БСП и тази година почете 9 септември пред Паметника на Съветската армия

Съдбовната дата, която разделя обществото
175

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Градската организация на БСП в София  отбеляза 77-ата годишнина от 9 септември 1944 г.

Програмата включваше поклонение и поднасяне на цветя и венци на Паметника на Незнайния воин, пред Паметника на съветската армия, а след това и пред Паметника-костница в кв. „Лозенец“.

Вчерта ще има и тържествен  митинг-поклонение на Братската могила в Борисовата градина.

В събитията участват председателят на БСП – София Калоян Паргов, членове на Изпълнителното бюро и Градския съвет на столичната организация и на Българския антифашистки съюз, народни представители, общински съветници, членове и симпатизанти.

Датата 9-и септември разделя обеществото от години. Днес дори скара депутатите. От "Демократична България" дори напуснаха залата по време на изявлението от "БСП за България".

Първи с декларация за 9-и септември излязоха от "Демократична България", в която посочиха, че на днешната дата през 1944 г. е извършен класически държавен преврат с участието на чужда войска, който впоследствие дава възможност да бъде установен комунистически режим.

За съжаление, за 30 години в България не беше намерено помирение, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание Атанас Атанасов /ДБ/ от трибуната. Той припомни, че Народният съд е произнесъл 2730 смъртни присъди, а на Нюрнбергския процес има само 12. Разстреляни са хора, които са се борили за българската национална идентичност. Димитър Пешев, организирал защитата на българските евреи, е осъден на 15 години затвор, отбеляза Атанасов. Важно е да се припомнят тези факти, защото има опасност през годините да бъдат засипани от прахта на историята, заяви той. За да има помирение, трябва да има покаяние, отбеляза Атанасов.

Александър Симов /"БСП за България"/ реагира, че от всеки друг е очаквал декларация за 9-ти септември, но не и от "Демократична България". "Половината тук са деца на старата номенклатура, част от вашите родители тази вечер ще празнуват и оттук нататък всяко изречение от "Демократична България" трябва да го възприемаме като карикатура", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: БСПпаметник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
25
 
! Отговори
до 6 преди 2 години
драги ми смехурко , на колко годинки си бе ? кога България е била нацистка , кога в България е имало нацисти ? бегай пий бира на мосто .
12
13
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Заради БСП имаме НДСВ, ГЕРБ и ИТН. Всичките са един дол дренки. Сега държавата ще плаща не само това дето са откраднали, а и обещетение на царя, който осъди държавата в Срасбург. Да им го натикам в БСП-рския ***.
11
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му мислят мандрите
10
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продажници. Бегайте при ботоксовото джудже!
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднага да се изловят шумкарите и по дърветата. А *** с мощен взрив да отгърми къмту Сайберията...
8
22
 
6
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Важното е че Бойко *** падна от власт ! Венсеремос комунизъм !!!
7
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ужасно непростимо не напразно през 2001г този режим на бкп сегашния бсп беше наречен ТЕРОРИСТИЧЕН уви вълка козината си мени но нрава никога затова и не може да дойде цели 30г истинска европейска демокрация за България
6
33
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не беше 9ти септември и Червената армия от Нацистка България нямаше нищо да остане.
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те за това всичките "нови" политици не искат да се местят от старата сграда защото там заседават пред руския цар. Бойко много ги нарани руските слуги като премести парламента и те го върнаха пак там.
4
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само преди 30 г бяхме в ямата на комунизма под руския ботуш, а днес при демокрацията и ЕС икономиката се развива, населението расте, заводите никнат като гъби, бизнесът търси служители, българинът се замогна, забогатя, прави деца, живее по 84г. купува амолед и кулед форка, пет ка и 8К да гледа мачовете, върти западна кола по магистралите и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300г история българите не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.
3
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марш в Сибир!
2
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връщайте комунизма, инфлацията, панелки, москвичите с газ!
1
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей тва е, смятай колко сме зле че тия да са в парламента и още да тровят държавата.