Бюджетът влиза в ресорните комисии на парламента

Предвидени са и 133 млн., които са разчетени и за избори 2 в 1
Обновена: 24 авг 2021 07:23 | 24 авг 2021 07:10, Анисия Иванова
8
Бюджетът влиза в ресорните комисии на парламента
Снимка: БГНЕС

Ресорните парламентарни комисии започват работа по първото четене на актуализацията на бюджета.

Първото четене на актуализацията на бюджета на държавата, на бюджета на НЗОК и на бюджета на ДОО ще започне във финансовата комисия в 12.30 часа. За 15.00 часа е насрочено заседанието на Комисията по труда, социалната и демографската политика, а час по-късно и заседанието на Комисията по здравеопазване.

В края на миналата седмица, по време на изслушването си в бюджетна комисия, представяйки параметрите на актуализацията, Василев уточни, че в текущия вид на бюджета са заложени 1,196 млрд. лева за COVID-мерки, за социални мерки и за избори. Мерките за здравеопазване пък са в т.нар. буфер, който е разпоредба в закона, даваща възможност на Министерски съвет да иззема и пренасочва пари целево за здраве. Към момента са изхарчени 2,390 млрд. за тези дейности, тоест вече са изхарчени 1,94 млрд. над това, което е заложено в бюджета, припомня БГНЕС.

Задаващата се нова вълна на епидемията обаче налага обезпечаване на здравните и социалните мерки, мерките за бизнеса, както и да се предвидят средства за защита на държавната ни граница с оглед мигрантския натиск заради ситуацията в Афганистан.

Актуализацията не е цялостна, уточни още финансовият министър и поясни: Допълнителни 575 млн. са за социални разходи. Това включва 353 млн. за актуализация на пенсиите или продължаване на мярката с 50-те лева, 76 млн. за отопление, 72 млн. надбавка по закона за личната помощ, 35 млн. надбавка за пенсионери под линията на бедността и 30 млн. за подкрепа на родителите на деца до 14 години в епидемиологичната обстановка.

Има предвидени и 133 млн., които са разчетени и за избори 2 в 1, ако бъдат отделни – сумата ще трябва да стане 183 млн. Към МРРБ са заложени 100 млн., които са необходими за зимната обстановка, тъй като всички средства в АПИ са изчерпани. Има 90 млн., които са основно за възстановяване на резерва на МВР и на Министерството на правосъдието, които са взети с буфера. Има и едни 16 млн., които са предвидени за загубени дела за КЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Да не забравите ЕЙ.. преди 2 години
...ПАРИ ЗА ПАРТИЯТА НА КИРЕ- КАНАДЕЦО, ЕЙЙЙЙЙ....ЧОВЕКО ЧАК ОТ КАНАДА Е ДОШЕЛ ЗА ПАРИ......
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бюджета стои стабилно към момента. Но бързат да откраднат още от парите. За 2 месеца източиха 2 милиарда лева. До нова месеци се готвят да източат още. Готвачите ще сготвят парите от ЕС. Ще източат още над 60 милиарда лева. А един мормот пред президентството завива компромати в целофан.
5
2
 
8
 
! Отговори
Маргарет Тачър преди 2 години
При комунистите всичко е наред, ... докато свършат парите ! (изкарани и спестени от предишните правителства)
4
3
 
4
 
! Отговори
браво преди 2 години
НА МИНИСТЪР ВАСИЛЕВ
3
2
 
9
 
! Отговори
Пари имаше преди 2 години
Е, кой краде сега та парите изчезнаха.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общо взето при 50 болни на ден лятото тези 2млрд лева изхарчени за предизборна кампания на президента
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вдигна ли ви се бюджетът при крадливата хунта на Румен Радев от БСП и служебното мракобесно правителство?