Тренд: ГЕРБ - 24.4%, ИТН - 17.5%, Петков-Василев изпреварват ДБ

ИБГНИ остава под чертата
19 сеп 2021 10:12, Александър Попов
337
Тренд: ГЕРБ - 24.4%, ИТН - 17.5%, Петков-Василев изпреварват ДБ
Слави Трифонов губи позиции. Снимка: БГНЕС

Новата формация около Петков и Василев набира малко над 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина "Има такъв народ", за които 43% от всички интервюирани смятат, че носи най-голяма отговорност, че не се състави кабинет. Това са част от основните изводи на проучване на "Тренд" през септември, по поръчка на "24 часа" в периода между 8 и 15 септември.

Изследването регистрира рекордно ниска, за последните няколко години, оценка за работата на парламента. Само 12% от всички интервюирани имат положително мнение за дейността на последното Народно събрание, докато 77% дават отрицателна оценка.

"Тренд" отчита и лека ерозия в подкрепата спрямо служебното правителство и президента. 35% оценяват положително работата на кабинета, докато 44% са на обратното мнение. Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец. Работата на президентската институция е оценена положително от 46%, докато 35% дават отрицателна оценка.

Дебатът за отговорността за провала при съставяне на редовно правителство се превърна в основен в последните седмици. По тази причина проучването тества общественото възприятие за това кой е отговорен за неуспеха.

43% от всички интервюирани са на мнение, че "Има такъв народ" носи най-голяма отговорност за това, че не се състави кабинет, като опцията събира в пъти повече посочвания от останалите – ГЕРБ (11%), Демократична България (8%), БСП (5%), Изправи се! Ние идваме! (3%) и ДПС (1%).

Теренът на проучването беше осъществен в момент, в който политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев не беше обявен официално, но имаше ясни знаци в посока на неговата реализация. Именно поради тази причина от "Тренд" си позволяват да заложат два варианта в предоставения списък с формации на всеки респондент.

Там са заложили един списък без формация около Кирил Петков и Асен Василев и втори с тяхно присъствие. Поради официалното обявяване на двамата бивши служебни министри, че ще участват на предстоящите парламентарни избори, от агенцията публикуват резултатите от списъка, в който те присъстват. Респондентите са били поставени в ситуация да отговарят за хипотетична политическа формация и може да се очаква динамика в следващите седмици, след като този политически проект добие по-ясен образ, уточняват авторите на проучването.

Моментната електорална снимка сред деклариращите, че ще гласуват на предстоящите избори, сочи отчетливо лидерско място на ГЕРБ с 24.4%. По-надолу могат да се очертаят най-общо три групи формации според тяхната електорална тежест. Първата група е тази на „Има такъв народ“ (17.5%) и БСП (16.6%). Като втора група се очертават ДПС (9.3%), формация около Петков и Василев (9.1%) и Демократична България (8.5%). В трета група, която остава под парламентарната бариера, но с резултат над 1% се включват „Изправи се! Ние идваме“ (3.8%), Възраждане (2.9%) и ВМРО (2.2%).

 


53% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и формации. Проучването е реализирано в периода между 8 и 15 септември 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" с таблет сред 1012 души на възраст 18+.

 


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
0
 
0
 
! Отговори
мм да преди 1 месец
еми да закриваме предлагам ако - герб спечели да истеглят веднага още -50 милярда и распродаваме дьржавата заедно сьс населението , на тьрг кои колко даде
293
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бе и това проучнане си е стъкмистика но като цяло доста по близко до реалноста от повечето
292
2
 
5
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Изчегъртаха умният красавец Ристю Бойкикиев. Язък дето форумния му *** толкова се пенеше тука.
291
2
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Сърчовете се нагласят на победителя белким после изкарат някой лев.Всичко е ала бала. Даже съм убеден, че за Герб са двойно и тройно повече. Радю ще натисне волумето с парите на Божков или Капитал и хоооп двата гущера канадския бръмбар и цъкльо близо до герб и хооооп а минаха ги. Ще схемират пак с лъжа три дена 1 процент. Радев трябва да се махне от България и да дойде при мен в Бонголандия да бере мумук.
290
1
 
2
 
! Отговори
Гигант преди 1 месец
Отново ще изгреят българските талибани
289
2
 
1
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 1 месец
Ко ко каза? По поръчка на кого? Ясна работата .
288
1
 
11
 
! Отговори
Q преди 1 месец
Завалиите дебейци, ще си останат маргинали завинаги. Такава е участта на презиращите собствения си народ! Народът може да е ***, но има усет.
287
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новата партия ще спечели не по-малко от 30 процента. Искаме нова България и ще я получим. Бацун и Доган са минало
286
3
 
13
 
! Отговори
Щщщ преди 1 месец
Пълен срам! Нещата са толкова прости. Това което "проверяваха" три месеца, се проверява за пет минути, за ПЕТ!Как не ги е срам!!!За Спецов говоря, един мошеник.
285
1
 
8
 
! Отговори
ПОВЕДИ НИ КИРЯЧЕ!!!! преди 1 месец
Кирячето ще вземе от гласовете на Славуца и Маята и смазва Токсичния, като го *** на 2-ро място да си рИве. На 3-то място влиза Продай България и се коалира с Кирячето, подкрепени от Итене (4-ти). БСП, ДПС и ИБГНИ го задyхват на последните места.
284
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Агенция ГРОП , извинявайте Тренд пак няма да познаят .
283
12
 
2
 
! Отговори
Ж преди 1 месец
Баце пак е уредил! Успойте се!
282
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тренд..много за герба бря ,виж за слави може и по малко да бъдат)
281
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Т.НАР. "ПРОУЧВАНИЯ НА СОЦ-АГЕНЦИИ" НЕ СЪОТВЕТСТВАТ НА РЕПРЕЗЕНТАТИВНА ИЗВАДКА, КАТО САМО ГРУБО ОЧЕРТАВАТ ТЕНДЕНЦИЯТА И НИЩО ПОВЕЧЕ. ТАКА ЧЕ ТЕ РАЗКРИВАТ, ЧЕ АГЕНЦИИТЕ ОПЕРИРАТ С ОГРАНИЧЕН ФИНАНСОВ РЕСУРС (ТОЕСТ ИМАТ ОГРАНИЧЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ) ИЛИ СА ПЛАТЕНИ ЗА ДА ИЗВЪРШВАТ ПРОПАГАНДНИ ВНУШЕНИЯ!...
280
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За сега след 1 седмица си съпоставете анализите
279
1
 
3
 
! Отговори
Трендо преди 1 месец
и всичко де не ни отърва се трие, понеже сме свободни ;) а да ми потъркате тренда 55 пъти
278
23
 
17
 
! Отговори
Щщщ преди 1 месец
Баце пак е платил, глупаци! Успокойте се!
277
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Буги Барабиняка 276 Сигурно затова в началото на 20-ти век са наричали дедите ни "прусаците на Балканите" :)
276
7
 
8
 
! Отговори
Жабата преди 1 месец
Колко струва социологическо проучване, което установява, че 100 % ме намират умна и красива?
275
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тренд,откъде се натренди,или на амбразурата да венцехвалим Нанко Кюлчетин.Хората ,се чудят как,най- грамотно да изработят статуквото и Тренд,бърка в тренда.Кога се обявиха, кога станаха9 проц.Ясно е ,че всички вкупом ,въртят телефоните,да подло- жат крак.Особено Мая Черешкова, която искаше да ги прихване.Другите, ще играят с подкупи.В производството имаше лаф,"Умрелите,защо не стават". Така ще е със статуквото,не мърда и това е,не мърда.