Хампарцумян: Очаква ни период на сравнително висока инфлация

Увеличаването на пенсии и заплати и инфлация накрая е лош сценарий, смята той
7 сеп 2021 22:08, Петя Славова
55

Депутатите отново се скараха в НС. Този път повод за препирнята се оказаха добавките на пенсионерите, които стана ясно, че до края на годината ще са 120 лв, а майчинството през втората година ще е 650 лв. Ще има ли достатъчно приходи, които да покрият разходите, коментира финансов експерт.

Все още не са се разбрали докрай. Което и правителство да е, има нужда от определена гъвкавост, Дотогава трябва да направим някакви неща. Временно пенсионерите могат да получават някакви пари. Ако им дадеш неразумно, инфлацията ще им ги вземе. Тези хора, които се упражняват в остроумия и закачки, не са компетентни. Компетентни са бюджетна комисия и Министерството на финансите. Това заяви е "Денят ON AIR" председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян.

"Тези избори ще дойдат и ще минат, но тази държава трябва да има определена устойчивост. Пенсиите се плащат от данъците на работещите. Пенсионните натрупвания на България през 20 век няколко пъти са унищожавани от местни тарикати, от политически събития, така че това е крехка система, не бива да се пренасилва", смята той.

По думите му "неразумната икономическа политика води до катастрофални последици".

"Лошият сценарий е да увеличават заплати, пенсии и накрая - инфлация. Неразумната икономическа политика води до катастрофални последици. Това сме го играли през 90-те години. Надавам се, че има разумни хора. Държавата има нужда от компетентни, решителни хора. Има нужда от отговорни лидери. От 97-ма година катастрофата доведе до обществен консенсус, че са необходими решителни промени. Надолу няма граница. Нагоре има", категоричен е финансистът пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира стачните действия на ресторантьорите срещу наложените COVID мерки.

"Ресторантьорите получиха глътка въздух. Същевременно това е много труден бизнес, иска много усилия и невинаги е успешен Но ние не можем да поддържаме един губещ бизнес с публични пари. Пари трябва да има, ако на някого, който административно му затваряш бизнеса. Трябва да се намери разумният баланс. Когато тази опасност отмине, тези пари няма смисъл да отиват в тази посока", посочи Хампарцумян.

И категорично отрече хипотезата за настъпване на хиперинфлация в България.

"Не мисля, че ще има. Но вероятно ще има относително дълъг период на относително висока инфлация. Новото богатство в една държава се създава от предприемчивостта в една държава. Новите пари, които ще ни направят по-богата икономика, зависят не от политиците, а от хората, предприемчивост трябва. И преди това имаше отлив на инвеститори. България изостана драматично в последните няколко години. Имаме колективна вина, избираме тези хора, търпим ги да ни разказват разни неща и накрая... ",коментира събеседникът на Ганиела Ангелова.

Хампарцумян даде своето мнение и по темата с Плана за възстановяване и устойчивост.

"Колкото по-бързо го внесат, толкова по-добре. Трябва този План да се внесе от служебното правителство и да не се бави. След време може и да се окаже, че е имало грешки, но пропаст не се прескача 2 пъти. Дяволът е в детайлите, изпълнението е по-важно от самия план", допълни председателят на Българския форум на бизнес лидерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че е крайно време някой да вземе отговорното решение да спре да се прави политика от пенсиите. Трябва да се спре общия кюп, от който всеки гледа да източи, и да се мине на индивидуални спестовни партиди. Всеки човек трябва да се научи сам да се грижи за пенсията си. Ако знаеш, че каквото спестиш ще си е твое и няма да се изсипе в пробитата каца на НОИ, ще си много по-склонен да заделяш повече пари и така някой ден да имаш прилична пенсия.
26
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Помним 1997Кво знаеш ти за Виденов бе?Виденов единствения свестен политик от прехода който не даде банките на запада и Америка и те му спретнаха криза а ние овцете спахме.
25
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Бай Тошо този и подобни щяха да са в Белене.Точка.
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човекът е напълно прав. Не може популистки да се вдигат пенсиите с неоправдано голям процент, защото те се плащат от бюджета т.е от парите на работещите в частния сектор. Ако няма достатъчно постъпления, заеми ли ще теглим? Защото веднъж дадени, парите не могат да се намалят. Пенсиите трябва да се вдигат само с процента инфлация и разтеж на БВП, а не за предизборно надцакване на разни пишман политици.
23
2
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Помним 1997 Не предизвиквай Дявола - не знаеш на къде ще обърне тризъбеца си!...
22
4
 
