След КСНС: Няма консенсус за актуализацията на бюджета

Десислава Атанасова: Дебатът за бюджета не трябва да се води в президентството
Обновена: 16 авг 2021 18:44 | 16 авг 2021 18:18, Красимир Ангелов
250

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
 

Без консенсус по темата за актуализацията на бюджета завърши продължилото близо 4 часа заседание на КСНС при президента Румен Радев.

"Трябва да започне бързо да се движи конституционната процедура – да се връчи бързо мандата на нас, ние сме заявили, че ще го върнем веднага. Не бива да се бави връчването на мандата", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след заседанието.

Още по темата
Няма промяна на нашата позиция, ние сме против актуализацията на бюджета и този дебат не трябва да се води в президентството, категорична бе Атанасова.

"На България е нужно спешно правителство. Три партии вече са заявили, че са готови да предложат състав на Министерски съвет. Тоест – не бива да се бави връчването на мандата нито на втората, нито на третата политическа сила", допълни Атанасова.

Тя обясни, че относно мигрантската криза са били представени данни, но не е имало обща позиция.

Атанасова разкри още, че по време на заседанието е имало гласуване служебният министър на икономиката Кирил Петков да не бъде допуснат заради казуса с двойното му гражданство.

Не може гражданин на чужда държава да присъства на подобен тип разговори и срещи, каза тя и добави, че всички представители на партиите, с изключение на Христо Иванов, са гласували Петков да не бъде допускан на КСНС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също призна след заседанието, че не се е стигнало до общо заключение, че актуализация на бюджета е необходима.

И на КСНС заявих, че ще подкрепим на първо четене актуализацията на бюджета, но има неща, които за нас са неприемливи и между първо и второ четене ще предложим корекции, посочи Нинова.

"За" актуализация на бюджета сме, уви, май малко бяхме такива, каза още Нинова.

Съветът започна лошо с процедурата Кирил Петков да не бъде допуснат, подчерта още лидерът на БСП и отказа да отговори как е гласувала, след като Десислава Атанасова от ГЕРБ минути по-рано заяви, че единственият, който е гласувал за оставането на служебния министър, бил Христо Иванов от ДБ.

Лидерът на БСП отбеляза все пак, че участниците в КСНС са постигнали „забележителен консенсус” за мигрантския натиск.

Председателят на ПГ на „Изправи се БГ. Ние идваме” Мая Манолова пък остро критикува поведението на партиите по време на продължилото близо 4 часа заседание на КСНС, като посочи, че те вече са в предизборна кампания и „се интересуват от собствените си партийни интереси, а не от проблемите на българските граждани“.

Жалко е, че не разбират отговорността си, заяви Манолова.

"Третият мандат е последният шанс да има редовно правителство. Ако не се постигне актуализация на бюджета служебният кабинет ще бъде с вързани ръце – той ще гледа и няма да може да реагира на нито един от проблемите, които ще възникват един след друг", подчерта още Манолова.

Естествено, че подкрепих участието на Кирил Петков в КСНС. Неговият доклад беше важен, каза още Манолова по повод дискусията с присъствието на икономическият министър на заседанието.

Окончателното решение по въпроса за необходимата актуализация на бюджета ще бъде взето в парламента, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след заседанието на КСНС при президента.

Той не пожела да отговори какво точно се е случило на съвета, но подчерта, че са били обсъдени всички кризи, с които страната ни се сблъсква, съобщава БГНЕС.

От думите му стана ясно, че в ДБ ще вземат решение дали да подкрепят актуализация на бюджета колективно. ПГ утре се събира и ще вземе окончателно решение, добави той.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога вече ГЕРБ никога вече комунизма на Бай Тошо 2 - Бойко Методиев!
153
3
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Всеки е свободен да изрази мнението си. Ти си милцонер, който мен плюеш.Но не ти се сърдя, значи разсъждавам правилно. Докаже, че пиша глупости, аргументирай се и ако видя, че си прав, на теб ще ти се извиня,макар, че обиждаш. Важният не си ти и нито аз, но важното е, че България отива в пропаст и натам води един *** генерал. Един генерал дава живота си за българите,не ги избива и им сочи юмруци.
152
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя си плаче за делта варианта, като му гледам интервюто - никаква дистанция, никакви маски, никакви мерки. Ще се правят на изненадани след няколко седмици - ама какво стана, ама откъде ни дойде. Хора, не се научихте да гледате по-далеч от носа си - вижте какво става по света. Дано повече политици да ги налази делтата - иначе оправия няма. Давай, делта! Ти си ни спасението!
151
3
 
