Обвиниха главен експерт в ДФ "Земеделие" за търговия с влияние

Той е бил заловен с белязани пари в размер на 5000 лв
4 сеп 2021 11:30, Петя Славова
40
Обвиниха главен експерт в ДФ "Земеделие"  за търговия с влияние
Снимка: БГНЕС

Окръжна прокуратура-Пловдив повдигна обвинение за търговия с влияние на главен експерт в Държавен фонд "Земеделие"-София, съобщават от прокуратурата.

След проведена под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив съвместна специализирана полицейска операция на ГДБОП-МВР и СБОП-Пловдив, на 2 септември, на бензиностанция в София е задържан 36-годишен главен експерт в Държавен фонд "Земеделие" - София, непосредствено след получаване на белязани парични средства в размер на 5000 лева.

Към днешна дата прокуратурата му е повдигнала обвинение за търговия с влияние за това, че в периода от 27.02.2021 г. до 02.09.2021 г., в Пловдив и в София, при условията на продължавано престъпление, двукратно е поискал и приел от собственик и управител на търговско дружество, регистрирано в с. Строево дар, който не му се следва - пари, възлизащи на обща сума от 10 000 лева, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица при държавен фонд "Земеделие", във връзка със службата им.

Работата по случая е започнала в края на месец юли тази година, във връзка с подаден в ГДБОП-МВР сигнал от земеделски производител от област Пловдив, който е кандидатствал по 9 схеми и мерки за подпомагане на Държавен фонд "Земеделие".

В хода на разследването е установено, че задържаният служител на ДФЗ е поискал от земеделския производител по 5000 лева за всяка от деветте схеми, по които е кандидатствал. Срещу тази сума му е гарантирал, че няма да има проблеми с контролните органи на ДФЗ. До задържането му обвиняемият е поискал и получил на два пъти суми от по 5000 лв., за да упражни влияние при вземане на решения от други длъжностни лица при държавен фонд "Земеделие" за наличието на основания за плащания по Схемите за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци.

Извършени са множество процесуално-следствени действия - личен обиск, претърсвания и изземвания на МПС, на два домашни адреса и на едно служебно помещение. Иззети са преносими флаш памет, лаптоп, служебен компютър, 2 мобилни апарата, записки и др. Разпитани са свидетели.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа, предстои да бъде поискано от съда вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража". Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което той е обвинен, е лишаване от свобода до 6 години или глоба до 5000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
13
 
! Отговори
нещо недовършено преди 2 години
Един ден, когато медиите сложат и имена в такива статии, може и да мръднат от онова 112 то място по свобода на словото. До тогава - само надолу!
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този експерт сега ще се кандидатира за кмет
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13 Я кажи какво мислиш за даването на подкуп да те пишат васкиниран, но да не се ваксинираш? :)))
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я колко изискани станали тия експерти! Търговия с влияние си е най-просто казано даване и взимане на подкуп
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е тоя е еманация на случващото се в България последните 15-20 години. Корупция, беззаконие за властимащите и раздадени постове. И жалка съдебна система.
10
0
 
1
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
До Калеко АлекоПрав си - Гешев повдигна обвинение на Черепа .И го оправи .
9
2
 
8
 
! Отговори
Бедняк преди 2 години
На 36 години и вече главен експерт! А какво е завършил? Разбира се че той работи за чадъра, дали това е партия или класическа мафия или прекия шеф това широката публика няма да науси. Така и предполагах! Горната граница е регламентирана: не провече от 5 хил.лева! Не се учудвам, та ние непрекъснато следим напоследък кой кове законите у нас. НС се състои 10-12% от лобисти а останалите са фигуранти, които вдигат ръце без да знаят за какво. "Тошковци" и "Станевци" са по средата на двете фракции.
8
12
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
До МНЕНИЕ .... Точно Гешев повдигна обвинения на Черепа и започна ревизия на приватизационния процес от Прехода, от който се облажиха такива като Импексова, Васил Васиев и съпругът на Весела Лечева ... отнесха го дори и стратегическите съветници на фигуранта заради това което съхраняваха неправомерно в чекмиджетата си, което породи и реакцията на радевата Хунта...сега в/у този дребен чиновник ще се изсипе цялата строгост на раШкофците, на принципа за милиони няма закони, а за кокошка няма прошка
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не е възможно! държавата ни мисли най-доброто!
6
0
 
4
 
! Отговори
Сефте! преди 2 години
Още от преди години ми е известно, че в Министерството на земеделието се РАЗДАВАТ крупни суми чрез несчетоводни документи.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха. До 5000лв глоба. Ненормалници, Той навярно е направил милион досега по тая схема...
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3 "на мухобоико човек" ДФЗ и Земеделското "са" на Доган. Пробвай пак.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на мухобоико човек
2
0
 
10
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
СЛЕД 30 ГОДИНИ СЕ СЕТИХТЕ
1
13
 
10
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Гешев ще го оправи . Няма да има присъда .Администрацията , Прокуратурата , МВР са като свински черва - не можеш да ги разплетеш и смърдят ужасно ако ги скъсаш .