7
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен21 Ако детските надбавки за ромите са по-високи от останалите, то това явно си е дискриминация на останалите българи! Ти сигурен ли си, че детските за ромите са по-високи?! Звучи ми много непрофесионално по отношение на подобно решение - то не би допринесло с нищо за подобряване положението на децата там, но би насърчило мързела на ромите безусловно!..
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купувайте имоти и злато.
20
4
 
9
 
! Отговори
Помним 1997 преди 2 години
Искаме Виденова зима и един долар пак да стане 3000 лв.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И каква ти еврозона с тая инфлация?
18
4
 
11
 
! Отговори
Lan преди 2 години
Инфлацията е неизбежна-следствие на "мерките" и локдауните. Увеличаването на пенсиите е хуманното решение възрастните хора да посрещнат тази инфлация.
17
1
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Вуйчо Ваньо Без общи приказки, БСП! Хиляда пъти поне ти обясних досега, че общи приказки се говорят във форуми по пазара - толкова ли е трудно да се ориентираш или не знаеш къде точно е пазара и как да стигнеш до там?!...Кажи точно, значи, какво според теб в мнението ми е "извратено"!..Да не говорим, че някой, който припокрива мнение на човек с неговата същност си няма и идея нито от това какво представлява човешкото мнение, нито от това какво представлява един човек..Първобитна история..
16
1
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Историк Ако това, което казваш, е истина, то явно арменците са добри икономисти за да ги поставят турците по върховете на империята..Това, че там са се провалили, не означава, че не са го направили нарочно, в което явно ги обвиняват турците с това клане...Но и дори да са се провалили без задна умисъл - това се случва и с най-добрите банки по света днес!..Сигурно арменците са добри в сметките като гледам днес Бабикян как отваря разни неполитически организации зад политическата си фасада...
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДПС ще предлага и приема нерационални решения за България заради американските санкции.ГЕРБ също ще предлага и приема нерационални решения заради това че народа се надигна срещу тях.И двете партии са решили да си отмъщават заради това че не се играе по тяхната ***.
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При висока инфлация хората атакуват банките ако не дигнат лихвените, но тогава държавата ще фалира, защото не може да плати всички влогове. Накрая се връщаме в 1989 г . и се чудим за какво бяха 33 години загубени години на преход и бастисана и обезлюдена държава..
13
7
 
0
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Диано, Диано.... Дай да се видим с тебе бре....Като те чета си бая извратена.Може да е Интересно ;))))
12
3
 
12
 
! Отговори
Историк преди 2 години
знаете ли, че арменски-геноцид в Османската Империя е породен от разрастващата се икономическа криза по това време в Османската Империя и факта, че по това време цялата им банкова система е държана от Арменци! Това поражда Омразата на Османците към Арменците в този даден исторически момент!! Явно България е още в Османската Империя...
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Време е 1997 г. хората имаха доста лев и целта беше МВФ и западните банки да им стопят спестяванията и паднат заплатите, скочи безработицата за да напуснат България. Сега вече няма млади и останаха повече пенсионери, но те се топят най-бързо и накрая страната ще се стопи.
10
19
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Как мислите, защо този явно талантлив човек не е поканен за политик досега - може би той най-добре ще оправи финансиите на държавата, а може и цялата държава...Може би най-добре е да образува своя партия с таланти, бих му повярвала...
9
3
 
18
 
! Отговори
Време е преди 2 години
Спестяванията на Народа по Банките да Бъдат Стопени като 1997. Също Милиардите Кредити на Кредитните-Милионери да Бъдат Заличени - отново като 1997!
8
15
 
5
 
! Отговори
Тоя преди 2 години
Киро от Харвардския ще оправи положението