Хаос в Афганистан - хиляди бягат, какво ще е бъдещето на жените?

Президентът Гани напусна страната
Обновена: 16 авг 2021 10:34 | 16 авг 2021 09:52, Нели Христова
229
Хаос в Афганистан - хиляди бягат, какво ще е бъдещето на жените?
Снимка: БГНЕС

Афганистанците се събудиха в един нов свят, в който държавата им вече е под контрола на талибаните. Президентът Ашраф Гани напусна страната, а народът му видя в тази стъпка нищо повече от бягство. Той беше наречен "страхливец" в социалните мрежи и е критикуван за неуспеха му да се справи с талибаните през предходните месеци, тъй като те бързо напреднаха в поемането на контрола над страната.

Снощи Бисмила Хан Мохамади, министър на отбраната, отправи в Twitter жестока критика към Гани. Това стана само три часа след като той увери афганистанския народ, че Кабул ще бъде защитен от силите за отбрана.

"Вързаха ни ръцете зад гърба и продадоха родината... по дяволите богаташа и неговата банда", написа той в Twitter. Неговият туит е харесван повече от 20 000 пъти.

Много афганистанци също се опитват да напуснат страната. Хаос се породи на летището в Кабул, тъй като американските войски продължиха да стрелят във въздуха.

"Тук се чувствам много уплашен. Чуват се много изстрели във въздуха", казва свидетел пред AFP.

Появиха се няколко видеозаписа на хора, които тичат по пистите на летището и се опитват да се качат на самолетите.

Има съобщения, че американските полети, превозващи дипломатически персонал извън страната, са с приоритет, което предизвиква гняв у местните и води до още хаос и объркване.

"В залата за заминаване цареше хаос, след като хората казаха, че бордни  карти се отпечатват тайно за служители и видни хора, които се появиха на летището", разказва един от свидетелине на хаоса.  "Видях трима бивши депутати, няколко заместник -министри и някои известни личности да се редят на опашка. Някои дори нямаха резервация. Чакахме почти осем часа, докато персоналът на летището не започна да напуска бюрата си - първо гишетата за регистрация, а след това бюрата за миграция и паспорти ... различни слухове създадоха хаос. Някои избягаха от летището, а някои се втурнаха към гейтовете. Никой не беше в нито една от кабините за проверка на паспорта и вратите за сканиране с QR бяха унищожени. Нямаше проверка за сигурност преди да стигнете до гейта."

"Минахме и видяхме, че големите стъклени врати между гейта и самолетите са счупени. Хората хукнаха към последния самолет. Изглежда, че първият самолет, който беше наш, беше запълнен от служители и излетя, и имаше втори полет, на който хората започнаха да се качват. По-скоро почти се тъпчеха. Върнахме се назад и видяхме много пътници, които просто седяха под самолета близо до пистата. Хората бяха шокирани и не знаеха какво да правят, тичайки от един самолет до друг. След това тръгнахме към изхода, за да се качим в колата. Въоръжени мъже в цивилни дрехи охраняваха летището. Хората бяха много отчаяни, някои тичаха към летището, някои бягаха. За да попречат на хората да влязат на летището, пазачите откриха огън във въздуха. Когато излизах, във имаше човек, който стреляше във въздуха. На няколко минути по пътя от летището видях няколко полицейски автомобила, оставени сами на пътя с отворени врати. Все още чувам спорадични изстрели и хеликоптери", добавя той.

Твърди се, че няколко цивилни граждани са били убити при стрелба от страна на американските войници, докато са се опитвали да се качат на самолетите без визи и паспорти.

 

Една жителка на Кабул, студентката Айша Хурам е написала в Twitter, че се е събудила днес от викове и стрелба пред прага на дома си. Тя казва, че хората, представящи се като бойци на моджахедите, "са обикаляли от дом на дом и са взимали колите и вещите на хората", но избягали, когато чули, че талибанските войски наближават.

Талибаните през изминалия час отново повториха, че са наредили на бойците си да оставят афганистанските цивилни на мира. И по-специално - при влизането си в Кабул талибаните се опитаха да представят своето по-умерено лице.

Ден след като талибаните завзеха контрола над столицата на Афганистан и обявиха победа, улиците на Кабул са празни и пусти. Десетки магазини за килими и бижута, както и малки кафенета на главната улица в града затвориха. Собствениците на фирми казват, че са предприели стъпките за да защитят стоките си. Някои се притесняват откъде ще дойдат следващите им клиенти.

