Кацаров: Има недостиг на професионалисти по здравни грижи

Служебният здравен министър - решен това да се промени
15 сеп 2021 19:30, Петя Славова
23
Кацаров: Има недостиг на професионалисти по здравни грижи
Снимка: Пресслужба

 
"Имаме огромен проблем с недостига на професионалисти по здравни грижи и това трябва да се промени. Стихващият интерес към тази специалност се дължи както на ниските възнаграждения, така и на липсата на възможност за професионално развитие". Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на среща с председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева и членове на асоциацията.

Министър Кацаров посочи, че трябва да се върви в няколко посоки, едната от които е промяната на медицинските стандарти. Той припомни, че с приети изменения в някои от тях са намалени изисквания към дейността на лечебните заведения, свързани с броя лекари, необходими за осъществяването на дейността. "По този начин ще могат да се отделят повече средства за възнагражденията на медицинските сестри", допълни той, предават от пресслужбата.

Здравният министър бе категоричен, че е необходимо здравните грижи също да бъдат стандартизирани. "По този начин ще се повиши търсенето на професионалисти по здравни грижи, респективно – възнагражденията, които те ще получават", обясни д-р Кацаров.

Председателят на БАПЗГ Милка Василева коментира, че от много време от асоциацията настояват здравната грижа да бъде стандартизирана и увери, че в кратък срок ще изготвят и предложат на здравното министерство проект на стандарт по здравни грижи.

По време на срещата стана ясно още, че след разговори между МЗ, МТСП и МОН броят на местата за медицински сестри в университетите ще бъде увеличен двойно.


23
Още от Политика
Ройтерс: България отива на избори с надежда за изход от кризата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
НикогаВечеСДС-Чума преди 1 седмица
Търсете ги при Драгалевския @й дук.Преди четвърт век СДС-Чумата ги прокуди през Терминал 2.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всъщност недостигът на сестри и лекари е катастрофален в България. Всички в министерството го знаят, но нямат решение.
21
0
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 1 седмица
А защо високообразован специалист трябва да иска да работи за 700 лева? Ти би ли работил за толкова?
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То само недостиг на общи работници, няма в България, в следващите години нещата ще стават много по-лоши. От 9 милиона само след още 20 години България ще е 5 милиона от които 2 милиона ще са пенсионери, ромите ще са също толкова и мнозинството от тях няма да е добре образовани. Вие си направете извода дали добре ни управляват, за мен това е най-голямата национална катастрофа в 1300-та годишната ни история.
19
1
 
1
 
! Отговори
МАРИТА - преди 1 седмица
До Анонимен- Убиха майка, с нечовешшо бездушие и невеество, но усвоиха пътеки. Това не са хора - престъпвици с бели престилки, които не заслужават да са на лицето на земята. Трщаи линейки не оказаха помощ за проследяване, овладяване и предотвратяване на увреда на вътрешните органи. накрая с четвърта в гробницата установиха колко е тежко състоянието?! да , защото своевременно не я хоспитализираха. И там неадекватно "лечение" я довърши. Това е убийство , а печелят. На убийците се плаща.
18
1
 
0
 
! Отговори
МАРИТА преди 1 седмица
До Анонимен-Всичко е за пари.
17
0
 
4
 
! Отговори
батман преди 1 седмица
Като "специалист здравни грижи" вземам 1600 пануда чисти в Англия. Интересно кой и как би ме мотивирал да се върна в България на 700 лева бруто? Още повече ако добавиш и всичките прекрасноти на българския трудов пазар- зверове началници, дерибейщина, корупция, простотия, връзкарство. Клюките и сплетните и тук си ги има, особено сред румънците. Но всички други идиотщини пристъщи на българската работна среда- не.
16
5
 
2
 
! Отговори
ЛИЧНО МНЕНИЕ преди 1 седмица
В България има повече от достатъчно Лекари и Сестри , даже се завърнаха от чужбина .Истината е че всички искат да работят в частни болници - за повече пари и малко работа . Никой не иска да работи в Държавана или Общинска Болница за 700 лева . Справка - проверете доходите на лекари от частни болници - до 1 500 000 лева за миналата година , без пациенти .
15
2
 
6
 
! Отговори
Пояснение преди 1 седмица
Професионалист по здравни грижи означава болногледач. Санитар. Не че няма недостиг и на лекари и на медицински сестри.. .
14
1
 
6
 
! Отговори
Пояснение преди 1 седмица
Професионалист по здравни грижи означава болногледач. Санитар.
13
0
 
11
 
! Отговори
По принцип преди 1 седмица
Има излишък на вождове, а индианците привършват...
12
0
 
20
 
! Отговори
Хахаха преди 1 седмица
Стойчо Кацаров през негово НПО е финансиран пряко от собственика на Чайка фарма, който строи болницата в Казичене.Но за да плаща касата трябват свободни бройки легла. Ето защо Кацаров нарежда да се унищожи Александровса болница, която е държавна, за да има брой легла за новата частна болница ...Гранд корупция ... пРезидента и той омазан в корупция.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ВАКСИНАТА ДАВА БЕЗСМЪРТИЕ!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изчегъртахте ги вече?!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вън от чадъра на Фигуранта! До скоро Кацаров твърдеше, че се умира с Ковид. Откакто дойдоха да му дърпат ушите от ЕС започна да говори, че се умира ОТ Ковид. иЗВИНЯВАМ СЕ МНОГО БЪРЗАМ НА СВЕТОФАРА СЪМ. ПОСЛЕ ЩЕ ПИТА ОТНОВО.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защото има недостиг Кацаров уволнява топ лекарите в България. Кацаров дори изнудвал проф. Костадинв Ангелов да увеличи заплатата на жена му в Александровска болница. Кацалов не е избиран от народа. Той е антиваксър назначен от Радев. Освен това Кацаров е с отнели лекарски права и е парадокс, че е здравен министър. Оставка, Кацарооов!!! Вън от чадъра на Фигуранта! До скоро Кацаров твърдеше, че се умира с Ковид. Откакто дойдоха да му дърпат ушите от ЕС започна да говори, че се умира с Ковид.
7
3
 
7
 
! Отговори
Stoyanov преди 1 седмица
Накарайте ги да се ваксинират и ще останете и без тези който имате.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защото има недостиг Кацаров уволнява топ лекарите в България. Кацаров дори изнудвал проф. Костадинв Ангелов да увеличи заплатата на жуна му в Александровска болница. Кацалов не еизбиран от народа. Той е антиваксър назначен от Радев. Освен това Кацаров е с отнели лекарски права и е парадокс, че е здравен министър.
5
2
 
10
 
! Отговори
Чужденец преди 1 седмица
Има недостиг на професионалисти във всички сфери - професионалистите в Бг са много малко и затова няма съществен чужд бизнес в страната.
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докторе търсете студентите по мидицина ,,и без това нищо не вършат