15
 
! Отговори
Електра преди 2 години
Както винаги, гнусния *** прочете нещо, и избяга като мишка от въпросите на журналистите. Тоя ***, иска да му се дадат едни милиарди, с които да си купи изборите, за втори Каунски мандат...
150
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За заплатата на Радев аз съм съгласен да се намали, колега. Този човек взима над 20 000 лв. Може тези пари да отидат за бедните и данните, нали Рундьо нин стоп реве за тях. Нека да даде пример!
149
11
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Анонимен 156: Какво има да върши президента го пише в конституцията. Чети? ........... Гербаджийските *** са изпаднали в истерия. Състезават се кой по-голяма п'ростотия да измисли.
148
4
 
14
 
! Отговори
Винету преди 2 години
До Гиб МелсънПри Винету мигрантите бяха нула, при Радев те са вече 50 000.Балансът не е във ваша полза, а Винету е книга за успешни държавници!
147
3
 
19
 
! Отговори
Велиан преди 2 години
Червените гнниди, начело с Румен Радев, взеха да усещат каква огромна тежест за България е носил презрения от тях Бойко Методиев Борисов. Но сега те трябва да я носят и краката им се огъват. Изтърват положението тотално засега.
146
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ПРАВЯТ ГЕНЕРАЛИТЕ И ПОЛКОВНИЦИТЕ В БГ АРМИЯТА ПО ЦЯЛ ДЕН-ЗАКЛЮЧВАТ СЕ В КАНЦЕЛАРИИТЕ НА ЩАБОВЕТЕ И КИКОТЕНЕ И ЛИГАВЕНЕ СЪС СЕКРЕТАРКИТЕ.
145
0
 
5
 
! Отговори
До 153 преди 2 години
Някои по- назад в коментарите предлагат да намали Радев заплатите. Четете, бе!!! Нищо не съм измислил. Чета всеки коментар.
144
3
 
18
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 2 години
Днес току що видяхме Кауна от Хасково как мънка и срича на КНСС, как се сети, че имало здравна криза след две години, след като твърдеше, че вирус нямало.Как се молеше да му дадат 5 млрд наготово, празен чек за да може той вероятно да си купи втора къща във Виена или Кирил Петков да си вземе и той една къща на Буджака като идолът му Иво Прокопиев?ГЕРБ и ДПС категорично отказаха празни чекове да се дават на доказани крадци с двойно гражданство!
143
6
 
2
 
! Отговори
Марш в джунглата преди 2 години
До Бонго Бонго: Имаш ли връзка с главният си мозък като ги пишеш тия г'лупости?
142
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБЕ ТОЗИ ГЕНЕРАЛ ДЕТО КОЗИРУВА КАКВО Е ПРАВИЛ В ПРЕЗИДЕНСТВОТО-ХОДИЛ Е ДА СЕ НАТИСКА С НЯКОЯ СЕКРЕТАРКА...
141
3
 
20
 
! Отговори
Жорко преди 2 години
Дойдат ли червените на власт с воглаве Фигуранта и веднага пари нема действайте! Абе как Баце намираше пари за всеки и всичко! Славчо работи само срещу пари друго от него не чакайте!
140
2
 
13
 
! Отговори
анонимем преди 2 години
ДПС ви каза къде ще отидат парите
139
2
 
8
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До До 115: "Радев да намали заплатите на хората? Това пък от къде го измисли. Откога президентът определя заплати. То бива г'лупости, ама чак пък толкова............
138
4
 
13
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Радев, къде са мангизите?*** на опера да се успокои Десито, че взе да мънкаш нещо много несигурно.Генерал мънка ли брее ейй село?Свалете му званията не ги заслужава.Имаме прекалено много герои генерали,за които той е недостоен редник.Редник Радев, яви се пред строя 5 крачки напред!50 г затвор за измяна на държавата!50 г за организиране и подстрекаване на протести в пандемия! В името на народа!Във втори отряд в Хасково марш!
137
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов остави богата и подредена държава, крадците на Румен а Радев я опоскаха за няма и два месеца!
136
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувам децата на Янев да вземат двойна заплата. Като няма за пенсионерите поне за комунистите да има.
135
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАЗВАМ ВИ ПОСЛЕ ДА НЕ КАЖЕТЕ ЧЕ НЕ СТЕ ПРЕДУПРЕДЕНИ ИЗТЕГЛЯИТЕ СИ ПАРИТЕ ОТ БАНКИТЕ И ГИ ОБРЪЩАЙТЕ В ЕВРО ИЛИ СИ КУПЕТЕ ИМОТИ КОЙТО СЛЕД ИНФЛАЦИЯТА ДА ПРОДАДЕТЕ НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ 17 БАНКИ ФАЛИРА БСП И СПЕСТЯВАНИЯТА ВИ ИЗЧЕЗНАХА КАТО ДИМ