"Аз съм в пълен шок. Талибаните ме плашат, но най-лошото е, че президентът Ашраф Гани изостави всички нас в тази ситуация", казва един собственик на магазин пред Ройтерс. Жителите споделят, че правителствените офиси са празни, а районът на посолството недалеч от летището в Кабул е напълно пуст, като дипломати и семейства напускат страната.

Талибаните заявиха, че хората скоро ще могат да възобновят ежедневните си дейности и един от лидерите заяви пред Ройтерс, че "нормалният живот ще продължи по много по -добър начин".

 

За много жени в Афганистан подобен развой на събитията означава само едно - мечтите им са разбити. Една от тези жени е Зеб Ханифа. Тя започва кариерата си като PR консултант и писател през 2013 г., след като завършва колежа си в провинция Балх.

Първата й работа "й дава крила да лети", спомня си тя, добавяйки, че е била горда, когато е пътувала до друга държава сама, със спестените си пари. Това е момент на гордост и за майка й, тъй като тя никога не е стъпвала извън родния си град.

Зеб казва, че следващите няколко години са били невероятни за нея, тъй като е била повишена и е научила нови умения. "Сякаш майка ми преживяваше мечтата си чрез мен. Но тя имаше постоянен страх да не стане нещо нередно - израснала е в конфликт. Тогава не я разбирах, но сега го разбирам."

Ханифа планирала да заведе майка си на първото й пътуване в чужбина, когато настъпва пандемията от COVID-19, а сега не е сигурна, че такава възможност ще се появи отново.

"Счупена съм. Не съм сигурна дали някога ще мога да работя или да правя всичко, което исках да направя. Има толкова много млади жени като мен - мечтите ни се разбиват. И надеждите ни за по-добро бъдеще бързо избледняват. "

Талибаните обещаха, че всички цивилни граждани ще имат своите права под техния контрол, но анализаторите се питат - колко дълго ще спазят това обещание, особено щом става дума за жени и деца. Една снимка, появила се в социалните мрежи, се превърна в метафора на надеждата и страха. На нея се виждат как няколко млади  момичета отиват на училище в първия ден, в който Афганистан е под контрола на талибаните.

Много афганистански граждани казват пред BBC, че следващите няколко месеца ще бъдат трудни, тъй като несигурността е голяма. Те не знаят дали нещо толкова просто, като да изпратиш детето си на училище, ще бъде възможно или не.

Във видеоклип, направен само преди седмици, се виждат хиляди хора, разселени и бягащи към столицата Кабул, докато талибаните превземаха други райони на страната. Това са хора, които имат домове и работа, но са принудени да оставят всичко след себе си.

Една жена, чиито синове са в армията, каза, че само бедните са били принудени да се бият, докато политиците са гледали. Тя призовава президента Ашраф Гани да им помогне, но той вече напусна страната.

Едно 10-годишно момиче се явяваше на изпити, когато талибаните нападнаха. "Избягахме от войната, за да дойдем тук“, каза тя и добави, че някои от членовете на семейството й са убити. "Искам да се върна в моето село ... пожелавам си по-добро бъдеще."

Някои от градовете, превзети от талибаните по-рано, вече са останали празни.

Насим Джавид казва, че се мъчи да разпознае любимия си град. Сега повечето предприятия и магазини са затворени, а хората са се затворили в домовете си. "Това е тревожно чакане за нас и страхът от непознатото ни обзе", споделя той. По думите му Мазар е бил един от най-либералните градове в страната и се притеснява за младите хора, израснали с много свободи като кино, музика и достъп до образование.

"Ще бъде особено трудно за младите жени. Познавам толкова много студенти по медицина, които биха били отлични лекари, но сега не знаят как ще завършат образованието си", казва той.

Той също така казва, че е чувал и съобщения за бунтовници от талибаните, разграбващи имоти и разказва как талибаните отнели скъпата кола на неговите роднини, като просто ги накарали да слязат от нея насред оживен път.

Джавид казва, че подобни инциденти го плашат, тъй като "вече не може да спи от дни".

Афганистанският министър на образованието Рангина Хамиди заяви пред BBC, че тя ще продължава да работи - и няма да се откаже от борбата за образование на жените.

