Пробив за родителите: Майчинството е 650 лв. през втората година

До този момент сумата, която получаваха майките бе 380 лв.
7 сеп 2021 19:07, Петя Славова
66
Пробив за родителите: Майчинството е 650 лв. през втората година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите решиха минималната пенсия да стане 370 лв от 1 октомври, а обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството става 650 лв. Това стана ясно с приетите на второ четене текстове от промените в Закона за Държавното обществено осигуряване, предава Bulgaria ON AIR.

Още по темата


"Първи пробив за майките! Парламентът прие втората година от майчинството да е 650 лв. на месец, а не както досега - 380 лв. По-високите майчински и доходи за обикновените хора са наш основен приоритет. Ще се борим и за останалите ни предложения в тяхна полза", написа Мая Манолова в профила си във Facebook. Именно нейно бе предложението за увеличаване на втората година от майчинството.
.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
5
 
! Отговори
До факс преди 2 години
Първо съм мъж! Да, имам 2 деца на 34 годин съм! Голямото ми дете е в 4 група в градина а второто ми е на година 4 месеца и следващата седмица тръгва на ясла, защото имаме бонус точка! Никога не сме взимали детски, но де@@ли като теб ще си останат при мама! А това със ставането в 11 е покъртително! Оли... френ
29
4
 
7
 
! Отговори
Факс преди 2 години
До УжадНие пък като ви гледаме бихте била в майчинство докато синчето ви стане на 35 стига да ви плащат да си седите у дома и да гледате На Кафе
28
5
 
7
 
! Отговори
Ужад преди 2 години
Като гледам негативните коментари, мога да заключа, че това са хора, които нямат деца и вероятно ги обичат само майките им и то по принуда! Няма как да е друго! Тотални @@@@@@
27
6
 
13
 
! Отговори
До Къде е млякото преди 2 години
Доказано е обаче, че оставането на майката до детето две, даже три години, го прави по-здраво и спокойно. Яслите и градините в никакъв случай не гарантират социализация. За пример давам себе си и братята си - гледани само в къщи, майка беше домакиня, а като поотраснахме почна да си работи по специалността. Сега, в тоя стресов свят, ако гледаш две или три деца и трябва да се върнеш едва родила, на работното си място, особено ако и там те чака стрес...по-добре малко спокойствие в началото.
26
13
 
14
 
! Отговори
Fax from Baba Meca преди 2 години
2рата година майчинство в Бг не трябва да бъде по добре платено, а да бъде премахнато изцяло както е в нормалните държави. а това с пенсиите е пълен смях 2/3ти от пенсионерите ще получават мин. пенсия независимо дали имат 50 години стаж или не. Жалка история на тези некомпетентно хора трябва да им се отнеме правото да решават каквото и да било.
25
2
 
1
 
! Отговори
До популизъм преди 2 години
Нещо приказките ти издишат като се погледне стахистиката. Всъщност в САЩ е по-скоро изключение да имат по 4-5 деца отколкото правило. Май не знаеш какви са таксите за частни училища (никой не иска детето му да учи в държавно заедно с всички наркомани) и че нямаш избор на училище, а е според квартала. Ако искаш хубаво училище, трябва да се измести от квартал, където къщите са по 300 хиляди в такъв, където са по 700 хиляди. Въпреки всичко САЩ дава всеки месец по 1200 долара на дете.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тошко Йорданов и цялата ИТН и част от групата на Ристьо са гласували против
23
2
 
5
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Да, госпожо. За тези се грижеше таткото. Преди и след работа. Ексклузивно той. Знам за какво говоря. И познавам много грижовни майки, както и много мързелани.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11 Тези , които раждат на 15 години какъв осигуретелен стаж могат да имат? Как през първата година няма да получават обезщетение , ама през втората вече ще получават.
21
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тя е отвикнала да става преди 11." - Това може да го твърди само човек който никога не се е грижил за деца.
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Това е за работещите и осигуряващи се майки." Те и ромките се осигуряват във фиктивната фирма на Бат Саали или в Чистотата.
19
2
 
4
 
! Отговори
Популизъм преди 2 години
Много. С по 4-5. И то богати. Не говоря за афро и латинос. Ами виж демографията, бе пич. Да не изкараш, че тук сме много добре с децата с 56 седмици майчинство? Не сме.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8 популизъм Колко в. САЩ познаваш с по 5-6 деца?
17
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в богатата Германия е 4 МЕСЕЦА!!! Но понеже сме много крез, продължаваме да раздаваме, като Боко от джипката. В януари ще сме занулени. Няма да има и за хляб!
16
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей няма угодия,370 лева минимална пенсия и 650 лева майчинство през втората година били много пари!
15
27
 
15
 
! Отговори
Къде е млякото преди 2 години
Един приятел се заигра с една, беше бачкала 1-2 години. Забременя, излезе майчинство 2 години, върна се за месец и пак, Айде излезе болничен, роди второто, две години още. Та тази жена на 30 има 2 години стаж, почти няма трудови навици. Сега въобще се отказа да си търси. Тя е отвикнала да става преди 11. Добре, че рода е спонсорира. Тези двугодишни майчинства създават едни мързелани. Дете на две години трябва да тръгва на ясла, а не да бозае от мама. Не е сериозно. Затова създаваме слаби деца.
14
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И натрупването на платен годишен отпуск за двете години, в които са били в майчинство, е абсурдно.
13
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пробив? А кой ще ги плаща тия пари докато 2 години си клатят краката вкъщи? Малко останахме работещите вече. То само цоцане от таа държава.
12
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Платеният отпуск по майчинство в България е прекалено дълъг. По-удачно е да стимулират майките да се върнат на работа след първата година с осигуряване на места в яслите, възможност за плаващо работно време, намелена продължителност на работния ден или повече почивни дни през седмицата.
11
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив,важи за всички...първата година се плаща на база осигурителен доход,а втората година не е определящ за майчинските...познавам жени,които първата година нищо не получават или получават около сто лева,то на втората година вземат повече пари....това е пълен абсурд....вместо да се стимулират майките да работят...се стимулират да си стоят в къщи..