Смяната на лева с еврото носи както позитиви, така и негативи

Ако съвпадне с период на потребителски подем, цените ще растат по-бързо
153
Смяната на лева с еврото носи както позитиви, така и негативи
Снимка: Pixabay

Въвеждането на еврото в България има и позитиви, и негативи, ако то съвпадне с период на потребителски подем, цените ще растат в по-голяма степен. Това обясни във Фейсбук рубриката на правителството „Властта говори! Открито“ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Според него най-големият риск ще бъде за най-уязвимите групи.

Още по темата

„За тези, които трябва да информираме добре – хора в отдалечени населени места, по-възрастни хора, за които това преминаване към еврото може да бъде някакъв вид шок, т.е. те може да не са подготвени за това. Ще им трябва информационна кампания, мониторинг на цените, така че когато се случи преизчисляването фирмите да не злоупотребяват по някакъв начин“, каза Пеканов, цитиран от БНР.

Вицето съобщи, че няма определена конкретна дата, на която Планът за възстановяване и развитие на България да бъде внесен за одобрение в Европейската комисия.

По думите му обаче това трябва да стане в обозримо бъдеще.

В момента се вземат предвиди критиките на парламентарните групи към Плана за възстановяване и развитие.

Пеканов смята, че не е добре следващо правителство да започне наново да пише план.

„Едно забавяне обаче извън рамките на тази година, може би може да бъде по-проблемно от гледна точка на бюджета. Същото обаче бих казал, дали ще са през декември или през януари макроикономически не е толкова голям проблем, но е проблем за бюджета. Ние трябва да вървим тук по някакъв кратък срок и тук е моят апел към парламентарните групи – те да мислят за плана, защото има отворени точки, които само те могат да зададат как бъдат решени, особено в сферата на върховенството на закона“, каза той.

В Плана за възстановяване не е разписано кога ще се затворят въглищните централи. Това не е от компетентността на служебно правителство. Дебати досега не са водени.

„Не е редно ние да дойдем и за няколко седмици да решим. Затова в плана е залегнало създаване на Комисия за енергиен преход, която да създаде два-три сценария за въглищните региони и за въглищните централи следващите 10-20 г. Да ги даде на парламента и до даден период НС да вземе решение какво ще се случва в бъдеще“, посочи Пеканов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: средстваевроПеканов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
къв е тоя бранник тука, брятя, сестри, на патриотизъм го избива...
68
12
 
16
 
! Отговори
До последна капка .. преди 2 години
БРАНЕТЕ ЛЕВЧЕТО, БРАТЯ И СЕСТРИ! Няма да им дадем бе, НЯМА! НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ! НЯМАААААААААААА!
67
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропаднала КОЛОНИАЛНА ТЕРИТОРИЯ с неграмотно ,чуждопоклонническо , продажно и робско население без никакво национално чувство и достойнство ,вече и без национална памет !
66
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо на банкнотите ням Нито Лесвки,нито Ботев и т.н. само некви прозападни лакеи, сигурно на Еврото сега може и Кристо да турят няма да се учудя,като онзи незнайния художник от 5 лева
65
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПЕКАНОВ, ЕЛЕКТОРАТЪТ ВИ Е БАБИЧКИ И ЧА ЛГАДЖИИ, ТВА Е ДРУГА ПЛАНЕТА! ИДЕЯ: НАКАРАЙТЕ ПУДЕЛА НА РАДЕВ - ПЛЕВЕНСКИЯТ НЕЖЕН МЪЖ ДА НАПРАВИ НОВ ЧАЛГА ХИТ: "ЛЕВОВЕТЕ - В ЕВРО" И ТАКА ЩЕ СТАНЕ ПРОПАГАНДАТА!
64
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе гледайте още парите само, утре афганистанци ще са ви зетове
63
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КВО ЕВРО БЕ, ДРУГАРИ?? ИНДУСТРИЯТА УМИРА С ВАШИЯ ТОК! ТО НЯМА ДА ИМА КАКВО ДА ОБМЕНЯМЕ В ЕВРО, КАКТО Я КАРАТЕ!
62
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срещу влизането в еврозоната са банкерската мафия, защото ще им спре "голямата лапаница" от лихви, такси за превалутиране и пр. Обикновения човек и честния бизнес ще са най-доволни от по-ниските цени и по-лесния начин за правене на бизнес. А пък специално туризма ще се види в пари от наплива на еропейски туристи... !
61
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЯ , ОК, *** ТВА ЛИ НИ Е ЗОРА? ФИН МИНИСТЪРА НЯМА БЮДЖЕТ, ХИПЕРИНФЛАЦИЯ , Е АЛО СИ МАМАТА, САМО ОТКЛОНЯВА ВНИМАНИЕТО С ГЛУПОСТИ! В ТАЯ КРИЗА НЕ МУ ЕВРЕМЕТО, НЕ ЧЕ ИМАМ ПРОТИВ ЕВРОТО!
60
10
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
За българите позитиви, за русофилите негативи.
59
5
 
10
 
! Отговори
ДО 70 преди 2 години
БЕ КВО ИМ ОБЯСНЯВАШ НА ТИЯ, ТЕ СЛУШАТ СЛАВИ И АЗИЗ БЕ!
58
9
 
13
 
! Отговори
счети преди 2 години
По- ниски лихви, без такси за превалутиране = по- ниски цени ! По- лесна търговия и повече европейски туристи = по висок БВП ! И сега сме вързани с еврото, само дето по никакъв начин не влияем на политиката на ЕЦБ. Като влезем в еврозоната всички скептици ще се убедят, че страховете им са били неоснователни !
57
9
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Като гледам сегашните ни управници май по-скоро сме поели към рублата, отколкото към еврото, когато ББ проправяше пътя ни към Европа, провеждаше Европредседателства и ни докара до чакалнята на Еврозоната, вокалистите на фигуранта ни плашеха с евро.гейски ценности, с двойни стандарти и различни скорости и с това как еврото ще ни излезне скъпо ... Евро скептицизЪма им си имаше своите кремълски и бузлуджански измерения, но всички тези лоши пророци държат авоарите си на Вирджините в долари и евра
56
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВАШИНГТОН Е ПОСТАВИЛ УСЛОВИЕ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ВИЗИТЕ - ГОНИТЕ ВСИЧКИ РУСКИ АГЕНТИ ОТ БЪЛГАРИЯ, ИНАЧЕ -ЙОК!
55
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
референдум руските шпиони дали да ги експулсираме!
54
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме си валутен борд, за какво ни е това евро????? Ако наистина ще се приеме - ами тогава закривайте валутния борд и всички които вземат заплати от там. Щото явно сега само си вземат заплатките и не им дреме за нищо, казват "Ми то и без това няма да го има тоя борд, за какво да работим. Ще вземаме заплати, пък кат влезе еврото ще му мислим кво да работим". Или едното или другото. Не може както сега - Валутен борд и се натискаме да приемаме еврото. Всъщност, народа не се натиска, не му трябва.
53
3
 
6
 
! Отговори
До59 преди 2 години
Сега като сме си с левчето цените да не би да са фиксирани и да не се покачват постоянно.
52
2
 
2
 
! Отговори
до 58 преди 2 години
отишЪл се пише бе, руснак!
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ало, другара от Масква? ай бегай с твоя референдум! Помниш ли с АЕЦ а как гризнахте дървото?
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПич, няма банкнота от 1 евро. Кви ги дрънкаш че приятелят ти обменил?!?!?! Хаххаххахха