"Засега е спокойно. Аз съм у дома си и предполагам, че мога да кажа, че се чувствам относително в безопасност - колкото и да не съм в безопасност", казва тя за предаването Newshour в неделя. Тя казва, че е твърдо решена, че дъщеря й и други афганистански жени ще имат образование. "Искам тя да има бъдещето, което съм предвидила за нея и което е предопределено да има. Ако преживеем това, разбира се, ще направя всичко и всичко по силите си, за да продължа да се боря - не само за нея, но и за милионите дъщери, които имам късмета да нарека мои дъщери."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 191 "Абе, оставете хората на мира!!! Имат си своя религия и традиции!" - да де, ама те самите хора не искат тези "религия и традиции", които не ти позволяват образование и работа, ако си жена. За другите издевателства да не говорим. Лесно ти е зад клавиатурата, седейки на прохладно в Европа. Що не отидеш там да видиш колко е хубаво "на мира"?
174
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, оставете хората на мира!!! Имат си своя религия и традиции! Не им се бъркайте в живота.
173
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
184 Реално няма да има никаква " бежанска вълна", талибаните не са Асад, те не си трепат населението, показаха го и сега със споразумението със САЩ от Доха 2017 г което има само две точки:1 спиране на огъня по време на цялата евакуация 100% изпълнено и от двете страни2 5 годишен гратисен период до финала на изтеглянето ...около 90% изпълнено.Така че мигранти от Афган няма да има, виж чернокожи афро- афганци дал Господ!
172
2
 
3
 
! Отговори
Не преди 2 години
се заменя удареното и с й. Познавам журналистка, която спори и е твърдо убедена, че така трябва. Завършила е БСУ. Мислех, че в това е причината, но явно е повсеместно. Толкова ли е трудно да се набере ѝ. Ужасно е да се чете примерно " Книгата й" вместо " книгата ѝ". И това от уж грамотни хора.
171
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
186 Ами хайде пратия в небитието де, Щатите си взеха антракт, действай талибаните тъкмо се оглеждат с кой да се сбият- Киргистан ли ще е, узбеките ли, все трябва да има кандидат
170
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рамбо държа талибанчетата из дупките на Тора Бора цели 20 години, това е световен рекорд ×2 на совиетски, но парите и на Рамбо свършиха, а муджахидините пак цъфнаха в Кабул и вкараха булките в " правия път", ами кво да ви правя другарки афганки- гледайте напред и късмет със Шериата ви желая, и чакайте Рамбо пак да дойде тоя път освен образование, може да ви даде и шофьорски книжки късмет!
169
2
 
11
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 2 години
Цялата тая гимнастика на US милитъри е за да предизвика нов наплив от бежанци към "развитите" западни общества.
168
3
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Рамбо беше на страната на талибаните с/у руснаците - пък каква стана тя...
167
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руский патент.
166
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Афганистан винаги си е бил shithole, явно ще си остане такъв завинаги. Не разбирам защо трябва да ни занимавате с тези средновековни питекантропи.
165
10
 
7
 
! Отговори
Georgiev преди 2 години
То на хората не е ясно бъдещето, какво остава за жените.
164
15
 
4
 
! Отговори
Рамбооо преди 2 години
Войната е страшно събитие. Попитайте косовските албанци, те ще ви разкажат за какво става на въпрос.Русия и САЩ предизвикват хаоса.
163
1
 
21
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Пет пари не давам за тях. Да се спасяват,както искат. Брал съм им лайката и на тях и на другите подобни страни. Ние тука сме закъсали ще ги мисля точно тях. Хайде затваряй границите пускай ток,крокодили и картечници да ги чакат. Аман от брадати майки с деца -учени,зъболекари и други. Да ги пратят на изперкел.
162
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запомнете тези, които ги канят няма да живеят сред тях.
161
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямат място в Европа, както се вижда те интегрираха западна Европа не обратното.
160
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тая култура на 40-50 години индивиди ще ги интегрират из Европа на кукуво лято. Изобщо да не ги пускат, по скоро те нас ще ни интегрират към културата си с тая европейска толерантност
159
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 164 А ти мислиш ли си, че те ще проявяват съчувствие, когато изнасилват дъщеря ти?
158
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще, ама въобще не ме интересуват хората там, ако ще и атомни бомби са валят. Интересува ме само сигурността на България и гражданите й.
157
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 157Не са американците виж им южните граници. Това са *** за които няма род и родина били са във Вавилон, Египет, Римската империя, Византия, Венециянската република, Лондонското сити, САЩ, а сега искат да яхнат Китай, като следващата суперсила.
156
3
 
19
 
! Отговори
Хм преди 2 години
....в Афганистан е ужасно. Горките хора......Не ги жалете, това, което се случва там е цивилизационен избор на 30 и кусур милиона, срещу 50-100хил или колкото там са прозападно ориентирани; след като десетилетия са имали възможност да живеят по западен модел, те сами избират талибаните. Обърнете внимание-за 3-4дни овладяха над 600хилкв.км. при КОЛОСАЛНО военно превъзходство на правителството в хора и десетки милиарди въоръжение. По-скоро горките ние, тепърва оттам ще има бежанци и тероризъм.