от длъжност на Главния прокурор, председателите на върховните съдилища и изборните членове на ВСС при образувани срещу тях наказателни и дисциплинарни производства. Досега тази възможност касаеше само редовите магистрати. Въвежда се изискване това отстраняване да е задължително предвид възможността за въздействие, влияние и др. и предвид високия обществен интерес. Срокът е до 3 месеца, както за останалите магистрати.

2.Предлага се промяна на структурния състав на ВСС, като при осъществяване на избор на членовете на ВСС от квотата на парламента се поставя задължително изискване за  едно хабилитирано лице   по публичноправни науки  и 2 лица, преминали през трите нива на съдебната власт със специализация по публичноправни  науки, административно право и процес – за всяка от двете колегии на ВСС.

Предлага се ограничение за административни ръководители на органи на съдебната власт да  бъдат предлагани за членове на ВСС до изтичане на 5 години от прекратяване на мандата им като ръководители.

3.Предлага се извеждане на Националната следствена служба от системата на прокуратурата и обособяването ѝ като самостоятелен орган на съдебната власт съобразно Конституцията.

Предлага се в определени посочени случаи директорът на НСлС да придобива временно качеството „изпълняващ длъжността прокурор по разследването срещу Главния прокурор и неговите заместници“.
 


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно ли хора изгонени за нарушения от съдебната система ще я реформират!
14
4
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тия нали не са у парламента :)))
13
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все пак накрая Тиквата и Каскетчето ще изгният в панделата. Пък вие си пишете и срещу Възраждане и срещу Христо Иванов и срещу Мая Манолова...Престъпниците ще си получат заслуженото!
12
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костя Копейки. Как хубаво звучи.
11
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази партия пере здраво пари от Москва. И всичко което предлага е в интерес на Русия. Такова и е и името да се "възражда" господството на руската империя. В действителност това няма да стане. ЕС е набрал скорост и руските пари ще отидат на вятъра. А тия които ги харчат ще живеят за известно време в безгрижие. После им идва зора в живота
10
13
 
15
 
! Отговори
На тези преди 2 години
По слугинаж и продажност само Сидеров им води!С една обиколка!Костя Копейкин смени ПЕТ партии ИЗТРИ коалиции.Дорде се докопа до субсидийте.И рублите.И да си купи къща с тях.Такива са ни "патриотите"
9
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои точно бяха тия и колко гласа взеха на изборите, та искат да променят закони?
8
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко казано от устата на Костя Копейкин или хората му са лъжи!!!!!
7
9
 
19
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Субсидаджий.И Копейкаджий.Изядоха на Сидеров хляба.На Бялата златка вече и Валиум му не помага.
6
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат да сложат ръка върху НСлС и по този начин обеззъбят обвинението.А подчинят ли я на парламента или изпълнителната власт, забравяме въобще за държава.Олигарсите ще си правят каквото искат.
5
14
 
11
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Не ти го желая,но няма да те съжалявам,ако се разболееш и проклинаш защо не си се ваксинирал. Тези руски опорни против ваксините....са нелепи,защото и Отровителят Путин Къси се ваксинира.
4
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Замирисва на опърлен Каскет...
3
13
 
18
 
! Отговори
Хайдеее, преди 2 години
и Костя Копейки се набира за "фактор"! Румяна Ченалова не беше ли оная, която пусна убиецът от "Соло"?
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бабите от Люлин и Младост какво мислят?
1
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия пък кои бяха?!